Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stavby třetího železničního koridoru Plzeň- Cheb

Cheb- České Budějovice (21.12.2009)- Při prohlížení internetu jsem se marně snažil najít alespoň zmínku o stavbě železničního koridoru v úseku Plzeň- Cheb. Při letní návštěvě přehrady Hracholusky a poté města Stríbro jsem věděl, že stavba je zde dokončena. V té době ovšem probíhaly výluky a cestovalo se autobusem. Hlavně mezi Stříbrem a Kozolupy, dále pak na Mariánské Lázně. Nyní v zimních měsících je ovšem stavba pozastavena, mohli jsme tak projet trať po celé délce, včetně rozestavěných, ale i ještě starých nedotčených úseků.

Graf koridor III.Václav Hejna

Vyrazil jsem autobusem z Ledenic, ze sídla naší redakce a potkal svou bývalou sousedku. Pěkně jsem si popovídal a uznal, že jsem přeci jen veselá kopa. V Českých Budějovicích jsem si v automatu pro In- kartu zakoupil za pouhých 101,-Kč zpáteční jízdenku. Alespoň nějaká výhoda, když už je člověk invalida. Jinak by totiž stála čtyřikrát tolik. No, ale nemáme prý využívat svého zdravotního postižení k tomu, abychom se jim mohli chlubit (ta neustálá narážka na autora jednoho článku).

 

Mimochodem se zde věnujeme železnici a ne zdravotně postiženým. Jsem rád, že jsem pohyblivý a nepostihla mě otravná hypoglykemie či neselhávala darovaná ledvina. Mohu tedy našim čtenářům přinést nějakou zajímavost ze světa železnic. V poslední době se spíše zaměřují zprávy na nespokojeného pana ředitele Student Agency, Radima Jančuru.

 

Cestu z Českých Budějovic znám dobře, tak jsem poslouchal zpěváka Falca a jeho starší písničky. V Plzni už jsem se začal věnovat své práci redaktora. Ve fotoaparátu skoro vybité baterky, což byla chyba lidského zdroje, nikoliv techniky. Ale nafotografoval jsem vše, co jsem chtěl. Vydržely. V Zadních Skvrňanech jsme se napojili na novou trať, pokračování III. železničního koridoru a přibližnou stokilometrovou rychlostí ujížděli ke Stříbru. Mohl jsem si na stolek klidně položit kávu v kelímku, stál klidně.

 

Být ještě pohodlnější vozy, byl by to luxus. No, ale vozový park a jeho  oprava se pozdržela, nejdříve přišly na řadu tratě. Podle mého názoru je hotových zřejmě více než 50% plánovaných modernizací koridorů. Projeli jsme zastávku Plešnice, nejbližší cesta k přístavišti osobní lodě na přehradě Hracholusky. Pňovany, přestup na lokálku do Konstantinových Lázní a pokračovali jsem dál, až do Stříbra. První zastávka rychlíku. V létě jsme toto město navštívili.

 

Za Stříbrem jsem opravenou trať neznal. Do Mariánských Lázní byla náhradní autobusová doprava. Byl mráz, na trati se nepracovalo. Projeli jsme zastávku Milíkov s bílou krávou namalovanou na jedné budově, nedaleko nástupiště. Je dobře, že se neopravují jen koleje, ale i stanice a zastávky. Pak už vlak zase začal poskakovat. Ještě nemodernizovaný úsek mezi skálami a tunely od Svojšína po Pavlovice. Od jara se opět začne pracovat i na tomto zbylém úseku, a pojedou autobusy.

"Je to tu fakt hezky opravené," řekl jsem procházejícímu průvodčímu, ten byl ovšem asi natolik unavený, že se jen ohlédl, a pak pokračoval dál.

 

Trať z Pavlovic až před Lázně Kynžvart je modernizována, ale jezdí se zde pomalu. Prozatím. Asi nejvíce se mi líbilo opravené nádraží v Mariánských Lázních.

