Nevytvářejte korupci, nedávejte "všimné"

"Proč kupuješ tu bomboniéru a víno? On má někdo svátek?" Zeptal jsem se. Odpověď zněla, "ne, to je pro zubařku, aby mi udělala ve předu ty zuby, víš?" Tak mi došlo, proč je u nás tak vysoká míra korupce. Podle časopisu Týden je to vysoké procento. Byť třeba v Africe je to mnohem více. Děláme si to sami, tedy u nás v Česku. V autobuse se rozkřikla jedna paní, že dala za plombu patnáct set. U nás se nosí závist. Prostě, "já na to mám!"

Uplatky, uplatkyImagio

A kdepak vzala ta chudá babička s nízkým důchodem sto padesát tisíc na pořadník do domova důchodců? Kde samoživitelka deset tisíc na školku pro dítě. Marně tápám, ale pravdu se stejně nedozvím. Prý je to normální. Nedáš peníze, nemáš.....

Tak jsem si vyzkoušel několik možností, jak to dělat bez "všimného." Trošku postrašit. Pokud si lékař sám řekne o sponzorský dar, dám mu to najevo nebo si najdu jiného lékaře. Jistě, nebolí mě klouby, mohu chodit. Byť obyčejná cukrovka na inzulínu a neočekávaná hypoglykemiemi nebolí. Stejně tak dialýza po dobu dvou let, snášel jsem jí dobře. Ještě nevím, co to bolest je. Se zvýšeným pohybem na čerstvém vzduchu jsem odstranil bolesti krční páteře. Přestal jsem jíst uzeniny ve velkém, maso jen vyjímečně, omáčky a knedlíky skoro nejím.

A tak jsem ušetřil za léky proti bolesti. Co můžu vědět o nutnosti operace kloubů, na kterou se čeká i dlouhé měsíce v bolesti. Když jsem se uklidnil z hloupých argumentů, že bez uplácení mi ty oči prostě nevyšetří (kontrola očního pozadí po transplantaci ledviny, cukrovce na inzulínu a vysokém tlaku), jsem zavolal do Prahy a dostal se na ambulanci očního oddělení Thomayerovy nemocnice. Po odmítnutí v nemocnici České Budějovice, Stálo mě to 30,- Kč, cesta 72,- Kč na ZTP průkazku. Mnozí namítnou, to se to invalidům jezdí. Hmmm, zkuste to jako zdravotně postižení. Rozkapané oči, sotva vidíte autobus MHD. Nízká hladina cukru... A očního lékaře? Toho jsem nakonec také sehnal, stálého. A bez korupce.

Mohu hovořit o oblasti zdravotnictví, protože jsem se s tímto případem setkal. V jiných oblastech to bude podobné. Raději budu neslušný, protivný, snad i hádavý,  abych  uhájil svá práva. Ušetřím pár tisíc. Mohu jezdit na kávu do Vídně či Lince, místo šetření na úplatky....

Česká republika by se tím, že úplatky budou tabu, myslím pro všechny může nakonec zařadit mezi země jako je Dánsko, Švédsko či dokonce Singapur. Přestaňte dávat, i lékaři si zvyknou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | středa 21.10.2009 7:39 | karma článku: 15,63 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71