Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda slova

Svoboda slova a projevu je důležitá věc.Osobně si neumím představit život v podmínkách, kdy bych se musel bát trestu za cokoliv co řeknu co si myslím.

Samozřejmě, že správné fungování společnosti vyžaduje aby i svoboda slova měla určité hranice.Není možné tvrdit například že Hitler byl super kluk, protože udělal se Židy krátký proces.Stejně tak je nepřípustné totéž tvrdit o Stalinovi anebo o Husákovi.

Posledně jmenovaný sice nemá ruce od krve, co se týče poprav.To je pravda, nicméně za jeho vlády byla společnost v hlubokém morálním i ekonomickém propadu.Byla potlačena nejzákladnější lidská práva a svobody a jakákoliv kritika poměrů v zemi nebo celém socialistickém táboře, byla nekompromisně trestána.Mocenský aparát využíval všech prostředků jak eliminovat a přímo likvidovat i ten nejmenší náznak opozice.Protože ale situace ve světě, zvláště po nástupu Ronalda Reagana v USA do funkce presidenta, nepomáhala bolševickým represím, uchylovala se mocenská struktůra k kriminalizování svých oponentů.

Projevovalo se to převážně tím, že postižení byli pod různými záminkami vyhazování z práce a následně žádnou jinou nenašli, což dávalo možnost ke stíháni pro tzv.příživnictví.Jako konkrétní případ lze uvést například syna redaktora Slávy Volného.Ten po odchodu svého otce do emigrace se stal terčem teroristického vydírání ze strany STB.

Byly ale využívány i jiné metody.Stíháni pro výtžnictví, pobuřování či nedovolené podnináni byly jen některé z nich.

Ano Gustáv Husák neposkvrnil své ruce krví popravených.Ale jeho svědomí je zatíženo například smrtí Pavla Wonky, Jaromíra Šavrdy,či profesora Jana Patočky.Ti ale i řada dalších zemřeli následkem věznění anebo brutálních výslechů na STB.Tvrzení že Husák o tom nevěděl, nebo že s  tím snad nesouhlasil je směšné a lžívé.Stejně jako je nehorázné tvrzení že například Jaromír Šavrda měl ve vězení pohodu a že mu manželka nosila buchty.Pravda je, že mu nemohla donést ani léky, které vzhledem k nemoci, nezbytně potřeboval.Fešácký kriminál je termín , který se po roce 1989 snažili šířit pohrobci komunistických pohlavárů a naznačovali tím že oponenti režimu, chartisté, disidenti se vlastně neměli tak špatně.Nedávno se tento termín objevil znovu.V souvislosti s panem Václavem Havlem....Václav Havel za svého fešáckého pobytu ve vězení ....Věta která se objevila na jednom blogu u jedoho blogera.Právě on a jeho články mne přivedly k zamyšlení, jak je to vlastně s tou svobodou slova.Pochopitelně, řekne li někdo že za komunistů se mu žilo lépe, je to smutné ale věřím že pro mnoho lidí je to pravda.Přechod k rozvinuté demokratické společnosti neproběhl jak měl, jak se očekávalo.Pokud ale kdokoliv soustavně podsouvá myšlenku, že hlava společnosti, kde spravedlnost byla sprostým slovem,že tento politik byl vlastně slušný člověk, pak si nejsem jistý zda svoboda slova nemá mít pravě  v tomto okamžiku mantinel.Je důležité si uvědomit podstatný fakt.Gustáv Husák se po roce 1969, v době tzv.normalizace, stal přímým pokračovatelem Stalinovy a Gotwaldovy politiky.Nic na tom nemění fakt že popravy se nekonaly.Za to můžeme poděkovat spíše rostoucímu vlivu západních demokracii a  nikoliv humanitě komunistů.

Autor: Václav Král | pondělí 4.1.2010 9:40 | karma článku: 9,64 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Nebojí se maturity ani NASA. Chystáme vlastní družici, říká lídr úspěšného týmu

1. července 2024  12:55

Tým Simona Klinga má za sebou úspěch nevídaných rozměrů. Skupina středoškoláků se svým projektem...

Patrioti pro Evropu posilují. K Babišovi se tlačí i italský postrach migrantů

1. července 2024  12:54

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik v neděli ohlásili maďarský premiér Viktor...

Hádka v restauraci skončila pobodáním, agresivní útočník o hosta nůž zlomil

1. července 2024  12:39

Policisté zadrželi v neděli v noci cizince, který po potyčce v restauraci v Praze 8 pobodal nožem...

Podvýživa i neúcta. Ombudsman v domovech pro lidi s demencí odhalil špatné zacházení

1. července 2024  12:34

Zanedbaná péče, podvýživa, nerespektování soukromí i vůle klientů. I to zjistili pracovníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral