Přestaňte spojovat araby s islámem

Arab může být klidně ateista, křesťan nebo budhista. A muslim může být klidně černoch, číňan nebo běloch. Považovat araby za muslimy je podle mě rasismus.

Když budete v tajné facebookové skupině nadávat na islám v češtině, tak úplně stejné myšlenky byste mohli vyjádřit v arabštině. A když budou muslimové v tajné facebookové skupině plánovat teroristické útoky na nevěřící v arabštině, no tak stejně tak by to mohli plánovat v češtině. Takže arabština za nic nemůže. To je jazyk, kterým můžete udělat přednášku o budhismu. Kdyby byl Korán původem v češtině, odsuzovali byste češtinu? Jazyk za nic nemůže.

A považováním arabů za muslimy křivdíte rozumným arabům, kteří na islám nevěří. A je potřeba si uvědomit tu dynamiku. Arabští ateisté se nemůžou projevovat moc nahlas, protože se bojí, že by jim muslimové ublížili. Takže já bych oficiální statistiky bral s rezervou. 100% muslimů může znamenat 20% ateistů, kteří to nechtějí říct nahlas, 75% vlažných muslimů, kteří jsou z toho jednou nohou venku a 5% problematických radikálů.

A jaké vidíte možnosti pro lepší budoucnost arabského světa? Uděláme kolem Evropy čínskou zeď a necháme araby ať si tam u sebe sekají hlavy, když je to baví? Co to je za svět?! Já nevidím důvod proč by arabové měli donekonečna být muslimové. Islám je prokazatelně lživá ideologie, stačí aby začali používat rozum a vzdělávali se. Oni mají problémy s gramotností. Jaký kulturní rozhled může mít negramotný člověk? Já bych řek, že oni prostě nemají dostatečné informace. Já myslím, že pokud člověk si nastuduje pohádku o Adamovi a Evě a pak si nastuduje prokazatelně pravdivou evoluční teorii, tak dá přednost vědě. Ale pokud jeho vzdělání je jenom to, že mu rodiče řeknou, že čím víc islám, tím líp a to ho dovede k terorismu, tak to není jeho chyba, že vyrůstal ve špatném prostředí.

Myslím, že naše message pro araby by neměla být ukázat na islámské radikály a říct: "To jste vy!" Asi bychom taky nechtěli aby ukázali na nějaké zločince z našich řad a nám řekli "To jste vy!". V arabském světě jsou lidi jako Sherif Gaber, kteří se snaží něco změnit. A ti by měli dostat prostor, ne teroristi.

Autor: Filip Vajdík | úterý 15.5.2018 19:55 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Filip Vajdík

Lidstvo nemá vlajku!

1.5.2024 v 16:38 | Karma: 5,38

Filip Vajdík

Kultivace eg

16.12.2023 v 0:12 | Karma: 0

Filip Vajdík

Sebejistota je džouk

15.12.2023 v 23:09 | Karma: 4,61