Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Program | Blog k mé kandidatuře do Akademického senátu FSV

Rozhodl jsem se kandidovat do Akademického senátu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Ačkoliv jsem například před dvěma lety spolupořádal informační kampaň před volbami, nikdy mě samotného nenapadlo, že bych měl kandidovat. Až nynější podpora řady pedagogů a spolužáků mi dala důvěru, že mám šanci být zvolen a že témata, která chci v AS otevřít, mají smysl. Pro můj bližší program čtěte dále.

#1 JEDNOTNÁ KOMUNIKACE A PREZENTACE FAKULTY

Tohle je mé hlavní téma. Fakulta nemá jasnou komunikační strategii a neví, komu, jak, co a kdy má říkat. Proto se také dopouští excesů, jako je naše poslední propagační video (http://bit.ly/WFGWrO). Přitom má ale k dispozici vlastní obor Marketingová komunikace a PR (MKPR), na kterém se tři roky vzdělávají lidé, kteří se tohoto úkolu můžou dobře zhostit.

Jsem tedy pro otevření výběrového semináře na katedře MKPR, do kterého by se mohli zaspat studenti MKPR, ale i ostatní, a který by pod vedením odborníků vypracoval kompletní komunikační strategii fakulty. Kolem semináře by byla vytvořena platforma, v rámci které by mohla probíhat diskuse se studentskou i odbornou veřejností, návrhy a další. Výstup by byl po prezentování, připomínkování a schválení vedením fakulty závazně naplňován.

#2 FAKULTA JAKO PARTNER PRO KOMERČNÍ A VEŘEJNOU SFÉRU

Je běžné, že naše Centrum pro sociální a ekonomické strategie (CESES) běžně pracuje na projektech z veřejné sféry.. Řada projektů ale probíhá i méně výrazně. Na katedře MKPR jsem se mohl účastnit projektu Značka ČR, v rámci kterého jsme zpracovávali analýzu a návrh komunikační strategie ČR. Naše výsledky jsme prezentovali  na Zahraničním výboru PSP ČR, a později se jimi zabývala i vláda. Spolužáci zase např. pracovali na kampani proti kouření v restauracích, v rámci které byl proveden veliký výzkum veřejného mínění, a jejich výsledky dodnes používá Ministerstvo zdravotnictví ČR a jedna ze studentek pak také na ministerstvo nastoupila.

Zní to hezky, ale například na Značce ČR jsme se potýkali s tím, že nám fakulta ani nemohla vytisknout a svázat prezentace, abychom je poslancům rozdali. Nakonec to platil ten vyučující ze svého. Prostě neexistoval „nástroj“ jak takovou činnost podpořit.

Proto bych chtěl, aby fakulta vyčlenila část prostředků pro instituty a katedry, které by byly určeny právě na podporu podobné činnosti. Nejde ale jen o peníze. Jde způsob fungování. Chtěl bych, aby bylo běžné, že se na fakultu obracejí zástupci z komerční či veřejné sféry s žádostí o poradenství, aby na takovou činnost byly zdroje v rámci fakulty, nebo aby případně taková činnost mohla být zpoplatněna.  

Jedna z protikandidátek do AS chce, „aby fakulta fungovala nezávisle na tržních principech a nepodřizovala se tržní logice“. Já to vidím jinak. Myslím, že čím více si studenti a vyučující mohou „osahat věci v praxi“, tím lépe pro jejich vzdělání a budoucí uplatnění i výuku. A akademická svoboda tím nemá jak být ohrožena.

#3 FAKULTA BY MĚLA MÍT SVOU „MISSION“

Mám zkušenosti s La Salle University Philadelphia. Tato má jakou svou „mission“ tzv. excelence in teaching. Tak, jako mají některé školy „excelence“ ve výzkumu, sportovních výkonech, atd., na La Salle chtějí být skvělí ve vyučování. Je to poslání, které klade velké nároky na učitele, ale zároveň na studenty. A všichni toto poslání sdílí.

Má FSV nějakou „mission“? Sdílejí studenti a učitelé napříč instituty nějaké hodnoty? Existuje nějaký důvod, jiný než geografický, proč studovat FSV a ne například FSS v Brně?

Nebo ta obludná „kampaň“ s transparenty alá UČÍME ÚSPĚCHU! Opravdu FSV učí úspěchu, jak to dělá, jak to měří? A je to právě to ono, co by měla dělat? Co teda ale dělá, jaký má přínos?

