Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

hlubič

20. 6. 2012 11:19
normalizace

Prožil jsem prakticky celý pracovní život v té inkriminované době.Pracoval jsem na šachtě a nemohu říci,že jsem měl takové problémy co mjí dnes  občané.Dnešní poltici se liší od těch předchozích jen v jednom.Jsou nenažranější ,kradou jak straky, jejich členství vrůzných správních radách a td.V každém případě jsou tam stále stejné obličeje  a stejné rody.Když vidím toho mladého rybí očko Bendu, je mi zle,když kluk,který ještě nikdy de fakto nepracoval,je od svých 18 let je v parlamentu a v televizi je stále pečený a vařený,tázají se ho reportéři na názory o životě,je trapné.Co on ví o skutečném životě.Jak získal své vzdělání a pod.je to ke zvracení.Ať byli ti komunisté jací byli,tak nezbyly po nich  žádné dluhy naproti od těch dnešních ,kdy je zlikvidován náš průmysl,nezaměstnanost,bezdomovci,žebráci na ulicích,kriminalita .Neskutečný státní dluh , rozkradený celý stát aVy  to ještě vychvalujete.Nezlobte se,sle musím konstatovat.jsem starý muž,ale Vy jste kus vola.Snad někdy dospějete.

2 0
možnosti
RJ

neni.mi.to.jedno

20. 6. 2012 11:29
Re: normalizace

Já si ani nedělám velké iluze o morálních kvalitách velké části tehdejších papalášů. Ale díky systému prostě měli kratší řetěz. Za posledních dvcacet let se jasně ukázalo, že vůbec není dobrý nápad ten řetěz prodlužovat. Potíž je, že oni už dokonce drží v rokou i druhý konec toho řetězu, takže se nám vlástně můžou bez obav smát.

0 0
možnosti
JJ

jita

20. 6. 2012 10:43
Bojíte se

říci co je v těch příspěvcích dole nahlas? Tak, aby to zaznělo na veřejnosti - nebo v médiích, kde by si to mohlo přečíst spousta lidí a nebo s tím vystoupit někde na náměstí. Nebo jste chtěli a nemohli? Potom stále žijeme v totalitě. Jen nám vyměnili klec. Jsou lidé, kteří do ještě nepochopili. Jsou lidé, kterým ta klec vyhovuje a jsou lidé, kteří už pomalu vidí jaká je skutečnost a také jsou lidé, co jsou mimo tu klec. Ale většina lidí v této republice v ní žije a neví o tom.

2 0
možnosti
JJ

jita

20. 6. 2012 10:46
Re: Bojíte se

Ještě jednu věc - podívejte se na filmy s W+V. Tam to všechno je - třeba Hej-rup. Oni moc dobře věděli co je na stávajícím systému špatné...

1 0
možnosti
BPE

bojovník proti egoistům

20. 6. 2012 9:44
Já jsem normalizaci

zažil do svých 10 let. Létal jsem tehdy s děckama po venku, domů přiběhl jenom na chleba se sádlem a pažitkou (mňam) a bylo mi, jako většině dětem bývá, fajn. Těžko, říct, zda ti, jež dneska volí komunisty je volí z nostalgie po Husákovi nebo snad Stalinovi. Asi bych řekl, že to bude spíše kombinaci naštvanosti na dnešní dobu (neustále rozkrádačky veřejných peněz, řízení politiky ekonomickými uskupeními a ne voliči) s opravdovou sociální nejistotou (třeba důchodců majících důchod ve výši nájmu) a vytěsňováním toho zlého ze vzpomínek (byli mladí a zdraví). Taky těžko říct, zda komunistická strana je ve státě EU a NATO bez jakéhokoliv komunistického spojence (Rusko i Čína jsou vzory nízkodaňového kapitaismu s nulovými zaměstnaneckými právy) je jakoukoliv hrozbou. Také nutno dodat, že nástupkyně komunistických stran skoro ve všech postkomunistických státech už ve vládách byly a nikde žádnou totalitu nezavedly. Nerad bych se mýlil, ale strašení komunisty se nezakládá na reálném podkladu.