 

Zastávka Valy u Mariánských Lázní, je též opravena. Úsek od Lázní Kynžvart až po Lipovou u Chebu je dosud v původním stavu. Vlastně jsem si nevšiml, že by zde byly nějaké přípravy. Patky pro trolejové vedení jsem nezahlédl. Od Lipové až před nádraží Cheb je trať modernizována velmi vkusně. Zvlášť v okolí přehrady Jesenice. Bohužel se v té rychlosti nedalo fotografovat. Pokud navštívím přehradu Jesenice v létě, budou i fotografie z těchto zastávek.

 

Nádraží v Chebu. Zde k žádným změnám nedošlo.Nevzhledná čekárna s bufetem pochybné pověsti. Lidé vypalující cigarety u vchodu , před zákazem kouření. Brána na Východ, říkám si, ale je to podobné, jako nádraží České Budějovice. Co s tím? Někteří lidé jsou prostě jiní, co s tím naděláme, že? Možná trošku přísnější policie? Či hlídací agentura? Kdo ví.

 

Dobře jsem se najedl a potkal svého bývalého spolužáka. Měl službu jako vlakvedoucí v rychlíku, kterým jsem jel zpět, z Chebu do Plzně. Slíbili jsme si, že o sobě dáme vědět. Tak jsem mu pověděl, že povídka PIKO, kterou nyní píši na pokračování je vlastně o nás. O naší třídě, naší škole a tak. Bohužel neměl příliš moc času. Jeho kolegyně průvodčí mi popřála hezké svátky. Na rozdíl od kolegy ve vlaku do Chebu, který uměl pouze říci "Dobrý den, jízdenky prosím." Několikrát denně rychlíkem Praha- Cheb a zpět, to není legrace.

Nyní se blížím k Českým Budějovicím a těším se domů.

 

Dnes, kdy po cestě odpočívám a dávám dohromady tuto reportáž, ozval se mi první spolužák železničního učiliště Karlovy Vary. Také jsem pracoval jako průvodčí, před třinácti lety jsom skončil.

Autor: | úterý 22.12.2009 20:03 | karma článku: 7,28 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Český železniční špunt

Nedalo mi to, trošku se "pošťourat" v té naší železniční síti a jistému komentáři o vysokorychlostních tratích a jediné naší vyspělé železniční trati Praha- Ostrava. Myslím, že bylo pozapomenuto na další koridory, již hotové či rozestavěné. Například Ostrava- Břeclav či rozestavěné Beroun- Cheb a IV. koridor do Českých Budějovic.

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Nemám peníze na léky

Jakým způsobem jsem se dostal do toho průšvihu je asi zřejmé. O tom zde ale psát nechci. Protože si nyní nevím rady a ještě mám střechu nad hlavou a zaplacené připojení k internetu na pět týdnů.. Mohu napsat tento článek.

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní

Nemá někdo pumpičku na saně?

Nedaleko omylem napadl sníh, nedivte se, v tomto často se měnícím počasí. Sucho- potopa- požáry- vichřice. Než jsem stačil vyběhnout na kopec, roztál. Mezitím jsem ovšem sáňky na silnici píchnul. Když jsem požadoval od řidičů, zda nemají pumpičku na sáńky ani neodpověděli. Možná to dopadne jako u těch pesimistů v čekárně.

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Čím více krve, tím více zájmu. Marketing terorismu

Terorismus, války, násilí. Znásilňování dětí a žen. Jednou jsem takto zkoušel spočítat litry krve při jednom zpravodajství na TV Nova. Kauzy nepočítám. Dale Carnegie popsal jednu takovou příhodu ve své knize "Jak získávat přátele a působit na lidi." První kapitola Dvoukvérový Crowley.

17.7.2014 v 16:27 | Karma: 9,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Zvířátko a nebo člověk

Dnes jsem otevřel Facebook a doslova mě praštila do hlavy jedna stránka. Byla zřejmě založena dnes. Podle diskutujících nějaký psychopat, nemocný či nerozumný puberťák. Snad i vrah. Nebo budoucí vrah. Jedná se o stránku, máme rádi kočičky- ale mrtvé či chcíplé.

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz