Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsem COOL. Volím Zemana.

Mé argumenty rozhodně nejsou tak sofistikované, přesvědčivé a kamenně neprůstřelné, jako argumenty mých vrstevníků a přátel, kteří jsou od poloviny ledna železně rozhodnuti dát svůj hlas knížeti. Skutečně mé důvody pro volbu Zemana se netýkají ekonomiky, zahraniční politiky, sociální spravedlnosti, historie, národovectví, politické profesionality či vkusu, ambicí a vrozeného čichu na to, co může a nemůže být. Na to všechno jsou lidé z mého okolí a přátelé od poloviny ledna odborníci. Já nikoliv. Tak se rozhoduji podle vágních, spíše subjektivních ukazatelů a chabých argumentů.

Jako člověk, který se studijně i pracovně pohybuje v marketingu a reklamě, dokážu vidět i za úspěšně vybudovanou značku Karel Schwarzenberg. Když vidím velmi povedený vizuál KS, na kterém se natahuje k podání ruky (asi jen tak do vzduchu či nějakému komparsistovi), a nápisem „stojím o podporu slušných a čestných lidí“, neřeknu si, že bych měl volit KS, protože i já jsem přece slušný a čestný. Ale řeknu si, že to je vážně dobrý způsob, jak vydělit voliče, zapůsobit na jejich emoce a stigmatizovat je (kdo nevolí KS, není slušný a čestný). Je to vážně dobré, ale na mě to neplatí.

Když vidím epidemii žlutých placek, na který je kníže s motýlkem vyzdoben pankáčem a claimem Karel for president v punkovém fontu, neřeknu si, že je to opravdu super, že i takhle starý politik si ze sebe umí udělat srandu. Řeknu si, že je to grafický motiv podobný skupině Sex pistols (kterou KS nejspíš dobrovolně v životě neposlouchal) a že to je jen způsob, jak komunikovat s mladými voliči. Opravdu velmi dobré, s nikým jiným by to asi nefungovalo, ale na mě to neplatí.

A tak je to s celou kampaní. Nic než velmi dobrá a rafinovaná komunikace.

A opravdu mě mrzí, když vidím všechny ty lidi, kteří každé čtyři roky ochotně volí neumětele a grázly do všech úrovní státní správy, jak do morku rozebírají historii obou kandidátů (někdy do druhého kolene). Analyzují každé prohlášení, hlasování, posuzují každý postoj … Proč ti všichni nejsou takto důslední a racionální při každých volbách? Proč zrovna při těch prezidentských, které mají pramalý vliv?

Taky mi vadí, že všichni ti od poloviny ledna nově osvícení touží svůj hlas dát knížeti, zapomínají pro odlesk jeho skvělé kampaně na to, že kníže je celou tu dobu (mnohdy jen o nehet kratší než je jejich věk) přítomen v té, jak se říká, politice. Vždyť on zná všechny ty íčka, téčka a já nevím, koho ještě. Vadí mi, že se nemluví o tom, že kníže vystřídal minimálně tři strany, za některé další kandidoval jako nezávislý, a všechny tyto strany jsou dnes mimo Sněmovnu a některé už na politickém hřbitově. Přitom právě takováhle politická prostituce řadě jiným zlámala vaz. Vadí mi, že se nemluví o knížecích restitucích, o jeho účasti v privatizaci Becherovky, jeho účasti v některých médiích a dalších věcech. Proč se tady jak znenadání masově sdílí (často díky falešným FB profilům) dokument mapující politickou situaci z období tzv. opoziční smlouvy, který je z pera autora týdeníku, který kníže před časem vlastnil? A naopak se nemluví o tom, jakou roli má předseda TOP 09 v současné vládě, že hlasoval i pro věci, jako byla smlouva ACTA a další a další.  Ať už v tom cítíme náznak něčeho či ne, proč se o tom nemluví? Jednoduše proto, že tyto přívlastky s sebou značka Karel Schwarzenberg nenese. To je opravdu dobré, ale na mě to neplatí.

O Zemanovi se naopak mluví hodně a ví se o něm vše. Já o něm vím například to, že má jasnou vizi, byť mi není zcela blízká, kterou po celý politický život naplňuje. Kníže žádnou vizi nemá. Je mu úplně jedno, zda se bude například platit školné. Prostě jen sem tam svou osobou zaštítí nějaký politický program. Posledně TOP 09, před tím Zelené. Vím, o něm to, že byl premiérem, což pro mě osobně znamená hodně. Je vážně něco jiného být v čele vlády a být její součástí. Je to vidět na tom, jak Zeman nese odpovědnost za všechny kluky z jeho vládní éry, kdežto kníže s kluky, jako je Kocourek či Šiška, spojován není. Já vím, koalice a pod…ale stejnak. Vím o něm to, že někdejší hlava podsvětí Mrázek o něm prohlásil, že je neúplatný (na rozdíl, od jeho kámošů). Vím o něm to, že za minulého režimu tady žil a pracoval, jedl asi okurky se sádlem, byl vyloučen z KSČ a pro nepohodlnost třikrát vyloučen z práce. A také díky iniciativě odpůrců Zemana vím i to, co znamenala opoziční smlouva, Olovo atd. Vím, kdo to je Miloš Zeman. A to na mě platí.

Nechci volit úspěšně propagovaný produkt, značku na vzestupu. Budu volit to, co není v kursu, co není cool, to, co znám. Budu volit Zemana.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Pláteník | pondělí 21.1.2013 9:14 | karma článku: 41,32 | přečteno: 4589x
  • Další články autora

Václav Pláteník

Končí české předsednictví. Fiala pohnul výhybkou dějin

Po šesti měsících úspěšného předsedání EU vláda předává štafetu. Druhou šanci v čele Evropy jsme proměnili na výbornou. Všechno by probíhalo úplně jinak, nebýt historické březnové cesty tři premiérů do Kyjeva.

28.12.2022 v 18:30 | Karma: 21,02 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Jak nám (vrah a lhář) Putit zdražil energie

Tohle je podrobný přehled toho, jak Putin vychytrale déle než rok snižoval dodávky a hnal cenu nahoru a jak to Evropa z většiny neprokoukla.

9.8.2022 v 15:51 | Karma: 11,18 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Jak se postavit ke klimatickému balíčku "Fit For 55" (návod pro křesťanské demokraty)

Zní to jako cvičební program pro lidi ve středním věku a opravdu to vlastně zeštíhlovací kúra je. Týká se ale unijních cílů dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2055. Jak se k takovému jako křesťanští demokraté postavit?

29.7.2022 v 15:30 | Karma: 10,30 | Přečteno: 235x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Klíč k řešení současné politické krize má ČSSD a jmenuje se Josef Bernard

Na cestě ze současné politické krize musí být poražen nejprve sám Andrej Babiš. Ne jeho voliči, ne hnutí ANO, ale on osobně, jeho kult. Eso tentokrát drží v rukou ČSSD a jmenuje se Josef Bernard.

2.12.2018 v 16:55 | Karma: 20,94 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Politika

Václav Pláteník

Výročí bez vize

Oslavy české státnosti se utopily v ohlížení zpět. Mlčením politici uvolňují prostor pro fake news a nejistotu.

24.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,09 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Lidovec a včelař z Valašska. Zástupce ředitele Evropské akademie pro demokracii.