Boj dobra se zlem

Máme tu na blogu souboj. Jeden bloger tvrdí, že je vše relativní, včetně hrůz tohoto světa, protože jedna střídá druhou. Oponují mu jiní, kteří relativizaci hrůz považují za neúctu. Já považuji za neúctu relativizaci dobra a zla.

Budu jistě nazvána rigidní katoličkou, která se drží svých jistot a odmítá se vznášet ve víru filosofických koncepcí. Ano, je to tak. Slovo má svou váhu, ostatně bylo na počátku a bylo od Boha. Nechci nikoho za relativizaci pojmů popravovat, zavírat, vaporizovat, hlásit ani mazat. Pouze chci napsat, jasně a zřetelně, že slova nemají být zneužívána, dobro nemá být nazýváno zlem, a naopak.

Děje se to tady na blogu už dlouho. Mnozí jsme na to upozorňovali, hádali se, vztekali. Potom přišlo stádium rezignace. Urážet křesťany a křesťanství je v normě, Bůh a Ďábel jedno jsou a kdo nepřijme hru na relativismus a hodnotový mišmaš, nerozumí legraci ani filosofii.

Dlouho jsem přesvědčená, že tato hra není hrou fantazie a nespoutaného ducha, který vidí za obzory. Mám nepříjemný pocit, že hra má přesný, cílený záměr. Nerelativizuje vše, některé "hodnoty" zůstávají na piedestalu, někteří "věrozvěsti budoucnosti" v ní mají výsadní postavení. Dobro a zlo se promíchávají tak umně, že to mnozí neregistrují. Ale ten koktail fantazie a přesně cílených doteků reality má svůj konkrétní cíl. Zmatení hodnot.

K té poslední kauze, která právě vrcholí na blogu, se vyjadřovat nechci, ale... Opět se domnívám, že jde o záměr, o cílené píchnutí do problému, který byl ještě donedávna považován za jasně formulovaný, z hlediska rozdělení dobra a zla. Ale situace se mění a někteří blogeři a diskutéři už možná mají jiné instrukce. Jinak si tu erupci textů na jedno téma neumím vysvětlit. A lehce mě z toho mrazí.

Dobro je dobro a zlo zůstane zlem, navzdory všem ideologiím, strategiím a kampaním. 

Holokaust byl zlo. Komunistické lágry byly a jsou zlo. Terorismus je zlo. Likvidace kohokoli ve jménu jediné pravdy je zlo.

Přeji všem pěkný víkend.

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 30.1.2021 15:24 | karma článku: 28,12 | přečteno: 827x