Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

„S tím Navalným je to naprostá šaškárna, on je vydáván za bojovníka za demokracii. Přečetl jsem si v monitoru, že podpořil anexi Krymu, účastnil se celé řady nacionalistických pochodů a podporoval stalinské deportace u Čečenců,“ sdělil Zeman Frekvenci 1

zdroj : https://www.seznamzpravy.cz/

Fakt je, že otázka Krymu je nejen pro Navalného, ale celkově pro opozici v Rusku velký oříšek. I přes opadnutí počáteční euforie, má heslo Krym naš ! pořád značnou podporu. Tj. jak se srovnat s jednoznačně nedemokratickým uloupením cizího území a nepřijít přitom o politické body u domácích voličů, je dost zapeklitý úkol.

Již v roce 2014 se politik vyjádřil v tom smyslu, že obsazení poloostrova bylo provedeno s bezprecedentním porušením mezinárodních norem a následné referendum bylo zfalšované. Na otázku čí je tedy Krym, odpověděl tehdy politik poněkud diplomaticky, že těch co tam žijí. Ovšem připustil, že není reálné aby se Krym v dohledné době vrátil Ukrajině a na tom by nic ani nezměnilo to, že by se on stal prezidentem „ není to houska se salámem, aby se strkala tam a sem „

zdroj : https://www.bbc.com/russian/russia/2014/10/141016_tr_navalny_crimea

Vyjádření tehdy vzbudilo značné kontroverze mezi jeho příznivci a kremelská propaganda ho tehdy okamžitě překroutila ve smyslu, že Navalnyj obsazení Krymu podporuje. Což je , předpokládám i ten Zemanem zmiňovaný „monitor“ z kterého čerpá svá moudra.

V následujících letech pak připustil, že metafora o housce se salámem nebyla nejšťastnější. Konstatoval, že přes nezákonnou anexi , současná situace s Krymem nemá jednoduché řešení a přirovnal ji k jiným dlouhodobým regionálním konfliktům, které se řeší desetiletími bez reálného posunu. Jako start nové etapy vývoje situace by chtěl provést nové, tentokrát opravdu nezávislé a demokratické referendum mezi obyvateli Krymu, ovšem dodává, že jde jen o to aby se vyjasnila skutečná přání místních obyvatel, ale těžko to nějakým způsobem přivede k rychlému vyřešení problému.

Zdroj: interwiev na TV Dožď 9.6.2017 https://www.youtube.com/watch?v=zj4qZdxAons

Na rozdíl od Zemana mám tedy dojem , že pozice Navalného je v otázce Krymu konzistentní a vzhledem k ruské realitě i docela konstruktivní.

Údaje o účasti Navalného na nacionalistických pochodech se mi nepodařilo dohledat, osobně mi to nepříjde pravděpodobné, už z toho důvodu, že ruští nacionalisté jsou výrazně prokremelští, tj, představa účasti Navalného na jejich pochodech je něco podobného jak účast Havla na sjezdu KSČ.

Zato se mi podařilo dohledat údajné schvalování Navalným stalinských deportací čečenců. A, pozor ! tím zdrojem je… tradá… sám Miloš Zeman. Po zadání hesla „ ????????? ?????????? ???????? ???????? „ ( navalný deportace čečenců stalinem ) mi google nabídnul jen jeden relevantní odkaz a to zprávu „ Prezident Česka označil situaci s Navalným za šaškárnu „ z ruského informačního webu RBK ohledně včerejšího interwiew Zemana Frekvenci 1.

zdroj: https://www.rbc.ru/rbcfreenews/60170e669a794790ac00162d

Ovšem v článku RBK se vysvětluje jak asi Zeman k čečencům přišel. V roce 2017 ve svém interwiew známému moderátorovi Juriji Duďovi Navalný uvádí že  „ Je jediný bod mého programu, který je možné považovat za nacionalistický,  a to je požadavek na zavedení vízového režimu se státy střední Ázie a Zakavkazka. „

Takže logika Zemana je jasná:  kdo chce víza pro Azerbajdžánce ten i schvaluje stalinské deportace Čečenců. Fakt je že podobnou logiku mají i některé trollí příspěvky v diskuzích pod mými články , ale že takto uvažuje i prezident ?

P.S. ještě k schvalování anexe Krymu, jeden náš politik se tím také zabýval. Již v roce 2017 navrhoval uznání stavu " fait accompli" Krymu jako součásti Ruska, viz např.

http://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2269945-zeman-uznal-anexi-krymu-pochvaluji-si-v-rusku-projev-ceskeho-prezidenta

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 1.2.2021 8:25 | karma článku: 28,64 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21

Václav Dlouhý

Vymítání Putina z Kremlu.

12.1.2021 v 20:14 | Karma: 18,68