Solejmání – dobře mu tak

Přiznám se, že arabskou politiku moc nesledují. Orientální machiavelismus všichni spolu proti všem je na mě moc únavný. Zabili nějakého generála, no a co? Než jsem pochopil , co to bylo zač. A zjistil jsem to z ruské televize.

Arabskou politiku moc nesleduji, ale současnou ruskou ano. Kdysi jsem psal blog o novotvarech ruštiny, které dokumentují politické změny v současném Putinovu Rusku. Jeden novotvar, který se používá dnes pomalu na oficiální úrovni jsem ale nezmiňoval.

Ichtamnět/Ichtamněty , tj. něco jako Nejsoutam ( ten) /Nejsoutamové ( ti/oni). Novotvar vznikl na základě jednoho rozhovu Putina, kde se ho ptali na přítomnost ruských vojáků na Donbase. „ Ich tam nět „ ( nejsou tam ) s kameným obličejem odpověděl vůdce. A to přes to, že v té době už bylo na Ukrajině několik desítek ruských válečných zajatců, příslušníků regulérních ruských jednotek, trofejní poškozená povstalecká technika, kterou haviři Donbasu v žádných skladech po ukrajinské armádě najít nemohli, prostě proto, že ji ukrajinská armáda neměla ve výzbroji. I přes dokumentaci dobrovolníku sledujících sociální sítě a profilů na nich různých ruských vojáků, s jasnými důkazy o ukrajinské lokalizaci fotek zveřejněných těmito vojáky. Ichtamnět. Nejsoutam. A hotovo trhněte si.

Rusko není Hollywood a nemá fantazii, v Americe by to byli X-Hero nebo nějací Dark warriors ,ale takhle jsou to prostí ruští Nejsoutamové.

Po zabití Solejmáního jsem sledoval reakce ruských médií. Vzhledem k přátelským vztahům Ruska a Iránu jsem očekával trochu odlišnou reakci od našich médií. A nezklamalo mne to . Oheň a síra na Trumpa, div se ruští důchodci u svých televizí neotrávili. Co mne ale zaujalo byl expert, arabista na jednom z na Moskvě nezávislých internetových kanálů, který vysvětloval význam generála Solejmáního a strategiií které generál používal, a mimo jiné uvedl, že právě Solejmání inspiroval Putina, který se s ním mimochodem několikrát osobně sešel, k politice Nejsoutamů.

Hamás, Hizballáh, binec od pásma Gazy, přes Libanon, Sýrii do Iráku v tom všem má Irán prsty v podobě financování, organizace, podpory zbraněmi i dobrovolníky, a to vše vymyslel , organizoval a vedl onen vaporizovaný generál.

V arabském politickém guláši se skutečně nevyznám, ale pokud si vzpomenu na naše prokremelské trolly, Aeronet, Sputnik , financování aktivistů bojujících proti americkému radaru v Brdech, pokus o státní převrat v Černé Hoře, okupaci Gruzie a díky Nejsoutamům neřešitelný konflikt na východní Ukrajině a představím si, že onen Solejmání byl vlastně takový iránský Putin, který stejným stylem prudil ve jménu šiítské revoluce po celém blízkém východě, tak mně nenapadá nic jiného než: dobře mu tak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 6.1.2020 19:25 | karma článku: 35,15 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21