Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barry Meeker, cesta ke svobodě.. Lipno 1975

Svět má své hrdiny. Patří mezi ně i člověk, který v letech 1974 a 1975 svou odvahou a neohrožeností dostal z komunistického pekla na západ skupinu obyvatel tehdejší NDR. Tím člověkem byl Barry Meeker. Pilot, který získal své zkušenosti v bojích ve Vietnamu a poté pracoval v Alpách u záchranné služby.

Během války ve Vietnamu byl celkem sedmkrát sestřelen. V roce 1974 jej v Mnichově, kam přesídlil, kontaktoval právník, který chtěl z východního Německa dostat na západ svou rodinu. Meeker podnikl celkem dva lety, během kterých z bývalého Československa, z oblasti Lipenské přehrady do Německa převezl celkem osm uprchlíků. Jednalo se o občany bývalé NDR, kteří tak dostali možnost spojit se se svými rodinami.

Poslední let, se uskutečnil v srpnu 1975 a zdaleka neměl tak snadný průběh, jako dva předchozí. Meeker měl za úlol vyzvednou skupinku, dvě ženy a jednoho muže, kteří podle instrukcí měli čekat na určeném místě. Uprchlící ovšem, pravděpodobně ve zmatku anebo díky neznalosti terénu, čekali o několik desítek metrů mimo místo přistání a než doběhli k helikoptéře, objevila se i hlídka pohraniční stráže. Muži se podařilo naskočit ovšem mladší z žen upadla a těžce si poranila nohu. Na pomoc jí přispěchal Meekerův společník Tadeusz Kobrzynski, který dívku doslova vhodil dovnitř. Mezitím ovšem doběhla její matka, která rovněž upadla a nemohla se vlastními silami zvednout. Kobrzynski se snažil pomoci i jí, ovšem nešlo to a navíc pohraničníci začli střílet. Meeker křičel ať ji tam nechá a naskočí, ovšem Kobrzynski v hluku motorů neslyšel a navíc dvě ze střel Meekera zasáhly. Jedna do lokte a druhá mu roztříštila žebro. Pilot věděl že stíhačky pravděpodobně vystartovaly a že další čekání znamená jistou smrt.Proto nechal Kobrzynskiego a ženu na zemi a s ostatními odstartoval. Na Rakouské hranice to bylo 5 minut letu, ovšem krev z jeho rány znehodnotila mapu, takže musel letět zpaměti. Stíhačky skutečne odstartovaly, ovšem na místo dorazily 7 minut po nahlášení a v té době už byl Barry Meeker mimo území republiky. Z Rakouska přeletěl do Německa, do Traunsteinu, 30 kilometrů ve vnitrozemí a přistál v prostoru nemocnice. V tomto okamžiku mu zbývalo palivo na 80 vteřin.

Část medií jej poté kritizovala jako dobrodruha, ovšem většina veřejnosti západního Německa jej přijala jako hrdinu, který neváhal nasadit vlastí život, pro svobodu druhých. Jaký vlastně Barry Meeker byl, o tom vypovídají jeho nadřízení z armády. Absolvent Columbia University, plynně hovořil šesti jazyky. Nositel purpurového srdce a tří leteckých medailí a dále pak bronzové hvězdy a letckého kříže.

Československá media pochopitelně okamžitě spustila halasnou kampaň, na kterou se pamatuji i já. Barryho Meekera označila za piráta a banditu, který střílel po nevinných občanech. Ze svobodné evropy bylo možno se doslechnout o padajících hlavách v protivzdušné obraně státu. Ozvaly se i jakési podivné hlasy ze západního Německa, které jménem právních organizací odsuzovaly a soudily tyto akce, jako akce pirátské a oficiální místa dokonce zvažovala jakýsi postih, za nedodržení leteckého plánu. Dnes už je těžko soudit, zda to bylo míněno vážně anebo se jednalo o kosmetickou berličku pro východní blok. Horší ovšem bylo, že helikoptéra byla zničena a nebyla pojištěna.Škody ovšem nakonec zaplatila organizace, která se starala o uprchlíky z východu.

Osudy zadržených nebyly nijak veselé. Kobrzynski dostal 6 let, žena 2 roky a Barry Meeker, v nepřítomnosti 10 let. Jeho osud se ovšem naplnil 16.4.1982 kdy se v Oklahomě se svou helikoptérou zřítil.

Což mi ovšem připomíná zprávu z tisku, kterou jsem četl snad minulý rok, kde jakýsi pisálek oznamuje, že Barry Meeker se proměnil v alkoholika a pije a pije.Dodávám že se jednalo o České periodikum.

Co dodat. Možná někdo namítne, že toho tolik neudělal. Opak je pravdou. Každý zachráněný život, který byl spasen díky jeho odvaze, je toho důkazem.

 

Autor: Václav Král | úterý 1.2.2011 6:05 | karma článku: 35,31 | přečteno: 6469x
  • Další články autora

Václav Král

Pane Zaorálku, jakým zázrakem jste se stal ministrem zahraničí ČR?

Sledoval jsem vyjádření ministra zahraničí, pana Zaorálka, ve věci dětí paní Evy Michalákové, které jsou zadržovány norskými úřady. Přiznám se, že přestože mne už udiví jen máloco, v tomto případě jsem opravdu žasnul.

18.6.2014 v 11:00 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2347x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zabijáci dětí?

Ano, jsou dnes ve světě, bohužel, země, kde lidský život má nulovou hodnotu a toto se týká i života dětí. V rámci šílené náboženské demagogie, rodiče posílají své syny a dcery na smrt a tuto smrt považují za cíl svého života.

17.6.2014 v 11:00 | Karma: 25,20 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Lhář Jiří Hermánek

Články pana blogera Jiřího Hermánka jsou notoricky známé, stejně jako je známá diskuse pod nimi. Samotný autor je znám tím, že rád píše o věcech, o kterých nemá ani nejmenší ponětí, o to více se však snaží přesvědčit čtenáře, že je na dané téma odborníkem na slovo vzatým.

13.6.2014 v 17:33 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Hyde park

Václav Král

Loučení

Přestože se domů snažím vracet co nejčastěji, návštěva, která se právě blíží ke konci byla v mnohém vyjímečná. Nebyla tak hektická a já měl možnost v klidu navštívit místa, která jsem předtím míjel a a nasát atmosféru, která by mi během obvyklého stylu návštěvy unikla.

11.6.2014 v 11:00 | Karma: 11,29 | Přečteno: 478x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kdy je chlap nejšťastnější?

Občas dostávám otázku, když se tak v diskusích láskyplně škádlívám s čtenáři, co jsem vlastně v životě dokázal, co mám, či co je za mnou. Vlastně až do dneška, přesněji do několika málo desítek minut vzdáleného časového úseku jsem si nebyl jistý co odpovědět.

9.6.2014 v 10:26 | Karma: 17,89 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2019x
http://facebook.com/vaclavthekral