Souvisí to i s maličkostmi. Např. letošní zápis do kombinovaného studia byl tuším ve středu od 13 hodin odpoledne. Proč musí studenti kombinovaného studia, kteří jsou v zaměstnání a musí si vzít volno, mít zápis v tuhle dobu a poslouchat tam navíc dvě hodiny (o cca 10 let mladšího)doktoranda, který vypráví, že se mají seminární práce zasílat včas, protože později je nestíhá opravovat?

 

#4 ZMĚNA ZÁPISŮ DO PVP (A VP)

Každý semestr se řeší zápis do atraktivních povinně volitelných předmětů. Kapacita je omezená a situaci komplikují někdy např. mladší studenti, kteří si zapíší předmět s atraktivním názvem (a obsahem), který jim toho ale stejně nedá tolik, jako kdyby si předtím "odchodili" staré dobré základní předměty. Studenti vyšíích ročníků, například ti, kteří mají před státnicemi, se tam pak nedostanou a nahání kredity na ostatních předmětech, místo toho, aby rozvíjeli svůj (v té době již značně vyprofilovaný) zájem.

Řešením by mohla být změna zápisu, která by umožňovala zápis do PVP dle počtu kreditů. Student, který má kreditů více (tedy student vyššího ročníku), má u zápisu do PVP přednost. Obdobný systém funguje např v Brně a na VŠE.

#5 DALŠÍ

Samozřejmá je podpora všech dobrých nápadů, se kterými často studenti a vyučující 
přicházejí a často končí na zbytečných překážkách. 

Volby se konají ve dnech 20. a 21. 11. 2013 od 9.00 do 17.30 a 22. 11. 2013 od 9.00 do 15.00.  

Volit mě můžete na Hollaru, v Jinonicích a na Opletalce.

Díky za každý Váš hlas!

Ještě krátce o mně:

Vystudoval jsem gympl v Táboře, kde jsem propadal z matiky, chemie a fyziky a maturoval ze ZSV, češtiny, ájiny a frániny. Hned po maturitě jsem se hodně kousnul, začal se učit matiku a z prvního místa se dostal na Sociologicko-ekonomická  studia na FF UK. Zároveň jsem se dostal na MKPR, o kterém jsem dost dobře nevěděl, co to je. Když jsme na FF začali brát účetnictví a statistiku, věděl jsem, že jsem ze hry a FF jsem opustil. Letos jsem státnicoval na MKPR. Aktuálně studuju Veřejnou a sociální politiku. Do budoucna bych se chtěl věnovat právě spojením těchto dvou oborů – obhajoba veřejných politik.   

Své dotazy, hejty a pochvaly můžete klidně směřovat na vaclav.platenik(at)gmail.com

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Pláteník | čtvrtek 14.11.2013 17:25 | karma článku: 7,47 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Václav Pláteník

Končí české předsednictví. Fiala pohnul výhybkou dějin

Po šesti měsících úspěšného předsedání EU vláda předává štafetu. Druhou šanci v čele Evropy jsme proměnili na výbornou. Všechno by probíhalo úplně jinak, nebýt historické březnové cesty tři premiérů do Kyjeva.

28.12.2022 v 18:30 | Karma: 21,02 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Jak nám (vrah a lhář) Putit zdražil energie

Tohle je podrobný přehled toho, jak Putin vychytrale déle než rok snižoval dodávky a hnal cenu nahoru a jak to Evropa z většiny neprokoukla.

9.8.2022 v 15:51 | Karma: 11,18 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Jak se postavit ke klimatickému balíčku "Fit For 55" (návod pro křesťanské demokraty)

Zní to jako cvičební program pro lidi ve středním věku a opravdu to vlastně zeštíhlovací kúra je. Týká se ale unijních cílů dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2055. Jak se k takovému jako křesťanští demokraté postavit?

29.7.2022 v 15:30 | Karma: 10,30 | Přečteno: 235x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Klíč k řešení současné politické krize má ČSSD a jmenuje se Josef Bernard

Na cestě ze současné politické krize musí být poražen nejprve sám Andrej Babiš. Ne jeho voliči, ne hnutí ANO, ale on osobně, jeho kult. Eso tentokrát drží v rukou ČSSD a jmenuje se Josef Bernard.

2.12.2018 v 16:55 | Karma: 20,94 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Výročí bez vize

Oslavy české státnosti se utopily v ohlížení zpět. Mlčením politici uvolňují prostor pro fake news a nejistotu.

24.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,09 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:16

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Lidovec a včelař z Valašska. Zástupce ředitele Evropské akademie pro demokracii.