Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

WetSinglet

17. 12. 2011 3:38
je to slozitejsi nez se zda

tuhle ve vlaku jsem debatila v dvema starsimi spoluobcany...ja v tom jenom vyrostla a nastoupila prvne do prace, oni si odpracovali mnohem vetsi kus zivota v dobe, kdy o praci nebyl strach...mnozi jsou dnes ochotni vymenit svobodu za socialni jistoty...a ja sama...nevim..na vlastni kuzi jsem utlak nepoznala...nasi me chranili, takze jsem vedela spis nic nez hrozne malo, znala jsem jenom jedno jmeno - Karel Kryl a par jeho pisnicek a nechapala jsem, co je na nich spatneho...smala jsem se politickym vtipum ale vlastne jsem si zila sladky zivot...myslim, ze takovych lidi je hodne, vic nez tech, kteri maji vlastni zkusenosti...nadavali tenkrat, nadavaji i ted...a touzi jenom po svem klidu..a klid, to znamena po skole nastoupit do prace, odkroutit svych 40 let, mit par deti, jit do duchodu a v klidu umrit. Na druhou stranu, co chtit vic? Jenze,kde maji s tomto planu misto takova slova, jako je svoboda, boj, obet, nazor, odpor, sounalezitost, spoluprace...zato tam najdete zavist ci hloupost(

0 0
možnosti
JH

Dalibor62

16. 12. 2011 19:33
Vyloženě slabota. Myslel jsem, že mě alespoň někdo sprdne,

ale ani to. To tedy, pane Králi, vážně žádná smršť není. Ona se ta minulost nedá tak snadno přemalovat. Charta byla prostě jakási frakce KSČ, která si socializmus představovala jinak než Husákovo hoši. Vždyť také chartisti byli tou "revolucí" nejvíc překvapeni a Havel (a myslím, že také všichni významnější chartisti) odjeli na příkaz StB z Prahy. Alespoň o Havlovi to je jisté. Trávil 17. listopad 1989 na Hrádečku. To je prostě opak revolucionáře. Ten jde do centra boje a nikoli do zápecí.

Existuje o tom dokument, interview jakéhosi novináře s Havlem ze začátku listopadu 89 (možná se pokusím to vygooglovat a dát k dispozici) a tam Havel jednoznačně odmítá nějakou radikální akci a těší se na "vylepšení" socializmu, která dohodne s Adamcem. Takže velebit "disidenty" za nějaký pád socializmu je absolutní nesmysl. Za pád socializmu si může socializmus sám. Žádná parta opilců ho nerozložila, to je jen mýtus.

2 0
možnosti
JH

Dalibor62

16. 12. 2011 17:15
Tak se tak dívám na tu diskuzi a myslím, pane Králi,

že jen stěží uhrajete plichtu, tedy nerozhodný výsledek. Ono to veřejné mínění myslí jinak než jak byste to chtěl vidět Vy. Ale to není nic nového, komunisti měli tentýž problém.

0 0
možnosti
JH

Dalibor62

16. 12. 2011 15:36
Já jsme ten tvor, který v rozčilení spáchal tu strašnou

urážku majestátu. Ale uveďme věci na pravou míru. Většina chartistů byli skutečně bývalé "bolševické ......". To bez jakékoli dikuze. Svědectví o tom, že Jiří Ruml byl velmi přesvědčený stalinista a hlásná trouba propagandy při soudu s Miladou Horákovou je stále dost.

Tvrdí se, že tito lidé "prohlédli". Já si myslím, že "velké kulové prohlédli..." Prostě je vyházeli z partaje, sebraji jim jejich privilegované džoby a tak disidentovali. Ani náhodou nevěřím, že chtěli zničit socializmus a naopak věřím tomu, že jen chtěli vyhnat Husákovo lidi a posadit se zpět na jejich místa.

Jistěže mezi nimi byli čestní lidé, kterým šlo o věc, ale většina disidentů byla prostě tzv "z musu" neboli nucených. Kdyby je Jakeš (byl pověřený prověrkami) nevyhnal z KSČ, tak vesele seděli na svých postech a užívali si svého privilegovaného postavení.

S úctou, J. Hermánek. Vyvrhel proto, protože mluví tak jak to vidí a nikoli tak, jak se oficiálně má.

0 0
možnosti
JH

Dalibor62

16. 12. 2011 15:37
Re: Já jsme ten tvor, který v rozčilení spáchal tu strašnou

Nepoužívám Pluralus Majestatus, ale občas se překlepnu. Takže "Já jsem ten tvor..."

0 0
možnosti
IJ

bojovnik2

16. 12. 2011 15:21
To je ale divné,

že tak kvalitní, morální lidé jako disidenti, stvořili takovou sprostou, odpornou společnost bez cti a morálky.

0 0
možnosti
NOTB

number of the beast

16. 12. 2011 14:16
vyborny clanek, nejen karma, ale i nominace na blogera roku

vsichni, kdo v dnesni dobe tupe osocuji disidenty, underground a nestydi se vypustit blabol jako "za komunistu bylo lip" nemaji ani tuseni, jak hnusna a ubijejici doba to byla (pro nektere). tupec bez mozku, svedomi a moralky se jiste mel dobre, protoze takovym minuly rezim vyhovoval. slusni lide trpeli.

2 0
možnosti
JH

ExPat

16. 12. 2011 15:11
Re: vyborny clanek, nejen karma, ale i nominace na blogera roku

Nominace na blogera roku i ode mne.

100% souhlas!

0 0
možnosti
MB

Miloušek

16. 12. 2011 11:48
Já těm řečem o "disidentství" nevěřím.

Komu se to hodí a chce ze sebe dělat ubližovaného, ten řekne že ho nevzali na školu kvůli.......

Řekne, že se mu otec oběsil kvůli.....

Řekne, že ho vyslýchali policajti kvůli.....

Taky jsem prožil své mládí v sedmdesátých a osmdesátých letech, nevzali mně ani na průmyslovku, strávil jsem 2x noc na fízlárně akorát na tu kytaru jsem se nikdy nenaučil.Dělat ze sebe disidenta bych považoval za ubohost a v životě by mně to nenapadlo.

Prostě jsme byli mladí, nevěděli co si se sebou počít, hledali si své místo v životě a cestu kterou se k němu dostaneme. V mládí se spousta lidí (i dnes) dost radikálně vymezuje proti "režimu" či jen proti rodičům a učitelům. Nikdo ale nemůže po 30ti letech vážně tvrdit o této mládeži že byli disidenti.

1 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

16. 12. 2011 8:47
Díky. Pěkné.

Akorát to máte nějak divně zformátovaný, kus textu se vám tam opakuje.

Ale to je drobnost. Obsahově zajímavé, akorát různí místní bolševici a stýskači po zlatých časech uličních důvěrníků a pomocné stráže VB vás asi nepochválej. Vydržte a pokračujte, je to nutné stále tu dobu a její praktiky připomínat. Dětem vtloukat do hlavy, že svoboda je jediná hodnota, kterou je nutno bránit za každou cenu.

1 0
možnosti
DK

Dante_

16. 12. 2011 8:42
Disidenti...a disidenti

K disidentům jsem kdysi choval respekt. En bloc. Naštěstí jsem z toho vyrostl. Disidenti nejsou jedna homogenní skupina, která si zaslouží nějaký obdiv... někteří třeba ano, ale velká část idolizovaných jedniců ne. Když jsem viděl národní plačkoakce nad Jirousem, musel jsem se divit. Nikdo o něm prakticky nevěděl, ale náhle se bijeme v hruď jaký to byl revolucionář...

Nebyl. Byla to uměle vytvořená legenda kolem člověka, který si zkameněl játra dřív než by bylo zdrávo, jehož poezie je snůšnou absurdních rádoby šokantních blábolů a člověk, který byl schopen otevřeného myšlení asi jako ti, kteří jej tak ukrutně pronásledovali (ironie).

Ale jsem rád za představení této dámy. O ní nevím nic. Nyní vím více a časem si snad opět utvořím ucelený názor. Ale budu mít vždy raději "neznámého" disidenta, než ožraly stavěné na piedestal...

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

16. 12. 2011 7:45
Tuhle tlustou babičku neznám, Králi

a myslím, že to byla spíše taková tulačka. Pod pojmem "disident" si představuji darebáky, kteří působili v politice a zničili morálku a hospodářství Československa.

4 0
možnosti

Ottis300

16. 12. 2011 10:59
Re: Tuhle tlustou babičku neznám, Králi

Já se Vám  tedy představím, strýčku! Kdy se sejdem?

0 0
možnosti
  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral