Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohatý levičák, to je rozmar. Chudý pravičák, to je debil.

  Přišel mi email, odpověď na minulý článek. Jak krásně mohou inspirovat dotčení čtenáři. Jak krásně mohou inspirovat komentáře pod články a nabádat autora k tomu, aby vyvíjel úsilí... Stále je o čem psát. Pokud je okurková sezóna, pomohou nespokojení a spokojení čtenáři či kolegové v práci.

  Máme tu opět onu ekonomickou nadstavbu Karla Marxe. 

  Použiji zde chytré Wikipedie, abych čtenáře zbavil hledání pojmů: "Pojmy základny a nadstavby patří k nejdůležitějším koncepcím marxismu. V zásadě se jedná o tvrzení, že nadstavba, kterou představuje duchovní kultura, instituce (umění, náboženství, státnost, myšlení), je určována ekonomickými faktory, tedy základnou. Tato koncepce je nazývána materialistický determinismus."

  No a máme tu naše pozůstatky v myšlení. Mohl bych nadále opakovat to, co jsem napsal minule. 

   Determinismus: Přesvědčení, že lidské jednání je předurčeno, determinováno (vnitřními nebo vnějšími) příčinami a danostmi. Tedy danostmi materiálními. Nedostatek materiálna rovná se, chudost pravičáka je zralost k debilitě. Nejsi bohatý, jsi předurčen (determinován) k věčné nespokojenosti, jak je možno v praxi sledovat u naší společnosti. Dá se říci v jakékoliv společnosti jež je determinovaná chudobou. Tedy, levíčackost bohatého je rozmarem. Stejně jako ledabyle rozhazující boháč na ulici. 

  Představujeme si zřejmě rozahzovačnost i u státu, abychom tak uvěřili onomu levičáckému blábolu o myjakosociálnídemokracie....., my to tu dáme do pořádku. Pro vás. Pro ty, kteří ví, že pravicovost myšlení se nehodí pro zchudlou střední třídu. Tedy tvrzení tzv. většiny, o které mluví nyní již i spojenec ČSSD, který si spolupráci s KSČM zakázal. Pro blaho lidu a ztrátu svobody cokoliv. My vás budeme řídit. Někde jsem již napsal, chleba a hry.

  A ještě jeden zajímavý komentář k mému minulému článku, týkající se zákonů: "Reaguji tvrzení, že vaši kolegové by se měli naučit zákony, i když na to pravděpodobně intelektuálně nemají. A že je jejich vina, že to nedělají. Podle mě je vina zákonodárců a naší společnosti, že člověk hendikepovaný buď svojí povahou, věkem nebo intelektem je tak snadnou kořistí všemožných bezcharakterních lumpů a práva se nedomůže, protože na to nemá potřebné peníze. Už několik let tvrdím, že vládní politické strany dělají všechno proto, aby z těchto lidí udělaly voliče komunistů (a všude za to dostávám záporné body). A co ukázaly loňské krajské volby? Že mám pravdu. I když to někomu připadá jako nesmysl, věřím, že většina lidí by raději pracovala než pobírala dávky. Pokud ale je výhodnější pobírat dávky, tak by se chovali neekonomicky, kdyby to nedělali. (Nejsem volič levice, ale už ani volič pravice, protože nechci volit ty, s jejichž praktickými kroky nesouhlasím jen proto, že mají ta ideologicky správná prohlášení. )"

  Ano samozřejmě. Můžeme tvrdit, že zákony jsou tvořeny pro vládnoucí vrstvy boháčů. A samozřejmě máte pravdu. Uvedu jeden snadný příklad. Pravidla silničního provozu.

