Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

satyricon

11. 1. 2011 22:11
Arallu

link na video je velmi osvěžující, díky za něj :)

0 0
možnosti
P

PPetr

11. 1. 2011 11:40
Niktor - dotaz

Džihád:

Citace:> Obnovitel víry, šejchu l-islám, imám Ibn Tejmíja řekl: „Když Bůh poslal svého posla, nařídil mu vyzývat stvoření k Jeho víře a nedovolil mu zabít kvůli tomu nikoho, ani mu nepovolil ozbrojený boj, dokud nepřesídlil do Medíny. Poté jim povolil ozbrojený boj… a potom jim to stanovil jako povinnost“ Vidíme, že tento ozbrojený boj je pouze jednou z mnoha podob džihádu a je samým jeho vrcholem. <

http://www.e-islam.cz/node/15

Několik obdobných citací máte níže v diskuzi i se zdroji.

Každý islámský web je v úvodu jen sám mír a tolerance. Čím se člověk začte hlouběji, tím častěji se objevují citované texty a ani kontext nenaznačuje něco jiného, než co se v nich píše -> konec tolerance, konec míru. Jaký je váš názor, jste zajedno s těmito texty? Jaký je váš názor na Aliho stránky e-islam.cz?

0 0
možnosti
ML

Niktor

11. 1. 2011 12:44
Re: Niktor - dotaz

E-islam představuje velmi konzervativní a literaristickou interpretaci islámu, z které nejsem zrovna nadšený, ale IMHO nejde o nějaký nebezpečný extremismus. Alespoň v textech, které jsem na té stránce dosud četl, jsem neviděl žádné navádění k násilí nebo jiným nepřístojnostem (naopak tam autor často upozorňuje na nutnost uměřenosti ve víře a respektování zákonů státu, ve kterém muslim žije).

S článkem, který cituje vy, nemám problém vůbec. Jako celek vlastně říká, že ozbrojený boj je v rámci džihádu jen tou poslední možností, které se má muslim snažit vyhnout, a pokud k boji nakonec opravdu dojde, je nutno dodržovat určitá etická pravidla.

Pokud narážíte na to "stanovil jim to jako povinnost" - tak se tím myslí, že džihád je pro muslimy povinností v okamžiku, kdy je vyhlášen, nikoli že jde o povinnost permanentní.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

11. 1. 2011 11:12
Jestliže

nějaké náboženství, kultura či civilizace tvrdí, že zabíjet nenarozené děti je špatné, a jiná civilizace či kultura si myslí, že je to OK, hádejte, která z nich tu bude za sto, dvě stě let? Můžete jednou...;-)

0 0
možnosti
P

PPetr

11. 1. 2011 12:17
Re: Jestliže

Čínská? :-P

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

11. 1. 2011 10:25
Já bych to tedy shrnul:

Problémem není islám, problémem je invaze nevítaných cizích kultur do našich končin. Islám má tu smůlu, že je nejvíc "vidět".

-

To ale opakujeme už stokrát řečené.

0 0
možnosti
D

DanielPuschman

11. 1. 2011 11:08
Re: Já bych to tedy shrnul:

Cizí kultury jsou OK, islám není OK, protože nesnese nic než sám sebe.

0 0
možnosti
ML

Niktor

11. 1. 2011 9:05
Typický pseudoargument

"V Saudské Arabíí taky netrpí katolické kostely a naše zvyklosti. Tak proč máme my činit vyjímky."

Ano, proč bysme my Češi měli mít lepší zákony a vyšší míru svobody, než Saúdská Arábie, že... 8-o

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

11. 1. 2011 9:09
Re: Typický pseudoargument

Máte pravdu, tohle není dobrý argument.

-

Ale za dobrý argument považuji tetno: Proč bychom měli respektovat někoho, kdo nás chce ovládnout nebo zničit? :-/

0 0
možnosti
R

Rilian

11. 1. 2011 8:51
Špatná východiska - špatné závěry

Není možné dospět k relevantím poznatkům o nějakém fenoménu, jestliže k tomu chybí nějaký dostatečný fundament. V tomto případě naprosto chybí dobrá znalost historického pozadí předmětu, o kterém je článek psán -  i jeho duchovní podstaty. Jen pár poznámek ke vzniku islámu. Lze pochybovat, jestli vůbec Mohamed přišel do styku se skutečnými křesťany. V Arábii, kde žil, byli usazeni židé, s nimiž bojoval. Poselství Krista očividně nepochopil, ani jeho význam (asi stěží mohl, když se s jeho hlasateli nesetkal). Islám má mnohem blíž k judaizmu, jejž v mnoha ohledech (náboženských předpisech a právních důsledcích) kopíruje. Liší se ovšem jednoznačně svou dobyvatelskou doktrínou a obhajobou mocenského podmanění světa ve jménu svého boha. To v učení Krista nenajdeme. Judaizmus se jasně liší v tom, že toto náboženství v zásadě nemělo nějaké ambice šířit se mezi jiné národy (Boží slovo - jemuž říkáme Starý zákon - bylo svěřeno výhradně "vyvolenému národu").

0 0
možnosti
ML

Niktor

11. 1. 2011 9:11
Re: Špatná východiska - špatné závěry

Ale Mohamed nebojoval obecně proti všem židům a už vůbec ne z náboženských, nebo etnických důvodů (ti židé také pravděpodobně byli jen judaizovaní Arabové) - příčina těch bojů byla většinou dost pragmatická. To jen aby nedošlo k mýlce.

Jinak je pravda, že islám se ve spoustě ohledů podobá judaizmu. Proto mě vždycky zaráží, když nějaký "islamoskeptik" (a takových je dost) první nazlobeně odsuzuje a druhé chválí (nebo alespoň bez potíží toleruje) - a to samozřejmě myslím na základě věrouky, ne na základě toho, co dnes židé nebo muslimové dělají či nedělají.

