Česká ekonomická krize

Vždy jsem si říkal, že mám dvě možnosti jak nejen na ekonomickou krizi reagovat. Buď podle okolností a příjmu pesimistické názory a budu nešťastný z nezaměstnanosti, poklesu cen a ze všech dopadů, které z toho plynou. Nebo budu natolik chytrý, že zareaguji tak, jako většina českých firem a občanů.

Krize není jen o penizíchImagio

Česká republika je na tom podle generálního ředitele České spořitelny Gernota Mittendorfa podstatně lépe, než ostatní státy Evropské únie.

A tak mě při tom všem napadlo, že i já patřím mezi tu skupinu čecháčků, kteří vidí špatné i v tom pozitivním. A tvrzení, že i to dnešní dobré nebude trvat věčně, oproti tomu špatnému, které tu bude stále. Ale i přes to všechno je vidět, že jako Čech mám být na co hrdý. I když krize, tak v Česku s menšími dopady.

Česko podle Mittendorfa zvládne krizi lépe než mnohé západní státy Evropy, protože naši občané se tolik nespoléhají na stát, jako třeba Rakušané. To mi vyrazilo dech, protože to jsem netušil, myslel jsem, že je to obráceně, kvůli naší nedávné totalitní historii. Naše firmy totiž na krizi zareagovaly velmi rychle. Zredukovaly kapacity, odložily investice a vytvořily si dříve rezervy. Myslím si tedy, že tzv. čecháčství tu prostě nemá místo. To nám musí otevřít oči a dodat optimismu právě tento rakouský generální ředitel, abychom pochopili naše přednosti před Západem?

A program Zelené dotace na zateplení domu má podle pana Mittendorfa dobrý smysl, protože je místního charakteru. Oproti německém šrotovnému, které spíše pomohlo Rumunům a Korejcům, vyrábějícím levné automobily.

Mám na výběr. Budeme v sobě zveličovat pohled na ekonomickou krizi a očekávat do budoucna zhoršení i našeho vlastního domácího rozpočtu nebo se k ní postavíme čelem. Máme na výběr, protože tyto problémy trápí nejen Českou republiku.

A jaké je poučení z této ekonomické krize pro mě? Měl bych se chovat jinak. Dávat peníze stranou na horší časy, zbytečně neutrácet, nenechat se nalákat na tzv. výhodné půjčky, úvěry, leasingy atd. Mnoho Čechů to pochopilo mnohem dříve než já. Ale jsem tvor zvědavý a ne všechno bylo správné. Ani vše, co přišlo se svobodou a demokracií. Nyní se to ukazuje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | středa 5.8.2009 9:09 | karma článku: 11,71 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71