Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jen taková drobnost: "Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit."

Tohle mi také dříve nešlo na rozum, až mi to konečně vysvětlili: Dřív si Boha zpodobnili třeba soškou (viz Mojžíš a zlaté tele), a modlili se k ní. Časem se to zvrtlo až do té míry, že TA socha je ten Bů, a že tu sochu je potřeba uctívat, a s původním nehmotným Bohem to už nemělo nic společného. Tím uctíváním se z toho stal zcela jiný Bůh sochy, ke kterému se klaněli a na toho, kterého původně zobrazoval, zapomněli.

Dnes se to vykládá spíše jako "Můžeš si Boha namalovat, ale bude to jen obyčejný obrázek. Bůh to není a nesídlí v něm, je to jen jeho namalovaný symbol bez duchovní podstaty."

1 0
možnosti
Foto

No, ale příjde vám spravedlivé to zákonem zakázat a za porušení tohoto zákonu mít trest smrti? Kdyby to bylo jenom o tom, že to Mojžíšovi nepříjde moc duchovní, tak to by nebylo tak strašné, ale že ty lidi zabíjel, to mi příjde docela znepokojující. A až bych řekl neduchovní.

1 0
možnosti
Foto

Musím se přiznat, že mi nikdy nebylo moc jasné odkud se v bozích (a tímto neduhem netrpí jen bůh křesťanský) bere ta záliba ve vlastním uctívání.

Kdybych jako Bůh stvořil nějaké živé bytosti, tak mým prvním zájmem by bylo, aby byly šťastné - což v tomto slzavém údolí není žádná sranda. A pokud by se tyto bytosti rozhodly, že ke štěstí potřebují tančit kolem totemu a uctívat jakéhosi Manitoua (namísto mne - jejich skutečného Stvořitele), tak by mi to nijak nevadilo. Naopak, byl bych pyšný, že si moje stvoření sama nějak poradila s tou existenciální tísní, které je každý myslící a cítící tvor v tomto vesmíru podroben.

A pokud jsem této úvahy schopen já, mrzký smrtelník, nevidím důvod proč by jí neměl být schopen i velkorysý Bůh.

Takhle to na mě spíš působí, jakoby se kněží (či jiní zástupci Boha na této planetě) obávali, aby jim jejich ovečky neutekly ke konkurenci, a tak do příslušných svatých textů propašovali tuto klauzuli...

8 0
možnosti
JL

"Problém" ideje Boha spočívá v tom, že si ho zjevně formují lidé. Vzhledem k tomu, že lidé vždy byli a jsou od přírody násilničtí a plní nenávisti ke svým sousedům (ale ne vždy, pak by to nemělo řešení!), lze očekávat že Bůh bude také plný nenávisti a násilný - což se ve Starém Zákoně potvrzuje. Dále můžeme najít tendence hledat v Bohu entitu laskavou a odpouštějící - což je evidentně Syn Boží, který to ujednal s Otcem JHVH. Jung se domníval, že Bůh sám se vyvíjí, a teprve když skrze Ježíše pochopil, co je to člověk, změnil svá stanoviska...Což na mě ale působí jako projekce lidské ymsli do toho, čemu říkáme Bůh. Nejsem proti tomu, že nějaký Bůh existuje, ale mám takový celoživotní pocit, že Tomu nelze lidským mozkem a emocemi rozumět. Třeba Bohu lépe rozumí mravenec nebo virus či žába.

1 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, -1 byl překlep.

Autor prostě nechápe :)

0 0
možnosti
MB

Když očítám Vaše úvahy, usmívám se, protože, "Jsem šel stejnou cestou". Dle mého názoru, zcela přirozené, v podstatě pozice zákazníka. Trh je zásoben - Člověk si svobodně vybírá a dume si u toho. Co tedy koupí - nekoupí, přijme - nepřijme. Podstatné je - Je tam ten prvek svobodné volby ! Pak je mu vlastně říkáno - Kupuj výrobky POUZE od naší firmy - jiné nákupy JSOU ZAKÁZÁNY ! (Ani na tu alternativu - nepomýšlej) ! Vždy, jsem si představoval Komunisty, kteří Desatero odmítali, a snažili se sepsat to svoje, nové. Morální kodex budovatele komunismu ! Pak se tam logicky objeví - "Budeš oddán věci komunismu, budeš přesvědčen o správnosti jeho cíle, budeš projevovat lásku k socialistické vlasti a k socialistickým krajinám." Jinými slovy řečeno - Ta Vedoucí úloha a monopol = Jako přirozená ochrana, před konkurenčními vlivy. To, mi z principu vadí, protože má svoboda je takto podvazována. Každopádně, pokud má člověk na výběr, tak to Desatero je mi přirozenější a bližší, než-li ty rudo bludy a tmářství soudruhů. Nové vstyčování soch bohu, Karlíkovi Marxů, (mj. za čínské asistence), na tom nic nemění ! ... :-)

4 0
možnosti
JL

Komunisti-marxisti byli vůbec zábavní.

1 0
možnosti
RC

6.přikázání není nezabiješ, ale Nezavraždíš, to je podstatný rozdíl.

0 0
možnosti
JB

A co celý ten "zbytek"?

0 0
možnosti