Nový Otčenáš pro věřící i nevěřící.

Papež František si vede dobře, nebojí se propíchnout staré puchýře církevních dogmat. Tentokrát se zaměřil na samotný Otčenáš.

Papež František znovu překvapil svým zásahem do nedotknutelných dogmat církve katolické, tentokrát přímo do textu Otčenáše, daného  křesťanům samotným Kristem. (viz Nový zákon, Evangelium Matouše, kapitola 6., verše 9 až 13). Původní text byl do Vulgaty ( živé latiny prvních století po Kristu) přeložen  nedosti kvalitně a připouští v bodě "neuveď nás v pokušení" interpretaci, že Bůh své ovečky občas  svádívá  k hříchu.

V tomto smyslu si ho mohly vykládat ctihodné sestry, respektive gayové, jejichž láska k Bohu nesla znaky  sexuálních radovánek.  Mnozí si ještě ze školních lavic pamatujeme postesk mladé řeholnice z díla Jiřího Wolkera: " … vousatý obchodníku, opilý námořníku, co nedal Bůh na oltáři, dej ty na chodníku!"

Ve zmíněné kapitole 6. jsou velmi podnětné verše 7. a 8. V nich Kristus nabádá věřící, aby   se nemodlili příliš a bezmyšlenkovitě jako pohané, kteří se domnívají, že čím více slov, tím jistější je vyslyšení proseb.  Podle Krista Bůh sám nejlépe ví , co člověk potřebuje.

Doufejme, že i z těchto dvou veršů si vezme katolická církev ponaučení,  že zruší únavné litanie, růžence a jejich pět Otčenášů a 50 Zdrávasů. Ubohá matka Boží, kdyby s vyslyšením oněch otravných Zdrávasů obtěžovala  Boha Otce, hrozilo  by ji potupné svržení s nebes do nejbližší černé díry.

Co z toho plyne pro nás nevěřící? Křesťanské církve se ve většině evropských zemí  vyrovnávají se  svým posláním v občanské společnosti, vést lidi k dobru a toleranci, nikoli k nenávisti, jako islám a jiná totalitní hnutí. Františku, gloria in terra!

Autor: Václav Vít | neděle 10.12.2017 10:52 | karma článku: 10,00 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Václav Vít

Kdo může za tornádo Masaryk

25.6.2021 v 12:28 | Karma: 14,46

Václav Vít

Pročučkne si Miloš Joea?

5.5.2021 v 14:10 | Karma: 19,17

Václav Vít

Gardo, do boje!

11.4.2021 v 10:02 | Karma: 7,47