Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Jacquei Skocdopoleova-Smith

26. 6. 2012 6:49
Sem kdysi poznala...

jistyho expata. Koupil mi u baru pivko, ruma, whisku, kontushovku..and all that jazz..sak to znate, ne? Na hotelovym pokoji - ja uz svlecena - mu povidam: Tak si uz taky odloz ty kalhotky, milaanku ExPate, ne? Osival se, ale udelal to.

A zacli jsme se bavit o zdrobnelinach... ;-D ;-D

2 0
možnosti
MM

captain cook

23. 6. 2012 5:36
debata doleji o zdrobnelinach v anglictine

K tomu bych chtel dodat nasledujici. Fakt, ze anglictina netvori diminutivy pouze morfologickou zmenou slov jako to delaji ruzne jine evropske jazyky jeste neznamena, ze je nema vubec, ze jich je prilis malo, natoz ze se v anglictine nelze vyjadrit zdrobnele.

Zmineny clanek z Wiki to vysvetluje dost podrobne, ale to se musi cist vic nez jen pocatecni odstavec s definici, ktera tu je citovana http://en.wikipedia.org/wiki/Diminutiveoddily English diminutives,Loanwords a Scottish English dole nejsou jeste kompletni vycet jak je mozne v anglictine vyjadrit zdrobnelinu.

Tuhle jsem vysvetloval manzelce a synum, jejichz materstinou je anglictina, dvojite zdrobneliny jako "mrnousicek' a "mysicka". Mrnousek je kolokvialne anglicky 'littlelie", dvojita zdrobnelina mrnousicek = ity bity littlie, kde ity bity je kolokvilani pro malinkaty. Myska je mousie a mysicka bud tiny mousie nebo zase zminena kolokvialni ity bity mousie.

Vsechno jde, kdyz se chce. I prelozit ceske zdrobneliny do anglictiny.

2 0
možnosti
MM

captain cook

23. 6. 2012 5:38
Re: debata doleji o zdrobnelinach v anglictine

odkaz se spojil s nasledujicim radkem . tak tedy

http://en.wikipedia.org/wiki/Diminutive

oddily English diminutives,Loanwords a Scottish English

1 0
možnosti
MM

captain cook

23. 6. 2012 4:30
roach neni vyskytem ani nazvem omezeny na USA

protoze podobne zkraceniny jsou naprosta NORMALKA v Australii. Cockroach je kolokvialne zkracen na "roach", podobne klokan = kangaroo je kolokvialne "roo", ryba Barramundi je 'barra" nebo Flathead" = "flattie" coz je kolokvialismus a zdrobnelina v jednom. Tradicni australska verze anglictiny si v takovych kolokvialismech a zdrobnelinach primo libuje. Viz "Strine" =anglictina australskeho outbacku, napr. v podani Micka Dundeeho a jeho "mates" = kamaradu ve filmech Crocodile Dundee.

Svabi, ac odporny hmyz, tu nejsou vylozenym symbolem necistoty ani neni za jejich vyskytem obliba drevostaveb starsiho typu. Vyskutuji se tu totiz uplne NORMALNE v prirode, v nasich zahradach a otevrenych prostorach, od mrnavych 5mm po velke 50mm kusy, od prouzkovanych a hnedych (v Evrope zvanych Rusy) po cernocerne. Maji neprijemnou vlastnost navstevovat domy bez ohledu na stavebni material. Ani perfektne solidni domy z cihel a malty a s betonovymi cestickami kolem se jejich najezdu neubrani.

2 0
možnosti
MM

captain cook

23. 6. 2012 4:47
Re: roach neni vyskytem ani nazvem omezeny na USA

Moje nevlastni matka, Spanelka nesmirne cistych zvyku, ktera denne dukladne luxuje vsechny kobercem pokryte plochy v jejim cihlovem dome a s mopem a kyblem roztoku chlorove desinfekce jde po vsech omyvatelnych podlahach domu 4x tydne, se jich nemuze zbavit. Jeji osobni nepritel "cucaracha" se vyskytuje v dostatecnem mnozstvi v jeji zahrade a  vsech okolnich zahradach v meste (v subtropicke oblasti), kde ona zije a povazuje vnitrek domu za soucast sve domeny. Ona poklada po dome a ve skrinich male plastikove krabicky s navnadou na tyhe potvory, ktera zajistuje jejich eradikaci, ale po case povstanou novi bojovnici a odstehuji se do domu. Leto je na ne nejhorsi a proto si pred jeho zacatkem povola firmu, ktera postrika chemickym postrikem okoli domu.

Ke konci leta se svabi zase ukazi uvnitr.

Cim vic smerem do tropu, tim vic jsou v nasi casti sveta k videni ty velke cerne kusy. Ani

5* rezort na Tahiti, Fiji, v Cairns nebo na Velkem barierovem utesu vas pred nimi neochrani.

2 0
možnosti
VK

kral

23. 6. 2012 0:15
To by mne zajimalo

Co je to za deda vseveda ten expat;-D;-D;-D

3 0
možnosti
PKP

Profesor Kikina Parker

23. 6. 2012 0:17
Re: To by mne zajimalo

Slovák v Praze.

1 0
možnosti
K

kytt3

22. 6. 2012 2:22
inu

mé poslední spolucestující (ročník 1932) mi vyprávěly, jak v dětství chodily sbírat chrousty po kýblech. Školní brigády. Výsledkem toho je, že já jsem za celý svůj život nepotkala živého chrousta. Ale nečekám, že by se Amerika v tomhle příliš inspirovala. Oni si tam své breberky radši nechají. :-) Hezká představa Paris Hiltonové se zadkem poštípaným od štěnic nebo Michelle Obama baštící hamburger s trčícímí hmyzími nožičkami. Na druhou stranu: nám se teď doma objevily mušky, nevím, jestli to jsou smutnice nebo octomilky, zatím jsem to neidentifikovala, ale je to otravné, leze to ve spaní do nosu, lepí se to na člověka, když je zpocený, sedá to na svítící obrazovku... Lapáme to na lepící proužky, ale jde to ztuha. Mrchy mrňavé.

1 0
možnosti

dimple

21. 6. 2012 20:17
Prosím o ponaučení

jsem trochu zmatený, jedná se o

Cockroach?kokrouč?

Za louží jsem nebyl, ale všude jinde se švábi jmenovali takhle.. Je to tedy nějaké amerikánské pojmenovaní?

0 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

21. 6. 2012 20:37
Re: Prosím o ponaučení

Zkracene roach. Americane miluji zkratky a zdrobneliny.

2 0
možnosti
JH

ExPat

21. 6. 2012 19:18
Neinformovaný příspěvek

To jste se teda netrefil pane Král.

Když jsme před 30 lety přisli do USA, žili jsme v New Yorku kde je roaches opravdu hodně, a jsou všude. 12 let později jsme se ale odstěhovali do Illinois, na sever od Chicaga. A musím Vám říci že jsem je těch 12 let ani neviděl.

Poučení - nesuďte celé USA podle šváby prolezlého New York City.

Jo mimochodem, víte kde jsem je viděl naposled? V Praze na Jižním městě.

2 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

21. 6. 2012 19:23
Re: Neinformovaný příspěvek

NYC je proslavene jinou haveti nez svabi. A on soudi nejen dle NYC. Takze klid, pane Cechoamericane.

1 0
možnosti
MR

iluminat

21. 6. 2012 18:39
to je tim ze se stavi forove, z papundeklu a dreva

a ta havet ma kde se schovat. Zdi, podlahy a stropy jsou takovy dvojity, a tam se schovaji roaches, mysi nebo stenice, na jihu i hadi, najdete je vetsinou pod barakem. A zbavit se toho - musite odborniky a na par dni vypadnout z domu. Kdyby se stavelo poradne, z cihel a cementu, bylo by vystarano. Stacilo by, kdyby se to dostalo do domu, spray a hotovo. Nikdy nepochopim proc se tak lpi na takovejch stavbach. Furt se musi neco vymenovat, nekde to ulitne s twisterem jinde odpluje s vodou, a furt se to nechce pochopit ze se ma stavet poradne.

Ale co - blame Canada!

3 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

21. 6. 2012 18:48
Re: to je tim ze se stavi forove, z papundeklu a dreva

Ja to take nechapu. A nejen hmyz, ale i tornada. Vzdy se bavim, jak hlasi tornado a radi lidem, kteri bydli v mobilnich chatrcich, aby se sli schovat do prikopu, kde je bezpecneji. My zijeme v Tornado Valley, porad si rikam, ze by ta spoust nebyla takova, kdyby staveli poradne cihlove domy. Jenze to je zvyk a penize. Postavit poradny cihlovy dum vyzaduje vice umu a snahy a netrva to tyden, zano?

3 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

21. 6. 2012 16:23
Vskutku originalni pojeti

Ono je to horsi v jiznich statech, Florida ma idealni podnebi pro ty potvory a bedbugs (štěnice) se rozmohly narustem svetoveho cestovani, cim levnejsi hotel, tim vetsi sance, ze je najdete. Lepsi znacky si to hlidaji a trenuji lidi na rozpoznani tech potvor a likviduji se zavcas. Svabi jsou skutecne vsude mozne, v USA se jim libi, je tam teplo, v dutych zdech se krasne leze sem a tam, spousta oblasti je narychlo osidlena a puvodni obyvatele (hmyz a jine potvory) se jim nepodarilo nejak zabit zcela. V tomto je treba dbat na hygienu, mit vzdy uzavrene vse jidlo a nenechavat nic jen tak a pravidelne nicit. Ne nadarmo se svabum rika Rusove. Jsou proste vsude.

2 0
možnosti
VK

kral

21. 6. 2012 16:33
Re: Vskutku originalni pojeti

Kdysi mi jeden clovicek z Ormicu rikal, ze svabi sem prilezli z Kanady. Tak nevim, osobne mam pocit ze tento nazor vznikl diky dlouhodobe nevrazivosti mezi Americany a Kanadany. Jak je neco spatne , muze za to Kanada.;-D.

1 0
možnosti
  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral