Ministrovo hlavní téma

Představte si, že jste byl jmenován třeba ministrem financí. Pro mnohé krásná představa, postavení, úřad, limuzína, a hlavně – to už se nestane každému...

Nedáte najevo, že vlastně ani nevíte, jak se správně hospodaří – ale dokonce veřejně přiznáte, že vůbec nejste odborníkem na státní rozpočet. Pár lidí pozvedne obočí, někdo se zasměje, někdo se začne ptát stále více na tělo. Proto zvolíte jinou taktiku, kterou je cílený protiútok.

Vymyslíte téma, o němž jste možná opravdově přesvědčen, že je tím zásadním problémem resortu. Nebo to dokážete bezchybně herecky zvládnout a jen čekáte, co lidé snesou.

Zásadní téma tedy je na světě – barevnost peněženek. Přijdete s teorií, že v hnědých peněženkách se peníze drží mnohem lépe než  v černých a už vůbec bílých, nemluvě o červených či modrých. Sám si vzpomenete na svoje dětství, kdy vám ve vaší hnědé peněžence zůstalo vždy více drobných než v peněžence spolužáka Tondy z prvního poschodí, který měl takovou malou červenou a byl vždycky úplně švorc. Samotného vás překvapí, kolik lidí vám začne potvrzovat, že máte pravdu, a přihazovat svoje pádné argumenty (vždy se najdou Jídášové ochotni potvrdit závěr jakékoli hlouposti).

Zdá se vám to hodně veliká pitomost? Možná stejná, jako je začínání žáků ve školách od devíti hodin. Ministr školství, který bez uzardění přiznal hned na začátku, že vzdělávacímu kontextu v podobě regionálního školství vůbec nehoví a kolem dokola opakoval pár frází, které mu viditelně nahonem někdo napsal – tento ministr našel nejdůležitější téma vzdělávání – právě začátek ranní výuky v devět hodin. Že je to plácnutí bobřím ocasem do vody, mu okamžitě dali najevo i spolustraníci, ale veledůležité téma je již na světě.

Tristní na tom je, že je to v roce 2022 možné a nikomu to zase až tolik nevadí. Skutečně to ještě považujeme za humorný kolorit naší politické scény? Nebo je to jeden z příkladů platnosti tzv. Hanlonovy břitvy? „Je-li dostatečným vysvětlením určité události lidská neschopnost, neznalost či hloupost, není třeba hledat vysvětlení jinde…“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Trojan | pondělí 15.8.2022 6:09 | karma článku: 18,96 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Václav Trojan

Michelangelovo řemeslo

3.10.2023 v 5:55 | Karma: 13,29

Václav Trojan

Cena vlastního dítěte

23.5.2023 v 5:55 | Karma: 21,81

Václav Trojan

Já chci, já chci, já chci…

16.5.2023 v 5:55 | Karma: 32,89

Václav Trojan

Ach, zase to hodnocení

4.4.2023 v 5:55 | Karma: 11,52