Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neziskovky bych z toho "všeho" neobviňoval. Je pravda, že pracují draze a neefektivně, ale neřekl bych, že je to jejich vina (nebo účel). Problém je v tom, že ve skutečnosti nemají nástroje na to, aby prakticky zlepšili život sociálně vyloučených Romů. Oni mohou pomoci konkrétním lidem vyřídit věci na úřadech, pomoci najít bydlení, vyjednat splátkový kalendář u exekutora, uspořádat dětský tábor pro děti..Je to taková kapka v moři, taková pomoc při dopadu na sociální dno, aby to tolik nebolelo. Romové potřebují především někoho, kdo je zaměstná, potřebují sehnat slušné bydlení mimo ghetto a zbavit se dluhů (které díky exekutorské mafii rostou šílenou rychlostí). S tím jim ale neziskovky mohou pomoci jen velmi omezeně, spíš vůbec. Často jsou ze strany politiků (či místních starostů a úřadů) bráni jako přítěž, zastánci těch "socek" a jejich návrhy na systémové změny nebývají brány vpotaz. Vzdělání je důležitá věc, ale to je běh na dlouhou trať, kterou ocení až příští generace. A ani to vzdělání nemá takový "ozdravný" efekt, když všechny jiné aspekty života (práce, bydlení, společenská atmosféra, kriminalita, drogy..)jsou mizerné..

1 0
možnosti

Já neziskovky neobviňuji. Tvrdím, že tento sektor zaměstnává lidi, což je jedním z hlavních důvodů, proč je dlouhodobě financovaný. Zcela na místě by byla vhodná iniciativa, která by pomáhala Romům s podnikatelskými plány a psaním projektu k žádostem o dotace na sociální podnikání.

0 0
možnosti

Přestaň už tlachat. Raději řekni těm nahoře, ať zavedou statistické údaje. Ať víme přesně, jak se věci mají. Obávám se, že je tvůj názor ale nezajímá. Víš proč, protože mít romský problém je potřebné pro neziskový sektor, to znamená občanské iniciativy, sociální podnikání atd. Zaměstnává se v něm čím dál víc lidí, víš. V neziskovém sektoru vidí Evropská unie budoucnost, protože práce bude do budoucna čím dál méně, chlapečku.

0 0
možnosti

Reakce na váš komentář viz. víše..

0 0
možnosti

Ona ta otázka, co vlastně "neextremističní protiromští demonstranti" po Cikánech chtějí není tak úplně od věci. Také si jí občas kladu, když čtu internetové diskuse. Češi chtějí, aby Cikáni pracovali, nezasahovali do svobod druhých, aby se integrovali. Když toto ale dělají, není jim to příliš platný, v očích majority zůstávají jen špinavými cikány. Někteří se snaží od komunity (resp. od negativních sociálních jevů, s nimiž je spojována) distancovat jak jen to jde, ale stejně jim dřív nebo později někdo otluče o hlavu, jak sám píšete "že se tváří, že se jich to nijak netýká.." A ono týká. Slušný, vzdělaný a pracovitý Rom, tzv. "jeden z mála" ať už aktivista nebo ne, je neustále házen do jednoho pytle s asociály a je od něho vyžadováno, aby si mezi nimi udělal pořádek. Lehce se to řekne, ale jak se to udělá? Jakým způsobem např. vy osobně pane Václave, zabráníte tomu, aby jiní Češi nekradli v supermarketech?.. Od romských elit se vyžaduje (zcela správně), aby kulturně povznesly svou komunitu, aby jí integrovaly, ale majorita jim v tom nijak nepomáhá, spíš jim klade klacky pod nohy. Např. dnes, četl jste ten článek o tom romským videoklipu o Brně? Cikáni natočí neškodné video o tom, že mají rádi město, v němž žijí, video o jehož umělecké kvalitě si můžeme myslet cokoliv, ale čeho se dočkají? Keců, že sem Cikáni nepatří, že se roztahují. Divíte se, že se pak stahují do sebe a volí defenzivní rétoriku? Požadavky majority na integraci Romů jsou správné, ale bez výrazné podpory (a přijetí) těch "integrovaných" elit, na to můžeme zapomenout. Cosi pamatuju, k žádnému vzájemnému dialogu nedochází. Nepleťte si dva souběžné monology s dialogem, ten vypadá jinak..

8 4
možnosti
Foto

Mně zase vadí, že jsme my všichni, kdo cítí nějaký ,,problém" s Romy, házeni do jednoho pytle s neonacisty a bůh ví kým. Zítra na toto téma uvedu článek, ale už dnes bych se rád VĚTŠINY Romů zeptal, proč se nechovají jako VĚTŠINA ,,bílých" Čechů? Jak prostá otázka, a kolik ,,ale" se za ní skrývá, že?

6 0
možnosti

Cikánů a diskusí s nimi už mám plný zuby.

Dávám plus za ty kočeny v plavkách, co navštívily Israel, v záhlaví. :-)

4 1
možnosti
Foto

Jo, ta bloncka vypadá i zborcená...dobře :)

1 0
možnosti

D39a24v22i10d 89K23r71á69l

10. 7. 2013 11:59

ta výzva mi připadá tak nějak..., no policejní.

6 0
možnosti
Foto

Ten článek na který dáváte odkaz mi nejde rozkliknout. Prý chyba stránky, nebo co. Vám ostatním to prosím jde?

0 0
možnosti

P38e43t73r 66Š63v18e63c

10. 7. 2013 12:11

XTaké ne, ale však víte kde to najdete .....;-€;-)

0 0
možnosti

Já tu výzvu četl jen zde pod aktivistou Cemperem - na návštěvu Romei jsem žaludek neměl, ale také mi to přišlo jako cílená provokace za účelem ty vztahy ještě víc vyhrotit. A ono vlastně ani není divu - čím by se všichni tihle aktivisté živili, kdyby někdo ten problém jednou opravdu dokázal vyřešit?

9 0
možnosti
  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2019x
http://facebook.com/vaclavthekral