Adventní dobročinnost – a jak se mají vaši kamarádi?

Abyste rozuměli – nemám nic proti adventním koncertům, tříkrálovým sbírkám, solidaritě s obyvateli nějakého postiženého kusu naší planety či akcím typu: „Petřík trpí vzácnou chorobou, díky vaší pomoci se bude vozit v autě.“

Dobročinnosti a milosrdenství nebylo nikdy dost a každá akce, která pomůže potřebným k něčemu, co by pro ně jinak bylo nedostižným snem, je jistě dobrá, bohulibá a zásadní záležitost. Jen mě už delší dobu trápí jedna otázka.

Proč nám zprávy o problémech, bolesti a utrpení bližních musí přinést sdělovací prostředky, aby nás to pohnulo k nějakému činu? Proč nám situace pana Nováka z našeho domu nebo paní Dvořákové z vedlejší kanceláře nepřijde natolik závažná, abychom kvůli ní sáhli do vlastní peněženky? Protože pan Novák a paní Dvořáková nebyli v televizi?

Moji přátelé mají na svých facebookových profilech neustále nějaké charitativní odkazy a upozornění na veškeré zlo, které se ve světě děje. Hladomory, chudoba, nemoci, katastrofy, porušování lidských práv u nás i ve světě, demonstrace studentů proti školnému a další důležité zprávy dne. Mě se ovšem při probíhání těchto informací zmocňuje stále větší otupělost. Jsem snad tolik otrlá? Ztrácím s věkem potřebu pomáhat, soucítit, účastnit se charity i aktu milosrdenství?

Pak se ovšem dostane do potíží vaše přítelkyně nebo kamarád, kterého jste dlouho neviděli. Kolega či blízký příbuzný. Problém je vážný a zásadní, ovlivní nepochybně budoucnost člověka, kterého dobře znáte a se kterým vás pojí nejedna společná chvíle. V televizi se o tom ovšem mluvit nebude, ani redaktoři v novinách takovou banalitu nezveřejní. Co s tím? Nezaslouží si váš přítel, kolega či sourozenec stejné láskyplné milosrdenství a účinnou pomoc jako oběti teroru, hladomoru či tsunami kdesi v XYZ?

„Nezachraňujte svět,“ řekl mi nedávno jeden čaroděj z pohádky. Věděl, co říká, zná můj mesiášský komplex více než dostatečně.

Svět zachraňovat nebudu. Poprosím vás dnes o něco jiného. Zeptejte se v rámci adventní dobročinnosti svých nejbližších na jejich potíže. Možná vás to zaskočí. Možná zjistíte, že někomu můžete podat pomocnou ruku právě jenom Vy.

Vždyť kdokoli zachrání jednoho „maličkého“, jakoby celý svět zachránil, říká jedna stará moudrá kniha…

Pěkný nedělní večer adventní.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 15.12.2013 17:13 | karma článku: 23,80 | přečteno: 933x