Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

M60i47l39a20n 75R42a46d30e60k

20. 6. 2013 17:41

kdybych chtel byt na fotce na pas v cepici, tak mi to zakazou, musim mit odhalenou hlavu, zeny take, zadne bryle proti slunci, taktez do banky nesmim vejit  s cepici a brylema proti slunci, (nenosim zadne z toho) tak proc by muslimove meli byt vyjimkou?

0 0
možnosti
Foto

To není o náboženských symbolech, ale o respektování práva na život, svobodu a soukromé vlastnictví.  Pokud bude existovat soukromá škola, která nařídí uniformy, buď to budou žáci respektovat, nebo tam chodit nebudou.  Problém je už veřejná škola, která by měla povolovat takové oděvy, které se smí na daném území(státě) nosit.  Pokud tuto možnost zúží nějakými předpisy je to zasahování do svobod jednotlivce.   Nechápu proč bych před školou mohl být zahalen a ve škole již ne.  Čí práva svým oblečením porušuji?

0 3
možnosti
HJ

S prvním odstavcem naprosto souhlasím.

Dál je to horší. Protože opravdu nechápu, proč je takový problém zrovna to, že ženská nosí na hlavě šátek. Což mimochodem není zcela kulturně mimo, protože ještě za komunistů se na českém a slovenském venkově vyskytovaly babky, s kterými byla potíž, jelikož si na focení na občanku nechtěly sundat šátek. 

Nevím tedy jaké jsou předpisy v této škole ohledně oblékání, pokud má napsané nějaké konkrétní regule, které mimo jiné nepovolují pokrývku hlavy v místnosti, pak je to v pořádku, kvůli náboženství by se neměly udělovat nějaké výjimky, ale třeba v "normální české škole" kde si kdokoli nosí cokoli mi to přijde jako nesmysl.

Píšete "V základní škole v Heerbruggu se stalo to, co by mělo být naprosto běžné všude v Evropě." - myslíte tím vyhazov, ačkoli spolužáci sedí ve třídě v kšiltovkách, na triku mají nápisy oslavující alkohol a marihuanu, na batohu anarcháč nebo pentáč a v kanadách našněrované červené či bílé tkaničky? Nebo že všude v Evropě by měly fungovat ve školách nějaké předpisy ohledně vhodného oděvu (nic politického, nic náboženského, rozkrok nad koleny, břicho zakryté, žádné čepice, výstřih nikoli do pasu...) a z náboženství by se neměly udílet výjimky?

Tohle všechno je samozřejmě teoretické, je mi jasné, že pokud by "sezení ve třídě v šátku" nevadilo, tak by se problém naskytl s první hodinou tělocviku. I když... zase, těžko soudit "nějaké muslimky" když sem sama zažila slečnu, které doktorka napsala vymyšlené osvobození z tělocviku aby si neulámala dlouhé nehty. Paní doktorce přišlo pochopitelné, že slečna chce být za dámu, a že při tělocviku by její vizáž utrpěla škodu. 

Ale obecně vzato by za "to, co vadí" mělo být považováno "vnucování svých postojů ostatním lidem". Jestli nosím v Ostravě hidžáb nebo v Praze hanácký kroj, to je přeci jedno, maximálně to někomu přijde jako trapné oblečení, ale dokud to nevadí například bezpečnosti práce nebo identifikaci (zakrývání obličeje), tak to každému může být jedno.

0 1
možnosti
KC

Nemůže to být jedno, je to vnášení náboženských symbolů do veřejných institucí. Jestli mám v Praze hanácký kroj, jsem buď členem národopisného souboru nebo jsem trhlý.

6 0
možnosti
  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral