Determinismus a osobní zodpovědnost

Naše chování je výsledkem kombinace našich genů a prostředí ve kterém jsme se vyvíjeli. Ani jedno z toho ovlivnit nemůžeme, jak můžeme tedy být zodpovědní za své činy?

Já věřím tomu, že by měl každý člověk nést zodpovědnost za všechny své činy, přestože jeho činy byly předurčeny (determinovány). Na YouTube kanále CrashCourse jsem viděl video, kde říkali, že pokud přijímeme determinismus, tak můžeme osobní zodpovědnost vyhodit z okna. Což se mi naprosto příčí a chtěl bych tu nad tím zapolemizovat.

Determinismus znamená, že jak čas běží, každý nový stav vesmíru je jasně předurčen stavem předešlým. Platí tedy zákon akce a reakce. A i naše chování je výsledkem toho, co bylo dřív. Naše chování ovlivňují naše geny a prostředí ve kterém jsme se vyvíjeli. To co se děje v naší mysli je řetězec na sebe navazujících chemických reakcí v našem těle, především v mozku. Jsou to pevně dané chemické reakce definované fyzickými zákony vesmíru.

Osobní zodpovědnost znamená, že neseme vinu za všechny své činy. Tedy nemůžeme se vymlouvat na to, že naše chování bylo "jen" reakcí na něco jiného. Pokud bychom se mohli takhle vymlouvat, tak by nikdo nenesl žádnou vinu, protože úplně všechno je deterministicky předurčeno - veškeré naše chování je reakce na předchozí stavy.

Někteří lidé, asi především věřící, mluví o "svobodné vůli". Tedy, že se můžeme rozhodnout co uděláme a proto neseme vinu za své činy. S čímž nesouhlasím. My se rozhodujeme co uděláme, ale to k čemu se nakonec rozhodneme je předurčeno. Je to jako když letí kámen vesmírem a prolítává kolem různých planet, které nemají dost silnou gravitaci, aby ho přítáhly a nakonec přiletí na nějakou planetu. On si "svobodně vybíral" na které planetě přistane, ale přesto bylo předurčeno, která to bude. Stejně tak my zvažujeme různé možnosti, dokud nás některá z nich nepřitáhne.

Věřící mají docela smůlu: Pokud existuje svobodná vůle, tak to znamená, že lidé mají moc měnit svůj život a tedy není veškerá moc v rukou boha. Zároveň by to nevysvětlilo proč se lidi rozhodují tak jak se rozhodují. A pokud neexistuje svobodná vůle a všechno předurčil bůh, no tak potom bůh lidi trestá za jeho vlastní rozhodnutí udělat z nich hříšníky. Což by bylo z jeho strany hloupé. Tedy ani jedna možnost nikam nevede.

Ten důvod proč já jsem pro osobní zodpovědnost není ten, že bych věřil na "svobodnou vůli", ale je to proto, že to považuji za společensky praktické. Pokud člověk ví, že za své činy nese vinu, no tak si dobře rozmyslí co bude dělat. Tedy budou ho více přitahovat ty společensky přijatelné možnosti. A myslím si, že společnost je deterministicky předurčena k tomu, aby přijala koncept osobní zodpovědnosti, protože je to systém velmi praktický.

Autor: Filip Vajdík | čtvrtek 9.2.2017 1:04 | karma článku: 15,26 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Filip Vajdík

Lidstvo nemá vlajku!

1.5.2024 v 16:38 | Karma: 4,93

Filip Vajdík

Kultivace eg

16.12.2023 v 0:12 | Karma: 0

Filip Vajdík

Sebejistota je džouk

15.12.2023 v 23:09 | Karma: 4,61