  Překračování rychlosti, mohou za to špatné zákony, ne já jako občan. Díky podobným občanům se zákony musí neustále měnit. K horšímu, pro občany. Stejně tak zakázané telefonování při řízení vozidla. Vláda může za to, že se neproplácí faktury mezi podnikateli. Na co obchodní zákoník? Kde jsou mnohdy ta nepsaná pravidla? Winston Churchill řekl: "Když budete mít deset tisíc nařízení, zničíte jakýkoliv respekt k právu." Stejně jako opak. Pokud nebudeme dodržovat alespoň jeden zákon. vznikne dalších deset tisíc zbytečných. Je to koloběh lidské historie (lidé jsou nepoučitelní a nedokázal to změnit ani Ježíš).

  Domoci se práva je záležitostí každého občana. Vím, že to lze, jak jsem napsal minule. Vzdělávat se. Nemusíme znát všechny zákony, ale jen ty, které potřebujeme. Tvrzení, že se v tom ani právník nevyzná je mylné. Právník, který se v zákonech nevyzná je špatný právník. Jako je špatná restaurace, kde nedobře vaří a hrají si na výbornou kuchyni. 

  Kolik let vlastně bude trvat, až poznáme rozdíl mezi determinací (závislostí na okolním dění, podle Marxe nadstavby) a indeterminací, osobní svobodou. 

  Lidé by raději pracovali než brali dávky. Ptám se. Proč tedy berou dávky a nepracují?

Autor: | sobota 2.3.2013 14:46 | karma článku: 15,36 | přečteno: 1608x
  • Další články autora

Nekvalifikovaná kvalita a normy

Tak jsem se na takovou práci také dal. Připadám si jak v televizi, ale v Číně. Nekvalifikovaní dělníci kontrolují díly do nekvalitních čínských výrobků, či napodobenin výrobků. Normovač se posadil vedle mě na židli, vzal mou novou součástku, pracoval naplno asi pět minut. Pomocí vysokoškolské kalkulačky, snad pomocí logaritmů, pan chytrý vypočítal toto...

17.3.2013 v 10:30 | Karma: 13,32 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ostatní

Církev má argumenty hodné satana

Ano, opravdu. Možná to snad byla naivita? Ne, přečetl jsem si Nový zákon. Ježíšovo ukřižování za naše hříchy. Věřme v to, že je náš spasitel a budeme osvobozeni. Chvalme Pána. Stal jsem se i já účastníkem podobných "útoků" nejen Jehovistů. Ale i těch, kteří tvrdí, že nejsou sektáři. A věřte, je mi smutno. Teorie Bible není praktický život. Ani tehdy, když si můžete Nový zákon číst na záchodě....

16.3.2013 v 18:37 | Karma: 18,18 | Přečteno: 809x | Diskuse| Společnost

Naštvou většinu společnosti a stejně zvítězí

Většinu, už mluvím jako náš prezident, "dolních deset milionů," kdo je ta většina? Senátoři si opět upravují plat, aby to bylo výhodné. A proč ne, jde to napříč politickou scénou. Mlčící většina podprůměrně placených jen krčí rameny, nadává a konstatují....

13.3.2013 v 9:24 | Karma: 18,56 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Země Česká (krásná), domov můj

Byl jsem už za hranicemi. Nevím, jaké to bylo městečko. Všude samé květiny, lidé se na mě usmívali a zvali mě do místní restaurace na dobrou snídani. Servírka se usmívala a také s úsměvem mě sledoval kuchař. Na stole čerstvé květiny. Chutná a bohatá snídaně, dobře jsem se najedl.

12.3.2013 v 8:42 | Karma: 10,02 | Přečteno: 491x | Diskuse| Poezie a próza

Copak je to za prezidenta... ?

Pan prezident se vybarvuje přesně tak, jak jsem předpokládal. Přenesl si od Václava Klause jisté vlastnosti. Navíc chce omezit cesty do zahraničí a navštěvovat více svou Vysočinu (pardon i ostatní kraje). Nebude poskytovat tzv. bilanční rozhovory. Zatím Lidovky a Mladá fronta Dnes. Kdo příště?

10.3.2013 v 15:11 | Karma: 23,76 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz