Nekvalifikovaná kvalita a normy

  Tak jsem se na takovou práci také dal. Připadám si jak v televizi, ale v Číně. Nekvalifikovaní dělníci kontrolují díly do nekvalitních čínských výrobků, či napodobenin výrobků. Normovač se posadil vedle mě na židli, vzal mou novou součástku, pracoval naplno asi pět minut. Pomocí vysokoškolské kalkulačky, snad pomocí logaritmů, pan chytrý vypočítal toto...

  Podíval se na mě, nahodil jsem jakýsi přihlouplý obličej. Vyťukal index, asi inteligenční. Práci za pět minut si spočítal, světe drž se ručně a hlavou. Opravdu s tou kalkulačkou vypadal inteligentně. Dvanáctkrát jim zkontrolované, tedy spíše dvakrát obrácené výrobky s doplňkem, mechanické kontroly skrze jakousi prohazovačku. Vyšlo mu pomocí indexu a logaritmu jisté číslo. Rovná se práce za hodinu. Norma. Za ní nekvalifikovaný a hloupý dělník dostaně oněch 48,10 Kč za hodinu minimální mzdy. A je to. Tedy možná, je tam ještě ten index. Podal mi ruku a poděkoval za spolupráci. Připadal jsem si jako imbecil.

  Pracoval jsem. Musel jsem jednou na WC, jednou přemístit jakousi nádobu vážící kolem 70 kg. A tak se svým nekvalifikovaným ksichtem operuji dál. Norma asi tisíc kusů za hodinu vypadala na nějakých 850 kusů. Rovnal jsem záda, utřel jsem si pot a prohlásil. Sám pro sebe, abych neprovokoval nadřízené, "ještě že mám střední školu, chudáci kolegové nevzdělaní a nekvalifikovaní."

  Osm hodin denně plním normu, prý kvalitně, podle jakéhosi postupu. Samozřejmě podle kterého normu nesplníte ani náhodou. Jsou to jakési součástky do drahých výrobků, které cosi přesně měří. 

  Zapomeňte na to, že budete pracovat kvalitně, aby ty měřící stroje pracovaly přesně. Asi jako ty čínské. Levnější, méně situovaní podnikatelé nakupují, aby se do prodeje dostaly ne zrovna certifikované výrobky. Že vám u auta upadne kolo? Zadrhne se motor? Je spousta součástek, ne zrovna přesných. 

  Osobně jsem si vybral. Potřebuji si vydělat. Normy překračuji, relativně mám o něco více než minimální mzdu. Záda mě bolí. Na WC nechodím. Mám jíž ucpaná střeva. U lékaře jsem nebyl ani nepamatuji. Nakazil jsem součátky prasečí, ptačí, ovčí a jinou chřipkou. Normovač je jíž dávno nakažen. 

  Hurá do supermarketu pro naprosto dokonalé výrobky typu Made in imbecil.... norma ISO cosi. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | neděle 17.3.2013 10:30 | karma článku: 13,32 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71