Nedovedete si vážit, že si můžete na vojnu jen hrát.

Počkejte, až bude válka. Pak si vzpomenete, jak vám bylo zatěžko vykopat okop.  Říká jeden z důstojníků v románu Josefa Škvoreckého Tankový prapor. 

Pamětníci popsali mnoho podobných situací s podobnými důstojníky. Říkali jim zelené mozky, nebo khakimozky.  A všichni z takových zastrašovacích blábolů měli  srandu, na kterou ještě dlouho v civilu vzpomínali a o hlouposti zelených politruků vyprávěli. Svůj román napsal pan Škvorecký již v roce 1954, ale vydal ho až v exilu v roce 1971 a v ČR mohl být zveřejněn až v roce 1990.  V roce 1994 natočil režisér Ondřej Trojan záznam inscenace divadla Sklep pod názvem Mlýny, která vznikla podle předlohy Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. V tehdejší době ještě žilo mnoho pamětníků vojenské služby a v časné popřevratové době byla filmová adaptace této hry, ve které se členové divadla Sklep skvěle vyřádili, považována za třeskutou srandu.   

Čas oponou trhnul a část místní populace za ryčného zvonění klíčů s úlevou utrpěla přesvědčení, že ideologické žvanění navždy mizí v propadlišti historie.  Jak velká zmýlená to nakonec byla vidíme v přímém přenosu. Nárazníkové satelity východní mocnosti se staly nárazníkovými satelity mocností západních, které v euforii z vítězství ve válce studené, oprášily ideologické postoje k přípravě na válku horkou.  Tak se nám někteří důstojníci z dříve vysmívané armády proměnili na důstojníky jiné armády. Ta je už zase ideologicky správná a nechává se vyvážet k bojům daleko za hranice. 

A pak zde už zase máme vyvolávače hrůzy a hysterie. Nepřítel je za humny, stahuje a svolává svá statisícová vojska a připravuje se na vpád na cizí území, které bude naše nová armáda spolu s jinými armádami bránit.  Na to je třeba se připravit, nejlépe tak, že na bráněné území se přesune dostatečné množství zbrojního arzenálu a část vojenských jednotek, aby se zajistila bratrská pomoc a odstrašila nepřátelská agrese.  Jak se lze dočíst, slovník nových politruků je opět vybraný - cit.:  ... drtivá většina Čechů nepatří mezi vlastizrádce a proruské kolaboranty ! Rusko jako agresora a provokatéra vidi většina normálních lidí. Fandit Rusům je stejné jako fandit Hitlerovi v roce 1938.  Tak to je síla. 

Počkejte, až bude válka!  A tentokrát už nebudeme potřebovat pece v koncentrácích. Připravíme vám jednu velkou pec, takže nakonec bude jedno, kdo si začal a kdo první zatáh odpalovací šňůru. 

Autor: Václav Fischer | sobota 22.1.2022 16:21 | karma článku: 29,06 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Václav Fischer

Digitalizace postupuje

13.4.2024 v 13:11 | Karma: 7,17

Václav Fischer

Brave New World

22.12.2023 v 14:28 | Karma: 14,14