1 0
možnosti
BPE

bojovník proti egoistům

20. 6. 2012 9:48
Re: Já jsem normalizaci

Navíc ikdyž nežijete v totalitě, za svobodu se musí neustále bojovat všude i po malých krůčích. Totalizující zákony totiž může přijmout jakákoliv barva (např. náhubkový zákon za vlády ODS nebo Bushovi protiterostické zákony omezující svobodu Američanů). Komunistů se nebojím ani nevidím nějaké pozitiva jejich případného vládnutí kromě toho, že se nic nestane, takže se po 20 letech při případné vládní účasti komančů zjistí, že se konečně může přestat blokovat 1/5 sněmovny a sestavovat donekonečna rozhádané a nestabilní středové koalice.

0 0
možnosti
JK

barbudos

20. 6. 2012 9:22
S pozdravem Čest práci !

Normalizaci jste moc nezažil. Kdo nechtěl dělat karieru,  měl klid. Práci, bydleni, sociální jistot, nemusel se bát zločinu. Byla cenzura, ale kdo chtěl poslouchal západní vysíláni. Mezi kamarády se na režim nadávalo.Asi největší svinstva se dělala v kultůře,  to byla záležitost určitých lidí, né systému. Poklonkování USA je  dnes stejné jako tehdejší vlez pr....SSSR.  Dnes když mladý člověk skončí školu a nenajde práci. Jaký je jeho start do života? To je horší, než blbé odpověďi na Vaše  tehdejší dotazy. Sdělovací prostředky opět masírují mozky a jsou plné vlastních názorů redaktorů, né objektivním pohledem. Priorita špatných zpráv je zřejmá, toho jsme byli tehdy ušetřeni.Představitelé KSČ měli řadu výhod, ale nekradlo se, tak jako dnes.Ten režim na své chyby skončil.Nebyla to dobrá léta, ale příspěvek je psán pohledem normalizátora( nenávist, ostré výrazy,  jednostranné soudy).  [>-]

3 0
možnosti
S

svann

20. 6. 2012 9:37
Re: S pozdravem Čest práci !

R^

0 0
možnosti

jjencek

20. 6. 2012 9:05
Těm, co tu hájí normalizaci a Husáka chci připomenout,

že kdyby tehdy chtěli veřejně vyjádřit názor na normalizaci, že je to doba temna a Husák gauner, tak by nemohli, protože takovéto diskuze prostě neexistovaly. V cenzurovaném tisku a televizi se žádný nesouhlasný názor nemohl objevit  a pokud by to někdo napsal třeba na leták, tak by ho bez pardonu zavřeli. Těm šíleným kecům v televizi se nešlo smát, z toho se dalo leda zvracet. Já jsem tu dobu prožil jako student na vysoké a poté v téměř apolitickém podniku, takže na tu dobu mám smíšené vzpomínky, ty dobré, byl jsem mladý a holkám to slušelo, ty blbý, nedalo se jezdit po světě. A ty kecy jsem se snažil neposlouchat. Ale že bych po té době toužil, brr, ne, jednou bylo až moc.

2 0
možnosti
RJ

neni.mi.to.jedno

20. 6. 2012 9:21
Re: Těm, co tu hájí normalizaci a Husáka chci připomenout,

Spousta lidí dělá jednu chybu. Nebere v potaz, jak rychle se vše vyvíjí. Pominu nesmyslné srovnávání, kterého jsou někteří schopni, jako že tehdejší Š110 nejela 260 a TV byly černobílé. Jde především o vývoj společnosti.  Nelze absolutně srovnávat dobu před 30 lety a dnešek dnešek. To je jako říct "Brrr, v kapitalismu bych žít nechtěl, protože v roce 1890 se pracovalo 16 hodin denně, 7 dní v týdnu.."

No, a ti co pracují jako zaměstnanci moc dobře vedí, že pusu na špacír si nemohou pustit o nic víc, než tehdy.

1 0
možnosti
RJ

neni.mi.to.jedno

20. 6. 2012 8:40
Velmi správně píšete,

,že lidé se u tehdejších zpráv čí projevů velmi často mohli smát. Dnes berou antidepresiva, nebo si jdou rovnou stopnout před vlak. 2. Cenzura kultury. Jaký je výsledek 20 let "svobody" v kultuře? Strávit večer u TV už dnes dokáže jen někdo s totálně vypláchnutým mozkem. Máte pocit, že vzniká spoň jeden kvalitní film ročně? 3. Rudé právo sloužilo k jiným věcem, než ke čtení. 4. Pokud si člověk odmyslí pro tehdejší dobu typickou pózu až patos, pak uvedený článek v RP byl platný tehdy i dnes. 5. A co se týče údajné "zaprodanosti rusákům".  Kam jsme se nyní dopracovali? Nechali jsme se zcela připravit o vlastní armádu. Na východ děláme dlouhý nos, přitom pro západ jsme bezvýznamnou rozkradenou kolonií plnou podřadných zlodějů, montovnou levných aut a odbytištěm nekvalitních potravin .

1 0
možnosti
RJ

neni.mi.to.jedno

20. 6. 2012 8:40
Re: Velmi správně píšete,

V době, kdy reálně hrozí rozpad eurozóny naše národní bezpečnost visí na pár cárech papíru, který dnes platí a zítra ne. Má to své výhody. Až přijde další Mnichov, už nebudeme stát před rozhodnutím bránit se, či nikoli. Prostě nemáme čím. Nemáme ani armádu, ani vliv, ani peníze.

1 0
možnosti
S

svann

20. 6. 2012 8:06
Husák?

Autore,máte v tom trochu zmatek,Rusákům nás předhodili pánové F.D.R. a W.Ch. na Jaltě.Těm poděkujte,Husák už jenom hrál divadlo podle předem dané režie.

1 0
možnosti
MV

mak63

20. 6. 2012 6:32
to je vo prdu

co je to za nepovedene slohove cviceni? mel nam tenhle shluk pismen neco rict nebo nas dokonce necim poucit? o co slo???

1 0
možnosti
JN

Já král 1

20. 6. 2012 7:57
Re: to je vo prdu

Kdybys v té době žil, tak se tak blbě neptáš.

0 0
možnosti
ZB

zberanek

20. 6. 2012 5:09
Nic se nezměnilo

Autor správně obviňuje komunisty, ty tady ale vládnou dál. Soudruh Nečas a bratr obratný převlékač kabátů Kalousek nás teď vedou k další totalitě, tentokrát církevní. Pro lidi je to paradoxně změna k horšímu, tenkrát si nemohli koupit banány, protože ty v republice nebyly a tentokrát si je nemohou koupit, protože na ně nemají. Lidi budou muset platit VELEdar církevní restituce. Takže pro lidi to je prašť jako uhoď. Jen už nečtou Rudé právo, ale ty bláboly o lepší budoucnosti a o tom , co máme dělat a co ne, nám předkládají kazatelé, tentokrát ne komunističtí, ale církevní. Výsledek je stejný, chtějí nám vymýt mozek něčím, co nám  k ničemu není a nebude.

1 0
možnosti
AT

pája_

20. 6. 2012 5:54
Re: Nic se nezměnilo

jeden drobounký rozdíl tam vidím: dnes si můžeš svobodně vybrat, kým si mozek necháš vymýt. Ale ty už máš vybráno, koukám ...

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

20. 6. 2012 4:16
Komunisty jsem odmalicka nemel rad,

ale ty horory,  co se deji dneska ve vlade, predci vsechny mafie italske i ruske.

1 0
možnosti
W

wiki5.5

20. 6. 2012 5:03
Re: Komunisty jsem odmalicka nemel rad,

ale nelzete, napsal jste toho tady uz dost abychom vam tohle neuverili

0 0
možnosti
  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral