Čipy ve vakcínách? Zbytečné, čipovaní už dávno jsme...

Jedna skupina lidí se bojí, že pomocí vakcinace dostanou čip, s jehož pomocí budou sledovány a řízeny jejich životy. Druhá, násobně početnější skupina se jim oprávněně vysmívá. Ani jedna si neuvědomuje, že se tak už dávno stalo!

Fakt, že jedněch je v řádech promile a druhých v řádech desítek procent není tak zajímavý, jako ten, že ani jedna skupina si neuvědomuje, že "očipováni" už jsme dávno. Ty čipy si sami dobrovolně pořizujeme a za to, že jsou dokonce "online", si dobrovolně a rádi platíme...
Jistě vás ihned napadlo "No jo, další narážka na mobilní telefony, to už známe...", ale jednak zdaleka nejde jenom o ně a druhak dnešní doba tomuto fenoménu začíná dávat naprosto nový rozměr...
Předně ano, mnoho čipů nosíme denně v kapse v plastovém obalu s displejem a považujeme to za naprosto normální a bezpečné. "Přece když si vypnu polohové služby, nainstaluju nějaký ten antivirus a nebudu stahovat aplikace mimo oficiální store, tak jsem v naprosté anonymitě!"

Ne, nejste v bezpečí a anonymitě (pokud to vlastně vůbec za bezpečné považujete)... Poloha vašeho zapnutého mobilního telefonu se dá zpětně určit (cílenou lokalizací "in time" se u tohoto tématu nemá cenu zabývat) s přesností několika set metrů mimo město a větších desítek metrů v městské zástavbě (záleží na hustotě BTS stanic).
A i doposud stát přistupoval k tomuto nástroji tak, jak se mu zrovna hodilo. Jednou polohu mobilního telefonu neuzná jako jeden z důkazů pro vaši nevinu, aby u té samé kauzy "pomohla analýza 60 tisíc mobilních čísel v dané lokaci".

Říkáte si "no tak si pořídím předplacenou, anonymní kartu a mám po problému. Sice to bude dražší, ale za tu svobodu to stojí."?
No tak to spěchejte. Jsme zatím jednou z posledních zemí v Evropě, kde je možné si dovolit takovou opovážlivost, jakou je možnost nespojit telefonní číslo s naší identitou... Ale i na nápravě této nehoráznosti se už pomalu začíná pracovat. Opět pochopitelně (jak taky jinak, že?) v zájmu celospolečenského vyššího dobra a zvýšení bezpečnosti (já osobně bych tyto "hodnoty" už bez pardonu zavedl do ústavy, křesťanského desatera a vytesal na pomník sochy svatého Václava, hned za "nedej zahynouti nám i budoucím.")!
 A nejsou to zdaleka jen mobilní telefony, které o nás sbírají nespočet dat a odesílají je bůhví kam. Nové auto si v budoucnu nekoupíte bez zabudované datové SIM karty, která o vás bude odesílat naprosto vše, co vás napadne, ale hlavně i to, co vás nenapadne.
Taková chytrá domácnost je naprosto luxusní vychytávka nejmodernější techniky, která vám může hodně usnadnit život a samozřejmě, tadááá, výrazně zvýšit vaši bezpečnost!. Ano, ale taky vás může bez vašeho vědomí odposlouchávat a tato data odesílat opět bůh ví kam... 
Vše je ale pochopitelně odpuštěno, když takováto šmírovací gedžitka pomůže s vyřešením vraždy! (Ano, jsem si vědom, že mě tady může leckdo uvařit na obrácené implikaci - viz datumy - ale jsem přesvědčen, že kdo chce kontext chápat, tak chápe a kdo chápat nechce, tak nepochopí, ani kdybych měl časovou osu sebevíc pünktlich).

Všechny tyto střípky, které jednomu mohou na tváři působit vrásky a druhému zase na ústech posměšný úšklebek ale dostávají naprosto jiný rozměr v dnešní covidové době a ještě jiný, obludnější, budou mít v době postcovidové!
V současnosti nikam moc nemůžeme, takže stát využívá těchto "gedžitek" maximálně k tomu, aby zpřísnil už tak nefunkční opatření, "protože podle dat mobilních operátorů se nám tady stále hromadí hodně lidí", případně aby vybral pokutičku od někoho, kdo byl v Polsku na nákupech a nenastoupil karanténu...
Co se nám ale rýsuje, je skutečně jak z mnohokrát proklamovaného Orwellova románu 1984. Dostaneme "státní aplikaci", která nám bude vstupenkou do restaurací, bazénů, na jakékoli společenské akce, do zahraničí, a nejspíš i na obecní zabíjačku. No a můžeme se tady dohadovat, zda se to rozšíří i na obchody (pořád můžete nakupovat online, holoto!) a zda bude, po vzoru Anglie podmíněno vakcínou a tím "správným QR kódem" i naše zaměstnání...
 

Co je na tom všem pro mě vlastně nejbizarnější? S jakou lehkostí, ochotou a až nadšením toto všechno velká část společnosti přijala. Často ještě sama sebe označujíce za tu "inteligentnější", "zodpovědnější" a "demokratičtější"...
Vlastně jako bych to už slyšel, "Ale je tu Covid, vždyť je to všechno potřeba, tak jakýpak Orwell? Jaképak čipování? Jaképak šmírování a kontrola? To je v zájmu nás všech!"
Vy si vážně myslíte, že "social credit system" v Číně je tamním obyvatelům prezentován tak, že "My jsme prostě komunisté a máme zálibu v maximální kontrole a ovládání celé společnosti. Vždy jsme měli a vždy mít budeme. Je to doslova kruciální pro naše udržení se u moci tak, jak nás znáte!"? Anebo je jim to prezentováno přesně způsobem, že je to pro jejich dobro, pro jejich bezpečnost a pro blaho celé jejich společnosti?
Až tedy budete vytahovat při vstupu kamkoli telefon, agilně, s hrdostí sobě vlastní otevírat "státní dobroaplikaci" a s pocitem morální nadřazenosti koukat na zelené světýlko na čtečce, které bude signalizovat "můžeš, nejsi podčlověk", zkuste se sami sebe zeptat: "Je třeba se ještě smát magorům, kteří věří tomu, že nás jednou všechny očipují?

 

"Já ten román napsal jako varování, ne jako návod vy kre*éni!" - George Orwell, in memoriam. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Szőcs | neděle 18.4.2021 17:38 | karma článku: 27,86 | přečteno: 719x