Náš hospodský neřve a nechodí s fanglí.

Původně byly v naší vesničce střediskové tři hospody.  Všechny postupně zanikly s příchodem lepších časů, až zůstala jenom jediná ušmudlaná, přilepená k velkému baráku kulturního domu, postaveného bývalým JZD v šedesátých letech.

Celkem dost neúspěšně se tady střídali různí přespolní hospodští, kterým provozovnu pronajímal obecní úřad. Až se příležitosti chopil jeden ze zdejších starousedlíků, kterému místní přezdívají Střelec Zálesák.  

Takovou přezdívku si náš hospoda vysloužil skrze svou příchylnost k myslivosti a lovu zvěře v mezích zákona. Původně se vyučil automechanikem a určitou dobu zde úspěšně opravoval dovezená nabouraná auta ze sousedních Bavor. Myslivci nejdřív kolem hospody pořádali své potlachy a poslední leče, kde se rožnily různé masité pochoutky a čepovalo pivo. Náš hospodský postavil hospodu na nohy. Využil kapacitu staré kuchyně postavené a vybavené ještě před třiceti lety a zainvestoval do přístavby minipivovaru.  Vzal si k sobě svého kamaráda, bývalého kuchaře z našich rozprodaných zaoceánských lodí.  

Zakrátko se v širokém okolí rozšířila zvěst o tom, že se zde výborně vaří a točí vynikající pivo. V hospodě se začaly konat nevídané akce a v sezóně, trvající od jara do podzimu, se sem sjíždějí hosté, různí fajnšmekři i turisté z blízkého i vzdáleného okolí.  
Úderem covidové nákazy by si mohl leckdo myslet, že provoz hospody zkrachuje v důsledku vládních zákazů. Ale nestalo se tak. Pivo i jídla se prodávají přes okénko a i přes omezení provozu se provoz hospody stále statečně drží.  Minipivovar vaří tři druhy piv, mezi kterými vyniká světlá dvanáctka takzvaného "plzeňského" typu.  Výborná je na čepu, ale současně se přes okénko prodává plněná v litrových petlahvích s vlastní vinětou a charakteristickým logem minipivovaru.  

Naše hospoda, náš hospodský a provoz minipivovaru s největší pravděpodobností nezkrachuje. Několikrát jsem se stavěl u okýnka a nakoupil několik lahví místní dvanáctky. Je stále výborná.  Také jsem se ptal, aby řeč nestála, jak si vedou a jak to vidí. No, žádná sláva to není, řekl hospodský, ale nikam s fanglí řvát nechodím, musíme dělat a nějak to překlepem.  A já se už těším, až se naše hospoda zase otevře. 

Autor: Václav Fischer | pátek 5.3.2021 18:28 | karma článku: 36,37 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Václav Fischer

Digitalizace postupuje

13.4.2024 v 13:11 | Karma: 7,17

Václav Fischer

Brave New World

22.12.2023 v 14:28 | Karma: 14,14