Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je to ten obyčejný člověk aneb Jak to chodí v Řecku

Stávka v Řecku, zapálená banka a tři mrtví lidé. Řecko zkrachovalo, protože za to mohou "oni." Tak jsem se přesvědčil, že ti "Oni" jsou i jinde. Důchodci a ti chudší se bouří, aniž by jim docházelo, jak na tom ta řecká země vlastně je. Viníka mají, bohaté. "Chci si žít přinejmenším stejně, pokud možno lépe." Je to vlastně všude stejné.

U nás zřejmě se bude také šetřit, ještě víc. Paroubkovy sliby slaví úspěchy a my ušetříme 30,- Kč, abychom si naše zdravotnictví opravdu v budoucnosti užili. Možná že budeme zapalovat po řeckém způsobu nemocnice. Kdo ví. Nepoučitelný to člověk.
"ODS: Kašleme na obyčejné lidi! Platby u lékaře prostě budou," hlásá billboard, o kterém se dá jen odhadnout, kdo je jeho autorem. Nic, nebudu zde ale soudit. Chtěl bych pochopit, kdo nebo či já osobně patřím mezi ty obyčejné lidi.
Otázka zní, koho bude ten obyčejný člověk, tedy i já volit? Myslím, že Karel Čapek kdysi napsal, že obyčejný člověk není politik, nemá žádný vliv a nechce být ani slavný, prostě si chce žít po svém. Z dnešního hlediska, ale musí platit těch 30,- Kč za návštěvu u lékaře. Vlastně nemusí, krajské nemocnice jsou dotovány jakýmsi sociálním programem, který je jistě velkým pomocníkem v marketingových nástrojích ovlivňující obyčejné lidi, na které Petr Nečas vlastně kašle.
Nechci zde uvažovat o tom, co si lze za třicet korun českých koupit. Jsou to peníze. Vzpomněl jsem si na svůj obyčejný život obyčejného člověka. Kdysi jsem se hrozně moc zadlužil, hloupě. Naletěl jsem na neobyčejné "půjčovatele" peněz v podobě úvěrových společností, kdy jsem si mohl dovolit téměř všechno. Jenže obyčejný člověk neriskuje. Nepůjčuje si. Pro mě bylo tehdy těch 30,- Kč dost peněz. Hledal jsem práci, jezdil stopem z Prachatic do Prahy, neměl jsem na autobus. Krabička cigaret mi vyčuhovala ze saka ze second handu. Tehdy stály cigarety Petra kolem dvacky.
Jakožto obyčejně neobyčejný člověk jsem dorazil do Prahy-Radotína, zmrzlý a hladový. Práci jsem nedostal a opět stopující na ryhlostní silnici, kdy už se stmívalo, čekám na někoho, kdo mě doveze domů. Měl jsem štěstí.
Včera jsem si došel k lékaři pro recept. V lékárně v krajské nemocnici se na stole válely darovací listiny. "Rodné číslo nedám, a třicet kaček si zaplatím," pronesl jsem. Čtyři krabičky imunosupresivních léků po transplantaci ledviny v hodnotě asi 18 000,- Kč jsem vhodil do batohu. S úlevou, že si nemusím platit plnou cenu, zajel jsem si do vietnamského bufetu na oběd.
Obyčejný člověk ušetří třicet korun. Jeho Petry, Sparty či Startky budou vyčuhovat ze saka ze second handu a těžko ho uvidíte stopovat do Prahy, aby si našel dobře placené místo. Zvolí si snadný život. Paroubek bojuje za jeho důchody, lepší život, zdravotnictví zadarmo, a co ještě?
Obyčejný člověk je tvor sobecký, po němž příjde potopa. Politici kam šlápnou, tisíc let tráva neroste. Bohatí podnikatelé musí být zloději. Kdo podniká a nic nevydělává je hlupák. A tak si obyčejný člověk dojde do fabriky pro mizerných deset tisícovek, kdy je rád, že zaplatí nájem. Nebo v horším případě pro sociální dávky v nezaměstnanosti.
Poučení z billboardu? Žádné. Vlastně nikde není nic duchaplného, co by mě oslovilo. Sám si tedy bouchnu do stolu a vymohu si své výhody a práva. Tak jako to bylo vždy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | čtvrtek 6.5.2010 17:11 | karma článku: 20,88 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Český železniční špunt

Nedalo mi to, trošku se "pošťourat" v té naší železniční síti a jistému komentáři o vysokorychlostních tratích a jediné naší vyspělé železniční trati Praha- Ostrava. Myslím, že bylo pozapomenuto na další koridory, již hotové či rozestavěné. Například Ostrava- Břeclav či rozestavěné Beroun- Cheb a IV. koridor do Českých Budějovic.

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Nemám peníze na léky

Jakým způsobem jsem se dostal do toho průšvihu je asi zřejmé. O tom zde ale psát nechci. Protože si nyní nevím rady a ještě mám střechu nad hlavou a zaplacené připojení k internetu na pět týdnů.. Mohu napsat tento článek.

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní

Nemá někdo pumpičku na saně?

Nedaleko omylem napadl sníh, nedivte se, v tomto často se měnícím počasí. Sucho- potopa- požáry- vichřice. Než jsem stačil vyběhnout na kopec, roztál. Mezitím jsem ovšem sáňky na silnici píchnul. Když jsem požadoval od řidičů, zda nemají pumpičku na sáńky ani neodpověděli. Možná to dopadne jako u těch pesimistů v čekárně.

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Čím více krve, tím více zájmu. Marketing terorismu

Terorismus, války, násilí. Znásilňování dětí a žen. Jednou jsem takto zkoušel spočítat litry krve při jednom zpravodajství na TV Nova. Kauzy nepočítám. Dale Carnegie popsal jednu takovou příhodu ve své knize "Jak získávat přátele a působit na lidi." První kapitola Dvoukvérový Crowley.

17.7.2014 v 16:27 | Karma: 9,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Zvířátko a nebo člověk

Dnes jsem otevřel Facebook a doslova mě praštila do hlavy jedna stránka. Byla zřejmě založena dnes. Podle diskutujících nějaký psychopat, nemocný či nerozumný puberťák. Snad i vrah. Nebo budoucí vrah. Jedná se o stránku, máme rádi kočičky- ale mrtvé či chcíplé.

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Pro úřední změnu pohlaví nebude nutná operace. Ústavní soud zrušil paragrafy

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud rozhodll, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko bylo...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz