Vandas na Hrad

Nedávno jsem poslouchal na nějaké rozhlasové stanici rozhovor s jakýmsi mladíkem, který nepřipouštěl nikoho jiného na pozici presidenta, nežli Tomáše Vandase.

No dobrá, nebudu zbytek svých příznivců šokovat a hned v úvodu přiznávám, že ten titulek rozhodně není mým přáním. Ale uznejte, že nějak jsem ty čtenáře musel nalákat. Někdo to dělá fotkou, jenže moje fotka se nikomu nelíbí tak musím šokovat alespoň názvem článku. Asi jí budu muset vyměnit. Fotku jednu. Věřili byste že jsou tací, co mi můj mladý vzhled závidí? Ale k tématu..

Volba presidenta republiky je vážná věc. Jednak je to poprvé co si jej budete volit sami, a proto byste měli tuto volbu brát velmi vážně. A hlavně si ujasnit, o čem pozice presidenta vlastně je. Česká republika není presidentským státem. To si přiznejme a tak nám bude hned jasné, že pravomoci presidenta jsou tím pádem dost okleštěne a přísně vymezene. Mám li to popsat s nadsázkou, president je takovou figurkou pro zahraničí a jeho osobnost vysílá signál o svébytnosti země. Jak říkám je to mírná nadsázka, nicméně není tak daleko od pravdy.

Nástupce Václava Klause to rozhodně nebude mít jednoduché. Nastoupí do úřadu, ve kterém bude srovnáván se svými dvěma předchůdci, kteří, každý jiným způsobem byli fenoménem evropské, potažmo světové politiky. No a teď se podívejte na kandidátku a představte si, kdo je na takový úkol vhodný.

Já, jakožto nezávislý pozorovatel, který má jakési vazby na Českou republiku mohu napsat jen svůj názor na jednoho každého z kandidátů ale asi by to nebylo to nejlepší. Jen upozorním na to, co se v rozhovorech a dotaznících tak seriozních medii jako je Blesk nedočtete.

Takže první dotaz, anebo jeden z prvních by měl znít, jak je na tom kandidát se znalostí světových jazyků. No jen vzpomeňme na Masaryka i Beneše.  Havel zvládal alespoň Angličtinu a pan profesor Klaus mám dojem i Němčinu, ale snad jsem někde četl že umí více jazyků? A dnešní kandidáti? Co o ních volič na toto téma zná? President bude reprezentovat a hovořit v OSN a na jednáních. To má pokaždé mít za zadkem tlumočníka?

Také to musí být jasná a sebevědomá osobnost. Takže zatímco s jazykama by současný lídr Fischer asi zabodoval, nikterak průraznou osobností není. Miloš Zeman? Tak to je bonmot. Kníže? Nechoďme kolem toho jako kolem horké kaše, je prostě už v létech a nemyslím si že by tuto funkci ve zdraví ustál. Jakl? Hrozná představa, to už raději přemluvte Daniela Landu ať si dá pauzu od muziky a na jedno období to vezme. Franz?

Ano Vladimír Franz má mé sympatie a rozhodně si myslím, že by České republice jako president neuškodil a to přesto, že spoustě lidí vadí tetování, které pokrývá jeho tělo. Je velice schopný, vzdělaný a slušný, přesto to podle mne nestačí. Z jeho projevu ta slušnost čiší až příliš a president musí umět zařvat.

No a teď se dostáváme k postavičce z názvu mého blogu. Tomáš Vandas. To je typický davový vůdce. Hlasatel bez invence, hlásič populárních hesel, křikloun líbívých hlášek. V kožené bundičce, obklopen jinochy, kteří namísto strachu vyvolávají soucitný úsměv. Divil bych se, kdyby sehnal jen těch 50 000 nutných podpisů pro kandidaturu ale možné je všechno. Tomáše Vandase si na Hradě představit dokážu. Jako vrátného, ale musel by mít přelepenou pusu.

No koukám, že jste se ocitli docela v pasti. Napsal jsem že nebudu rozebírat každého kdo projevil zájem o teplé místečko na Hradě. Proto negalantně pominu dámy. Každopádně, v současné době není z čeho vybírat a to je dost velká blamáž.

Objevil se názor, že by mělo být umožněno Václavu Klausovi kandidovat potřetí. Odhlédnu teď od faktu, že on sám tuto možnost před nedávnem zamítl, myslím si, že teoreticky by takováto varianta přípustná byla. Nejsem sice odborník na ústavní právo, nicméně si myslím, že když se změnil volební systém, tak předcházející funkční období se s novým systémem anulují a mohlo by se začít od nuly. Samozřejmě, je to laický názor a právník by mi asi vysvětlil že se mýlím. Pokud by ale tato možnost byla, asi bych jako nejlepšího kandidáta opět viděl Václava Klause. Nejsem jeho skalním příznivcem, nicméně v současné době si myslím, že v úřadu by měl být člověk, který dokáže Českou republiku udržet mimo chapadla EU. Člověk, který jasně ví a uvědomuje si, že je presidentem České republiky a né žádné provincie pod vlajkou EU. A takový kandidát momentálně v nabídce není.

A protože to není nic veselého, tak vám alespoň nabídnu veselé video. Protože sranda je kořením života. Kdepak sůl. Kde to ta Mařena vzala. Prý od báby kořenářky. No jasně, chtěla prodat a mít kšeft. Legrace je ale zadarmo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | čtvrtek 27.9.2012 11:00 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18