Na zdraví?

Situace kolem pančovaného alkoholu v České republice začíná nabírat na dramatičnosti a jak je už tradičním zvykem, jsou už k dispozici i anekdoty na dané téma. K dobré náladě přispěl i dávný mistr bonmotu Miloš Zeman, který v redakci Blesku laškoval s půvabnou redaktorkou a jeho rady jak zabránit podobným tragediím byly opravdu ryze kabaretního rázu. Inu, Zeman je Zeman.

Je ale zlehčování na místě? Já jsem přesvědčen že ne. V tuto chvíli (2 ráno českého času) hlásí sdělovací prostředky 16 mrtvých a asi 20 hospitalizovaných.

Zatímco o obětech je veřejnost informována poměrně pečlivě, o příčinách tragedie, protože ona to tragedie je, zatím policie moc neříká. Chápu a mám pocit že se jedná o taktické důvody, které jsou v tomto přípedě asi opodstatněné. Nicméně, něco mi tu nesedí. V jednom z mála prohlášení bylo sděleno, že se jedná pravděpodobně o snahu po výdělku a nejedná se tedy o žádnou cílenou organizovanou kriminalitu. Omlouvám se, nepamatuji si přesně citaci ale vyznělo z toho, že se někdo chtěl prostě nabalíkovat a tak namísto lihu při míchání použíl metanol. Další verze zní, že někdo omylem zaměnil kanystry s lihem za metanol. Obě verze jsou samozřejmě pravděpodobné a bylo by možno je přijmout, jenže před chvílí se objevilo v mediích varování, aby občané nepili rum od firmy AB. To je po likérce Drak už druhá společnost a mne napadá, jak je možné, zaměnit kanystry u dvou společností, na sobě zřejmě nezávislých. Další otázka zní, jak je možné, že jedna z obětí pila z kolkované láhve? Znamená to snad, že jmenované likérky nemají výstupní kontrolu, která by zjistila že finální produkt není v pořádku? To bych pochopil u kapesníků ale ne u potravin nebo alkoholu.

Je samozřejmě také možné, že někdo jednoduše zfalšoval kolky a takto označené láhve dále prodával. Jenže, objevuje se otázka, jak je to možné, a jak je možné, že ani po tolika dnech od prvního případu, nemá policie viníka za mřížemi. Zatím tam sedí prodejce ze Zlína, ovšem pochybuju že tento majitel drobného krámku, jak je vidět z fotografií na netu, by byl distributorem do tak širokého spektra prodejen v zemi.

Já mám dobrou vůli věřit, že policie dělá maximum pro dopadení pachatelů. Je to ostatně i v jejích zájmu. Policisté sami o sobě žádní abstinenti nejsou a na Moravě už vůbec ne. Každý si rád štrngne. Jenže v tomto případě mám zájem, že veřejnost neví, co by vědět asi měla. Bez vytáček a kličkování můžu napsat, že se obávám že se jedná o organizovanou akci buďto nelegálních palírek, kde se jím situace vymkla kontrole, a to pak potěš milovníky dobrého moku pánbíček. Tyto gangy totiž nejsou malé rybičky plavající v klidné místní říčce a jejích schopnosti jsou prakticky neomezené, takže může dojít k velké tragédii, kdy 16 nebude ani zdaleka konečným číslem. Další variantou je teroristický útok.

A už vidím ty protáhle nosy....." Královo oblíbené téma" říkáte si, ale ne, omyl. Já dnes ani neprovokuju ani jinak neblbnu. Na to je situace vážná a víme ze zahraničí, já odsud z USA a v Evropě máte taky své zkušenosti, že nejen mezi Islámisty jsou křiváci. A tak nelze vyloučit, že se jedná o akci pomateného jedince nebo skupiny, které prostě existují. To by pak byl ale těžký průser, protože rozsah záběru takového maniaka je neodhadnutelný.

Ovšem zůstaňme nohama na zemi a shrňme si co víme. Ten kdo za vším stojí, má k disposici pravděpodobně kolky minimálně dvou likérek, ale je možné že jích má k disposici více. Znamená to tedy, že žádná láhev není stoprocentně bezpečná. A proto, ať se to zdá sebelegračnější, prosím vás všechny, buďte opatrní a raději udělejte malý test, který už někdo radil přede mnou. Kvalitní alkohol hoří modře. Takže mějte připravený vzorkový kalíšek, zápalky a před konzumací vzorek zapalte.

A nezbývá než věřit, že policie pachatelé brzo dopadne anebo že vláda, která k řešení už prý také usedla, něco vymyslí. Ale nezlobte se na mne, v tomto případě asi budu více věřit té policii.

 

Autor: Václav Král | čtvrtek 13.9.2012 11:00 | karma článku: 13,40 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18