Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

no oni jsou křesťané tolerantní milují pravdu a šíří lásku k bližnímu ale běda jak s nimi někdo nesouhlasí:-)R^

0 0
možnosti
KM

Pane Vajdíku, nejlepší rozbor Desatera provedl Christopher Hitchens a stojí za vyhledání jako článek nebo povídání na YouTube. To byl nesmírně chytrý člověk s velkým smyslem pro humor a jeden z mých oblíbených moderních myslitelů. R^

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, -1 byl překlep.

Autor blogu nechápe.

0 2
možnosti
Foto

Nebudeš míti jiné božstvo ...

To ale platí pro vyvolené a ne pro Vás hehe

Manitou jako jediný hlavní duch byl ustanovení po setkání indiánů s monoteizmem křesťanů, kde poznali jeho výhodu, nebyli totiž blbí.

1 1
možnosti
VO

Mně se tedy nezdá, že by dnes bylo Desatero nějak výrazněji propagováno. Je třeba se z něj poučit, ale nebrát jej doslovně a přihlédnout k tomu, že se "objevilo" před 3000 lety. Podobně je to s celou Biblí.

0 0
možnosti
JP

Ano, Vy jste věrný svému jménu, tak jste X. odložil. Přesto podle pána Ježíše platí zákon i proroci do až do konce světa.

0 0
možnosti
DB

i to nezabiješ je volně volitelné jak sama církev prokázala křižáckými výpravami.........kde se zabíjelo ostošest............a to je právě otázkou času, protože každá lidská skupina se nějak vyvíjí v čase.....a tak násilnictví křesťanů je pár set let zpátky zatímco násilnictví některých islamistů je současné.......

na druhou stranu i dnes jsou někteří církevní hodnostáři křesťanští obviněni za sexuální zneužívání dětí......

je tedy vidět, že celé učení křesťanství nepochopilo evoluci lidstva v jeho podstatě, ale celá bible je jen nástroj..je to učebnice..........Starý zákon je přesně v duchu Machiavelliho...tedy pro vládce a Nový zákon je v duchu tupé poslušnosti..tedy pravidla chování pro poddané..........

2 0
možnosti
Foto

nejen křižácké výpravy-i takzvaná misijní činnost-tedy obracení divochů na jedinou správnou víru se neobešlo bez masakrů těch kteří odmítali:-/

0 0
možnosti
TB

Všude, kde funguje svoboda slova a myšlenky, je tzv. "svoboda vyznání" buď zbytečná, nebo diskriminační, tedy v obou případech nesmyslná.

2 0
možnosti
JL

Je dobré zamýšlet se. Židé cosi předložili světu, je to už asi 3000 let, pak to křesťani 2000 let modelovali. Není tak dávno doba, kdy se za krádež věšelo nebo usekávala ruka. Vývoj je docela rychlý, že Bože.

0 0
možnosti
VF

Je potřeba ten příběh vidět v kontextu doby. Třeba otroctví bylo v té době běžné a Židé byli do té doby otroky, kteří pracovali i ve dnech, kdy měli jejich páni svátek.

Ale to tu teď nechci rozebírat, to si může ověřit každý, kdo při čtení Bible bere v potaz, v jaké době její jednotlivé knihy vznikaly.

Zajímavé je se podívat na Židy jako takové. Dle Vás si vymysleli Boha. Je zajímavé, že ten (dle Vás) vymyšlený Bůh je už tisíce let chrání před pokusy o "konečné řešení", které tu byly v každé době. A pořád ten národ s "vymyšleným Bohem" vzdoruje a ještě má tu drzost, že se nenechá zničit, je bohatý a hýbe světovou politikou ( a také jednou z hrází před islamizací planety).

Když jste tak chytrý a všechno víte lépe, zkuste "vymyslet boha" i pro nás, Čechy a Moraváky, ať se přestaneme hádat, zda sloužit a padat na zem před Ruskem nebo USA.

Pro mne osobně jsou Židé dostatečným důkazem, že JHVH je tím, kým se v Bibli prohlásil - ten, který vždy byl, je a vždy bude, ať se nám to líbí, nebo ne. A máme při tom dvě možnosti. Buď ho jako Boha přijeme, nebo si zvolíme něco, nebo někoho jiného, komu se budeme klanět. Není to o zákazu svobody náboženského vyznání, ale o mé volbě.

Pokud se rozhodnu, že budu fanouškem Komety, tak fandím Kometě a určitě nebudu fandit Spartě. Pokud ale Spartě fandím, tak už nejsem fanouškěm Komety. Stejné je to s "Hospodinem".

Přeji Vám krásný den.

4 1
možnosti
KM

To by bylo smutné, kdybychom měli jenom dvě možnosti: Buď ho jako Boha přijmeme, nebo si zvolíme něco, nebo někoho jiného, komu se budeme klanět. Jsem rád, že tomu tak není.

Přeji Vám krásný den.

1 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 11,99
  • Průměrná čtenost 835x
Co se týče běžného pojetí slova "já", tak stejně jako každý jiný organismus, jsem složitá molekulární struktura, kterou nelze dostatečně popsat krátkým textem. A pokud se nebudu držet běžného pojetí slova "já", tak popravdě nevidím přesnou hranici mezi tím, co je "já" a co už "já" není, takže by se dalo říct, že jsem celý vesmír.

Seznam rubrik