Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mráz přichází z Kremlu a Češi jdou do plavek

Víkend jsem věnoval brouzdání po internetu a výzkumu, jaké jsou názory lidí v různých zemích na krizi kolem Ukrainy. Zajímaly mne servery v Německu, Polsku, Nizozemí a Skandinávii a ke svému smutku jsem zjistil, že všude kam jsem nahlédl, převládal poměrně rozumný a racionální pohled na věc s tím, že se objevovaly pochopitelné obavy, týkající se nejasností kolem ukrainské politické scény, nicméně, až na nepatrné vyjímky převládal odpor ke krokům Ruska.

To v Česku je tomu naopak. Jakoby lidé zapoměli na své vlastní zkušenosti s bratřením se s touto velmocí. Jakoby z paměti vymizelo 40 let, kdy SSSR byl nezpochybnitelný a povinně milovaný. Navíc se v Česku rozrůstá virus negace pozitivního. Například...

Dnes jen velmi obtížně najdete někoho, kdo otevřeně řekne, že přítomnost amerických základen na evropském kontinentu po 2. světové válce zabránila okupaci celé Evropy ze strany SSSR. A tím pádem zabránila i zdrcujícímu válečnému konfliktu. Naopak, roste snaha označovat USA za příčinu všeho zla, společně se západními zeměmi a NATO. Lidé kteří takto smýšlejí si neuvědomují, že to, že mohou takto nejen smýšlet ale že tyto myšlenky mohou volně a bez rizika šířit, to je vlastně taky díky tomu, že existoval tento americký štít a že se podařilo moc SSSR eliminovat do té míry, že se nakonec rozpadla. Jenže.... Jestliže se rozpadla moc a síla SSSR, tak totéž nelze napsat ani říct o moci a síle Ruska, které dnes, možní více než kdykoliv jindy, představuje obrovskou hrozbu pro světový mír.

V Česku to ale takto lidé nevidí. Alespoň soudě podle blogů a komentářů pod různými články. Nikdo nevidí a možná ani nechce vidět, že akce, které Rusko provádí, jsou popřením diplomacie a mezinárodní slušnosti a především práva. Namísto toho, se v Česku objevilo nové, velice populární slovíčko " mediální masáž".

A tak v souladu vše, co řekne Putin a co příjde z Ruska je normální, a referendum na Krymu je naprosto v pořádku, jasné doklady o agresivitě a hrozbách ze strany Ruska jsou mediální masáží. Jako například informace o pořadu ruské televize, ve kterém Putinův oblíbenec, Dimitrij Kiseljov oznamuje, že Rusko je schopno udělat z USA jaderný prach. Ta věta ale nebyla osamocená. Koroljov řekl daleko více a to co řekl, to byla skutečná mediální masáž. Ovšem masáž vůči Ruským divákům, kteří tuto stanici sledují. Podstatou toho jeho vystoupení byla jakási informace, strašení, že USA hrozí Rusku vojenským útokem. Strašení, že tím agresorem není Rusko ale USA a jeho spojenci. A tento pořad měl v divácích vyvolat pocit že Rusko činí kroky na jejích obranu. Přičemž opak je pravdou.

Neznáme náhodou odněkud tento scénář? Ale ano, jeden takový s knírkem kdysi dávno taky plamenně hovořil o ochraně  zájmů Německa a Němců tu i onde. A jak to dopadlo, to snad víme všichni. Ovšem né všichni si chtějí dosadit do vzorce.

Zde najdete chronologii celého ukrainského konfliktu. Najdete tam informace o krocích ukrainského presidenta, o bezprecedentní kriminalizaci těch, kteří v demonstracích vyslovili své protesty. Skoro se chce říct že se jedná o typický Putinovský scénář. Ten má taky ve zvyku nejednat s odpůrci v rukavičkách. Z výše uvedeného odkazu je patrno, že se prakticky na Ukraině nedělo nic, co by ohrožovalo životy Rusky mluvícího obyvatelstva. Co je ale patrno je, že byly ohroženy ruské ekonomické a politické plány. Ukrainský president, výměnou za odkoupení dluhu, podepsal s Putinem dohody. A tyto dohody se najednou ocitly v ohrožení. Toto je skutečné pozadí celého konfliktu a ruské účasti v něm.

Dnes se objevil návrh sankcí proti Rusku. Má několik bodů. Hovoří se v něm o zastavení vydávaní víz pro ruské občany. Je to sice nepřijemné pro řádné turisty ale jedná se v této chvíli o pochopitelný a standartní krok. Dále se hovoří o zmrazení bankovních účtů ruských občanů a jejích prověrce, jsou li prostředky na ních legální. Opět.. nepříjemnost ale jen krátkodobá, protože každý, kdo si své peníze vydělal poctivě, určitě nebude mít problém to doložit a účet mu bude odblokován. Požadavek na zrušení možnosti nechat si k českému i ruské občanství snad není nutné vysvětlovat a je naprosto v pořádku. Být občanem toho či onoho státu je pro občana kromě výhod i závazkem a v současné situaci není možné zajistit a být si jistý, že ten, kdo je občanem českým ale současně si ponechává ruské občanství, nebude ve skutečnosti své české závazky ignorovat? Tady prostě platí, že nelze sedět jednou prdelí na dvou židlích.

Dva poslední návrhy sankcí se týkají zrušení obchodních vazeb a hlavně ta, která vylučuje účast Ruska v dostavbě Temelína má své nejvyšší opodstatnění.

Jsou to v momentální situaci prostě nutné a nezbytné kroky. Ať se to někomu líbí nebo ne, svět se ocitl, díky Rusku na pokrají velké krize. Politické, ekonomické a snad i vojenské. Jediný způsob jak jí řešit, je ukázat Putinovi totéž, co ukázal kdysi vůči SSSR president Reagan. Neústupnost a tvrdost. Je ovšem otázka, zda to dokáže současná administratíva Baracka Obamy a EU. A velké obavy vyvolává reakce občanů Česka.

Z Kremlu mrzne, dokonce se blíží sněhová mrazivá bouře ale Češi se svlékají do plavek a těší se na opalování. Jen aby se nespálili. Jako už mnohokráte v minulosti.

Autor: Václav Král | úterý 18.3.2014 11:00 | karma článku: 27,96 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2019x
http://facebook.com/vaclavthekral