0 0
možnosti
D

DanielPuschman

11. 1. 2011 8:30
Dobrý den, vikdím, že jste se začal zajímat o

...problematiku islámu. V této fázi je donře hodně číst, a proto si vám dovolím doporučit následující texty v uvedeném pořadí:

http://puschman.blog.idnes.cz/c/114821/Islamska-samostudia.html

http://puschman.blog.idnes.cz/c/80065/Proc-opravdu-nemuzu-tolerovat-Islam.html

http://puschman.blog.idnes.cz/c/106092/Muslimove-islam-lide-a-ideologie.html

http://puschman.blog.idnes.cz/c/168436/Muslimove-prejdete-k-Bahai.html

0 0
možnosti
D

DanielPuschman

11. 1. 2011 8:35
Re: Dobrý den, vikdím, že jste se začal zajímat o

Nejdůležitější je první odkaz, což je jakýsi rozcestník s odkazy na islámské texty, jejich četbou si vytvoříte vlastní názor na islám. Ty další články jsou méně důležité, a víceméně dokreslují můj osobní postoj, který se do značné míry překrývá s postojem dalších odpůrců islámu. Pokud by vás to zaujalo, dalších pár článků:

http://puschman.blog.idnes.cz/c/142378/Koran-434-plivanec-do-tvare-zen.html

http://puschman.blog.idnes.cz/c/112178/Krestanstvi-a-islam-a-cim-se-to-napriklad-lisi.html

http://puschman.blog.idnes.cz/c/111751/Nemcuv-pohled-na-islam.html

http://puschman.blog.idnes.cz/c/106786/Kontroverze-muslimskeho-zavoje-a-krivda-na-muslimskych-muzich.html

0 0
možnosti
OONO

Obamou o nobelovku okradeny

11. 1. 2011 7:16
Ktery je "umirneny" a ktery ne?A je-li "umirneny",

bude "umirneny" i zitra?A bude-li zitra,budou "umirneni" i vsichni z jeho 8 potomku?..

Neni pochyb o tom, ze oteze vzdy, vsude a zakonite prebiraji skutecni muslimove - tzv "radikalni".Tzv "umirneny" muslim je vlastne spatny muslim, protoze radne a doslova nedodrzuje koran.Takovemu to brzo vysvetli prave ti skutecni muslimove.

Neni ani tezke uhodnout, na kterou stranu se pridaji tzv "umirneni" muslimove v pripade dosti pravdepodobne konfrontace...Je to jasna pata kolona.

V r 1935 bylo mezi sudetaky minimum nacku.V r 1939 jich 99% spolupracovalo s nacistickym Nemeckem...

Cim mene muslimu v nasi zemi budeme mit, tim mensi riziko pro nas, nase rodiny a nasi zem...Ideologie islamu hovori jasne - nastoleni svetoveho kalifatu.Agresivni chovani muslimu po celem svete je vice nez vymluvne...Neni nutno riskovat, pricemz zaroven nic neztracime.Islam totiz krome mnoha vaznych negativ nikdy nikam nic neprinesl a ani neprinese.

0 0
možnosti
DD

ducks_quack

11. 1. 2011 6:56
Co vlastně chtěl autor říct? To asi ani on neví...

Od tolerance islámu na počátku textu se autor dopracoval k obraně před islámem. Že by se z toho přecijenom vypsal? Možná dobrá terapeutická metoda. Uvidíme, co přinese večer a následující ráno.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

11. 1. 2011 7:00
Re: Co vlastně chtěl autor říct? To asi ani on neví...

Já to pochopil tak, že se máme bránit, ale nemáme se do nich navážet.

0 0
možnosti
G

Gašpo

11. 1. 2011 6:56
Myslím, že potrebujeme dosiahnuť len to

aby ľudia konečne prestali vnímať islám ako náboženstvo v termíne ako sme náboženstvo zvyknutí vnímať my. Náboženstvo v našom pojatí je proste viera a na tú má každý človek právo. Ak už niekto ten islám takto vnímať chce, mal by si zistiť ako fungovalo krasťanstvo v stredoveku. V rovnakom štádiu ten islám totiž je.

Nepovažujem za nepriateľa niekoho pretože je muslim, natož arab. Viem si predstaviť že by som mal medzi nimi samozrejme aj blízkych priateľov. Sú to ľudia ako my.

Nepriateľom je ale ideológia, ktorú islám ako náboženstvo zastrešuje. Je to nepriateľ, ktorý má jasný zámer zničiť stáročia budovanú európsku civilizáciu a nahradiť ju cirkevnou totalitou, ktorá potiera základné ľudské práva a slobody. Toto je nepriateľ, ktorý dokáže z mierumilovného muslima urobiť zabijáka a z mierumilovnej mešity základňu pre agresiu proti nám.

0 0
možnosti
OONO

Obamou o nobelovku okradeny

11. 1. 2011 7:02
Re: Myslím, že potrebujeme dosiahnuť len to

hodne jsem cestoval a tvrdim totez.muslimove jsou vetsinou krasni lide..

budu je vzdycky milovat, pokud zustanou na svem uzemi a k nam prijdou pouze jako turiste..Kod v koranu je jasny a srozumitelny a hlavne nemene a navzdy.Jejich ideologie je skutecne nebezpecna a nevidim jediny duvod riskovat tak, jak to udelaly staty zap EU, ktere s islamem maji skutecny problem a to jeste nezacalo..

naklady obrovske, prinos nulovy a nebezpeci porad narustajici..

0 0
možnosti
  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral