Lepší způsob zápisu textu

Zatímco Evropané tvrdohlavě trvají na tom, že se má psát zleva doprava, Arabové si nedají říct a pořád píší zprava doleva. Ale obě písma jdou psát na obě strany, tak co když je optimum někde mezi?

V podstatě oba dva systémy mají tu stejnou chybu. Jsou příliš jednostranné. Pomaličku čteš slova z jednoho konce na druhý a pak si div nevykloubíš oko, rychle přeběhneš zase zpátky a pak zase pomaličku čteš. Nevím jestli to víte, ale když budete přetěžovat jednu svalovou partii, tak musíte stejně posilovat i tu naproti, jinak vznikne inbalanc. Tak třeba nemůžete pořád jenom dělat kliky a boxy a budovat prsní svaly, musíte posilovat i svaly na zádech, aby se to vyrovnalo, jinak budete mít ty vpředu zkrácené a ty vzadu ochablé. A proto mi příjde špatné takovéto jednostranné čtení, opravdu, jednostranná námaha je nepřirozená. Určitě nás k tomuto příroda neuzpůsobila. Příroda nás uzpůsobila k tomu, abychom se koukali na obě strany, jestli na nás náhodou neskočí tygr nebo jestli neletí krkavec.

To, co je často přehlíženo je ta ztráta času při přecházení na další řádek. Nejenže zbytečně bloumáte na text, který v té chvíli sledujete pozpátku, ale zároveň, pokud je text široký, tak může být problém přesně trefit ten další řádek. Tak můžete omylem začít číst ten samý a když si to uvědomíte, tak se budete proklínat. Tohle všechno by se nemuselo stát, kdybychom nelpěli na jednom směru textu.

To co já navrhuji je, aby se začlo z jedné strany, a pak stačí jít o píď míň a číst další řádek na druhou stranu, pak zase očka poposkočí jen o píď níž a zase můžou číst. Není potřeba žádné chaotické přeskakování.

Já věřím tomu, že v HTML a CSS jde dosáhnout toho, aby byl text zrcadlově převrácený, nicméně tady ten nedokonalý editor blogů to neumožňuje, takže tu ukázku sestrojím v programu Malování:

A nepodezřívejte mě z toho, že usiluji o arabizaci, s arabským písmem by šlo udělat analogicky to samé:

A možná by takovýto přechod způsobil, že bychom si uvědomili, že nejsme až tak odlišní a tak by zavládl mír na Zemi.

Jinak předokládám, že nejsem první kdo s tímto stylem přišel, ale kdyby přeci jen, tak bych chtěl aby se tomuto střídavému stylu textu říkalo nedůchodcovský. Protože až to prorazí tak tím jednosměrnýnm stylem budou psát už jen důchodci, pro které to bude příliš nové. Všichni mladí budou psát nedůchodcovským stylem. A až to příjde do bodu kdy to budou znát i důchodci, no tak to bude aspoň mít pěknou etymologii.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vajdík | úterý 2.1.2018 20:03 | karma článku: 10,59 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Filip Vajdík

Lidstvo nemá vlajku!

1.5.2024 v 16:38 | Karma: 5,39

Filip Vajdík

Kultivace eg

16.12.2023 v 0:12 | Karma: 0

Filip Vajdík

Sebejistota je džouk

15.12.2023 v 23:09 | Karma: 4,61