Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké máte vzdělání? Začátek školního roku

"Nikdy nedosáhneš mé úrovně," řekl mi naštvaný inženýr zootechnik. Zřejmě se mi asi nepovedlo správně podojit krávu. Je to příliš dlouho, abych si to pamatoval přesně. A tak jsem podal přihlášku na střední zemědělskou školu. Zvláštní důvod začít se více vzdělávat. A tak jsem čtyři roky pracoval, jezdil na konzultace a zkoušky.

Zase skolaImagio

Během těch čtyř let jsem ale zjistil, že zemědělství nebude mým oborem a zootechnikem se stanu pouze na papíře. Ze statku jsem nakonec v polovině studia odešel a nastoupil do továrny. Ale samotné studium mě zaujalo natolik, že jsem se začal věnovat i jiným oborům. A tak jsem se přes chemii, matematiku, bilologii dostal k filozofii. Tam se mi předchozí obory hodily. A pomohl mi v tom můj kamarád, který je filozofem vynikajícím. Navíc má skvělou paměť. Ale vydal jsem se jiným směrem.

Po maturitě jsem si myslel, že mohu pracovat jako mistr, jenže mé středoškolské vzdělání absolutně nestačilo na práci, kterou jsem měl vykonávat. Chyběla praxe, kterou měl kolega mistr s výučním listem. A tak jsem za tři týdny skončil a odešel z firmy.

Poté, jsem se vrátil k původnímu povolání, průvodčího na železnici, kterým jsem se vyučil. Ve studiu jsem pokračoval dál. Chtěl jsem využít svého talentu v kreslení a vrhl se bezhlavě do podnikání. Navíc jsem studoval základy ekonomie, sociologie, dokonce i pedagogiky atd. Jako podnikatel jsem zkrachoval. Ale naučil jsem se jednoduchému účetnictví, podat daňové přiznání, byť předmět ekonomika zemědělství byl korunován krásnou čtyřkou z milosti.

Mé vzdělávání dále posloužilo ke tvorbě projektů na intenetu. Byť neustále narážely na otázky vzdělaných lidí, kterým zřejmě docházely argumenty: "Jaké máte vzdělání?" Po delší době jsem si uvědomil, že vzdělaný člověk nepokládá hloupé otázky. A jako maturant jsem musel odolávat a stále se učit. Tito lidé byli zároveň mým motorem. Zatápěl jsem klacky, které mi házeli pod nohy. A vzdělání není šprtání, je to i umění, jak to vše využít v praxi. Ve svůj prospěch. A nejde tu jen o výši platu.

A tomu mému veškerému snažení říkám, "Vysoká škola bez diplomu."

Tak proč nejdu studovat pravou vysokou školu a získám tak diplom? Je to hlavně otázka mého zdravotního postižení. Ale na druhou stránku mě cosi žene, abych ve studiu pokračoval. Navíc, nikdy jsem netušil, že právě psaní bude to, kde využiji mého předchozího učení. Obor, který jsem tenkrát dálkově studoval mě nebavil. Ale naučil jsem se být cílevědomý ve studiu a pokračoval v něm. A dnes toho mohu využít. Chystám se totiž učit psát a psaní rozumět.

A tak se pouštím do žurnalistiky, dalšího oboru. S tím, že si budu muset opět připomenout a zopakovat všechny předměty, které jsem se snažil učit dříve. Základy mám a k tomu sedmiletou praxi na mém webu. Myslím si tedy, že i když škola používá jisté metody, záleží na nás zda chceme v životě něco dokázat, více vědět atd. Nikdy nevíme, kde jsou naše možnosti a schopnosti. Většinou se hodnotíme spíše negativně. "Stejně na to nemám a pak je litujeme, že jsme mohli více dokázat."

Proto hodně úspěchů v novém školním roce. Naučte se využít všeho, co vám škola přináší. V životě pak využít všeho, i kdyby vám to trvalo třeba 20 let. Stojí to za to. Najdete v sobě skryté schopnosti, o kterých dnes nevíte.

Autor: | pondělí 31.8.2009 21:28 | karma článku: 10,68 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Český železniční špunt

Nedalo mi to, trošku se "pošťourat" v té naší železniční síti a jistému komentáři o vysokorychlostních tratích a jediné naší vyspělé železniční trati Praha- Ostrava. Myslím, že bylo pozapomenuto na další koridory, již hotové či rozestavěné. Například Ostrava- Břeclav či rozestavěné Beroun- Cheb a IV. koridor do Českých Budějovic.

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Nemám peníze na léky

Jakým způsobem jsem se dostal do toho průšvihu je asi zřejmé. O tom zde ale psát nechci. Protože si nyní nevím rady a ještě mám střechu nad hlavou a zaplacené připojení k internetu na pět týdnů.. Mohu napsat tento článek.

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní

Nemá někdo pumpičku na saně?

Nedaleko omylem napadl sníh, nedivte se, v tomto často se měnícím počasí. Sucho- potopa- požáry- vichřice. Než jsem stačil vyběhnout na kopec, roztál. Mezitím jsem ovšem sáňky na silnici píchnul. Když jsem požadoval od řidičů, zda nemají pumpičku na sáńky ani neodpověděli. Možná to dopadne jako u těch pesimistů v čekárně.

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Čím více krve, tím více zájmu. Marketing terorismu

Terorismus, války, násilí. Znásilňování dětí a žen. Jednou jsem takto zkoušel spočítat litry krve při jednom zpravodajství na TV Nova. Kauzy nepočítám. Dale Carnegie popsal jednu takovou příhodu ve své knize "Jak získávat přátele a působit na lidi." První kapitola Dvoukvérový Crowley.

17.7.2014 v 16:27 | Karma: 9,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Zvířátko a nebo člověk

Dnes jsem otevřel Facebook a doslova mě praštila do hlavy jedna stránka. Byla zřejmě založena dnes. Podle diskutujících nějaký psychopat, nemocný či nerozumný puberťák. Snad i vrah. Nebo budoucí vrah. Jedná se o stránku, máme rádi kočičky- ale mrtvé či chcíplé.

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz