Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemné lebky

Záhady, záhady.Obklopují nás.Jsou všudypřítomné.Jen některé se povede objasnit, většině ovšem závoj tajemna zůstane navždy.

Mezi ty poslední patří tajemné křišťálové lebky, které byly nalezeny v různých částech Amerického kontinentu a v Mexiku.13 lebek, s největší pravděpodobností starověkého původu se stalo jedním z nejpozoruhodnějších nálezů archeologie 20.století.

 

 

Tyto lebky byly objeveny v blízkosti Aztéckých a Mayských nalezišť a jisté důkazy spojují jejích vznik se starou civilizací nacházející se na území Peru.Jejích význam je často přirovnáván k Egyptským pyramidám, kresbám na náhorní plošině Nazca anebo ku Stonehenge.U některých z těchto lebek je domněnka že jsou 5000 až 36000 let staré.

Nadšenci hovoří o jejích magických schopnostech a o schopnosti léčit  avšak pochopitelně se jedná jen o dohady neboť dosud není přesně známo odkud původně pocházely a jaký byl jejích význam.Jedná ze zvažovaných možností je ta, že byly ponechány svému osudu během katastrofy například bájné Atlantídy.Jinde se spekuluje o jejích využití v předvídaní budoucnosti.Byly provedeny všechny dostupné možné testy avšak spolehlivá odpověď dosud nalezena nebyla.

Nejznámější a taky nejčastějí komentovanou lebkou je Mitchell - Hedgesova lebka.Je tomu tak ze dvou důvodů.Jednak je velice podobná skutečné lidské lebce.Dokonce obsahuje takové detaily jako přesná, vysouvací čelist.Druhým důvodem její slávy je fakt že je nemožné stanovit, jakým způsobem byla vyrobena a dokonce ani dnešní nejmodernější technika není schopna vytvořit její kopii.

Rovněž historie jejího nalezu je opředena tajemstvím.Britský badatel F.A. Mitchell - Hedges tvdil že ji nalezla a vyzvedla ze země v roce 1924 jeho dcera.Bylo to v době kdy Mitchell vedl expedici v Belize (dříve britský Honduras), mající za úkol najít doklady o Atlantidě.Jeho dcera údajně kopala v místě kde se snad měl nacházet chrám když najednou narazila na onu křišťálovou lebku.Tehdy jí scházela čelist, která ovšem byla nalezena pár metrů od původního nálezu, tři měsíce později.Mitchell tvrdil že tuto lebku chtěl věnovat místním kněžím ale ti mu jí vrátili jako dar, když odjížděl.Jak se ovšem později ukázalo, tato historka byla jen legendou, neboť existují důkazy, že Mitchell - Hedges lebku koupil v roce 1943 v aukční síni Sotheby.Britské museum toto potvrdilo s tím že tehdy svedli s Mitchellem o lebku přihazovací souboj.

To ovšem ani v nejmenším neubíra na famoznosti tohoto artefaktu a na jeho tajuplnosti.

V současnosti se lebka nachází v majetku Anny Mitchell - Hedges v Kanadě,která ji velice často předvádí na přednáškách po celém světě.

Lebka váží 5.30 kg a její výška a šířka je 12.7 centimetrů.Délka pak je 17.78 centimetrů. Je vyrobena z čistého křišťálu.Jak už jsem uvedl, je přesnou kopii lidské lebky a z důvodu jejích rozměrů je předpoklad že se jedná o lebku ženskou.Proto je take často označována ženským jménem.

Rodina majitelů zapůjčila lebku k výzkumům firmě Hewlett Packard v roce 1970.Umělecký restaurator Frank Dorland provedl v Santa Claře řadu testů za pomocí nejmodernější techniky. Výsledky byly překvapivé.Výzkum ukázal že lebka byla opravovávána proti přirozenému úhlu krystalů.Je to opačný způsob než ten který se používá v současnosti.Právě tento způsob je častou příčinou lomů a prasklin.Dorlandova hypotéza je že hrubý materiál byl opracován diamanty a jemná finální práce byla prováděna pomocí speciálních roztoků siliconu, vody a písku.Náročnost této procedůry ovšem ukazuje že s pomocí nejmodernější techniky bychom k vytvoření duplikátu potřebovali minimálně 300 let.

Věřím že jednoho dne i tato záhada poodhalí svůj závoj a my budeme opět jako lidstvo o malinký krůček dále.Do té doby ale můžeme jen spekulovat.Avšak i spekulace má svůj půvab.Nemyslíte?Krásný den přeju všem.

 

Autor: Václav Král | úterý 1.12.2009 6:33 | karma článku: 15,41 | přečteno: 1955x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Nebojí se maturity ani NASA. Chystáme vlastní družici, říká lídr úspěšného týmu

1. července 2024  12:55

Tým Simona Klinga má za sebou úspěch nevídaných rozměrů. Skupina středoškoláků se svým projektem...

Patrioti pro Evropu posilují. K Babišovi se tlačí i italský postrach migrantů

1. července 2024  12:54

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik v neděli ohlásili maďarský premiér Viktor...

Hádka v restauraci skončila pobodáním, agresivní útočník o hosta nůž zlomil

1. července 2024  12:39

Policisté zadrželi v neděli v noci cizince, který po potyčce v restauraci v Praze 8 pobodal nožem...

Podvýživa i neúcta. Ombudsman v domovech pro lidi s demencí odhalil špatné zacházení

1. července 2024  12:34

Zanedbaná péče, podvýživa, nerespektování soukromí i vůle klientů. I to zjistili pracovníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral