Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlatý úsvit, doprovází multikulturalni temný soumrak

Jak už je zvykem, bez nějakého většího zájmu prošla minulý týden zpráva o řádění příznivců a členů řeckého politického uskupení Zlatý úsvit. Jejích terčem se stala komunita přistěhovalců, což samozřejmě spustilo téměř okamžitý povyk multikulti sirén a upozorňování na porušování lidských práv.

Co se vlastně stalo? Pro ty co nečetly tak ve zkrátce. Členové zlatého úsvitu se převlekli za policisty a vyrazili do ulic "sjednat pořádek", podle svých představ. Zaměřili se na obchody přistěhovalců a ty, kteří neměli doklady v pořádku nemilosrdně zmlátili a jejích krámky zdemolovali. Logicky touto akcí rozzuřili veřejnost a hlavně policii, za kterou se převlékali a jejiž jménem svévolně vystupovali. Barbarská akce, primitivnůch populistů, která ovšem má své pozadí a kterou mohou následovat další, mnohem brutálnější útoky.

Řecko momentálně prožívá období těžkých problémů. Jako ostatní země v regionu, ale snad ještě mnohem silněji doplácí na centralizovanou politiku EU a jeho problémy ještě znásobuje příslovečná, řekněme lenost, obyvatel. Ona to vlastně lenost není, ovšem po celá desetiletí měli Řekové, Italové a další zavedený způsob života a vždy vše fungovalo ku spokojenosti. Celosvětová krize ovšem spustila mechanismus, který vyžaduje aktivitu, na kterou tyto národy moc zvyklé nejsou a protože se jedná současně i o velice hrdé národy, tak nepříliš spokojeně kvitují i nabízenou pomoc z EU. Ostatně, i amatér si uvědomí, že žádná taková pomoc se neposkytuje jen pro krásu řeckých památek a žen.

A aby toho nebylo málo, konflikty v některých afrických zemích, spustily lavinu přistěhovalců a tato vlna směřovala i do Řecka. Jenže znáte to, kde nic není ani smrt nebere. Řecko nemá peníze pro své vlastní obyvatele a teď ještě musí čelit přistěhovalcům, kteří navíc neumí jazyk, neumí vlastně skoro vůbec nic a jen tak se potulují ulicemi, nebo zabírají prostranství univerzity, jak tomu bylo v nedávné minulosti a nemám pocit že zrovna tento problém už byl jakkoliv vyřešen. Obyvatelstvo je nespokojeno a tak není divu, že se chytají příležitosti různé skupiny, kterým nejde o řešení ale o získání politických bodů. Jednou z nich, vůdčí skupinou je zlatý úsvit, strana, která vznikla v roce 1993 a do současnosti vlastně jen tak přežívala. Ovšem krize jí vynesla na povrch a tato strana má hodně velkou popularitu. Když se ptáme proč, musíme si uvědomit, že Řecko má s fašistickým režimem své zkušenosti a stále ještě žijí pamětníci režimu z let 1967- 1974. Mnoho lidí na tyto časy vzpomíná jako na dobu prosperity, bez komunistů a levice, což je ovšem dáno samozřejmě krátkou pamětí, protože titéž lidé zapomínají na mučení a omezování svobod. Ale tomu je tak všude, kde zavládne krize a lidé se snaží najít snadná řešení.

Současná evropská politika, která podporuje přistěhovalectví z Afriky a Asie napomáhá konfliktům a tato politická linie je přímo zodpovědná za akce podobné té kterou předvedl zlatý úsvit. Čím dále větší počet cizinců, které je možno vidět v ulicích, bude evokovat v občanech pocit, že tito lidé kradou jejích práci, jejích sociální jistoty a jejích bezpečí. Budou mít stále větší strach a obavy, celkem oprávněně, protože koneckonců, co uvídí. Ulice zaplněné lidmi, kteří zde nemají domov, kteří neumí jazyk, často jsou agresivní a hlavně, nejsou součástí evropské kulturní tradice.  Pokud se otevřou stavidla imigrace, pak města takovými lidmi budou zaplněná, protože opakuji a je nutné pořád opakovat. Práce není dostatek ani pro domorodé obyvatelstvo. Pro vzdělané a školené pravovníky, kde tedy najíz uplatnění pro ty, kteří neznají řeč, nemají základní hygienické návyky a ve skutečnosti nemají ponětí kde se ocitli? Takže ulice evropských velkoměst se stanou pro občany hrozbou a velkým nebezpečím.

A protože neštěstí málokdy chodí samo, pak aby toho nebylo málo, budou růst a množit se strany jako je Zlatý úsvit a hlásat svá laciná hesla, která nepomohou a nemohou pomoci. A zoufalí lidé budou naslouchat, protože nikdo jiný jím neřekne to co chtějí slyšet. Nedá jim naději.

Stále je ještě naděje. Malá ale je. Tlačit na politiky aby nepřistoupili na nereálné požadavky jakýchsi kvot pro uprchlíky. Evropa musí nalézt sílu říct ne, dalšímu přílivu utečenců a oni sami musí najít sílu udělat si pořádek ve svých domovinách. Jsou to jejích země odkud přicházejí. Tam musí hledat budoucnost. Mnoho  z nich si myslí, že přijedou do Evropy a vybudují zde novou Syrii, Lybii, Libanon nebo Mali. Ale to se nesmí stát. A povinnost Evropanů, ve svém zájmu ale i v zájmu těch uprchlíků je tuto situaci řešit rázně a kategoricky.

Víte, celá situace mi připomíná starý český film Ducháček to zařídí. Advokát Faulkner tam tak dlouho pomáhal rodině z Rispaldiců, přez všechna varování Ducháčka, že se sám téměř zničil. Dělal to z lásky ke krásné Julii, která jeho lásku nesměla opětovat protože byl z nižšího společenského řádu.

No a Evropa je v podobné situaci. Sama už nemá skoro nic a přesto chce anebo je nucena pomáhat, a to i tehdy, když ti, kterým pomáhá, nad ní ohrnují nos. I nad tím je třeba se zamyslet.

 

 

Autor: Václav Král | pondělí 10.9.2012 11:00 | karma článku: 30,64 | přečteno: 2281x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2019x
http://facebook.com/vaclavthekral