Festival arabské kultury v České republice

neboli, takzvaný arabfest, s podtitulem " můj dům, tvůj dům". Tak na tuto akci, která se uskuteční od 5. dubna v Plzni, jsem dnes byl upozorněn a po mé, né moc nadšené reakci mi bylo vysvětleno, že : "Učení je matkou moudrosti a tolerance. Vzděláváním se o cizích kulturách se nepřipravujeme o svobodu, ale naopak ji rozšiřujeme."

Nevím tedy, jestli je to arabské přísloví a uznávám že jsou to moudrá slova. Jenže celá věc má jeden dosti podstatný háček, či snad dokonce přímo hák.

Tento festival, jehož program najdete zde, se v tomto roce uskuteční již čtvrtým ročníkem. Kdo je jeho pořadatelem se můžete dočíst na webu této akce. Čtyři roky, se v České republice koná festival, který přínáší, nebo se snaží přinášet informace o dějinách a současnosti arabského světa. Ano, poznávat cizí země a kultury je povznášející a velmi zajímavé. Takováto akce není rozhodně pouze doménou České republiky. I v ostatních evropských zemích nacházíme různá arabská kulturní centra, knihovny, obchůdky a krámky, kde je možno se seznámit se životem v těchto zemích. Jejích obyvatelé zcela volně a svobodně cestují po Evropě, volně a svobodně hlásají své náboženství, Islám, a zcela volně a svobodně se účastní různých demonstrací, na kterých pálí vlajky zemí, které je přijaly, když jím bylo nejhůře, hrozí domácímu obyvatelstvu a samozřejmě, zcela volně a svobodně, bez jakéhokoliv omezení požadují, aby se Evropa přizpůsobila jejích stylu života.

A jak je tomu naopak? Je možné, aby Evropané, zcela volně a svobodně prezentovali svou historii a kulturu v arabských zemích?  Je možná zcela volná a neomezená propagace historie například České republiky, Německa, Švédska nebo Francie v arabských zemích? Je představitelné, aby se konala nějaká akce či dokonce festival, na kterém by široká arabská veřejnost měla možnost vidět výhody západní civilizace? Odpovězte si sami.

Každoroční festival arabské kultury připravují studenti a nadšenci, kteří stále ještě věří, že spolupráce a soužití je možné i na základě dobré vůle, pouze jedné ze dvou stran. Program tohoto festivalu ve mně nevyvolává pocit, že by se jednalo o dvoustranné porozumění. Samozřejmě v něm najdeme pozoruhodnosti, jako seznámení se s vynikající tradiční kuchyní a hudbou. Na druhé straně ovšem jsou na programu přednášky s názvem : finančnictví podle Islámu, neboli etika ve světě peněz, zmizení Imáma a podobně.

Arabfest by mohl být užitečnou akcí. Příležitosti k vzájemnému poznání, protože obě strany si mají co nabídnout a čím se pochlubit. Hovořím o kultuře a historii ale ne o Islámu, který není součástí Evropské civilizace a je nutné udělat vše proto, aby se jí nestal. Při současném vývoji ovšem není jistota, že takovéto akce, nejsou jen krokem k naplnění hesla "můj dům, tvůj dům" v tom smyslu, že naše domovy se stanou domovem pro někoho jiného.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | středa 13.3.2013 11:00 | karma článku: 27,63 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18