Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekapitulace - Rusko 2018 - SSSR 2.0.

Konec roku vyzývá k rekapitulaci. Moje osobní prohry a úspěchy 2018 asi nikoho nezajímají, a tak o společnosti. Domácí scénu mají určitě lépe zmapovaní jiní ,a tak si dovoluji věnovat se rekapitulaci úspěchů v státě ex CCCP.

Není pravdou, že by to byla až taková hrůza, jak se snaží líčit kremlofobové v žoldu NATO. Ano Rusko i v roce 2018 dosáhlo značných úspěchů. Například v rámci sociální péče.  Již v roce 2019 začne platit nový zákon a v Rusku bude povoleno v lese sbírat chvojí.  Je to výsledek boje za znárodnění přírodního bohatství. Samozřejmě, ropu, plyn, kovy a jiné,  není jen tak možné dát na pospas nekvalifikované mase, to chápe každý, ale chvojí, prosím , jděte do lesa a berte co unesete.  A není to jediný úspěch,  od ledna 2019 se v Rusku také zvedne minimální mzda. A to o celých 117 rublů, tj. cca  o 1,95 USD, jinak řečeno , téměř o 50 Kč ? bude tak činit celých 11280 rublů, jinak tedy skoro 190 USD a téměř 5000 Kč.

A to není všechno , zaznamenal jsem akci nadšené důchodkyně, která ke svému důchodu dostala přidáno o 40 Rublů, tj. skoro o 20 Kč. Nadšená důchodkyně pak první navýšení ke svému důchodu, který do té doby činil zhruba 4000 Kč,  utratila, a věnovala svůj nákup místnímu gubernátorovi.  Navýšení ji stačilo na nákup celých pěti metrů prádelní šňůry a mýdlo. A pak, že je v Rusku draho.

A teď k titulku článku. Pamětníci režimu bolševiků se země kde včera znamená již zítra ,si jistě vzpomínají na nebývalé teoretické úspěchy sovětského hospodářství. A Putin za svým vzorem nezaostává. Pravda, jsou tu drobné nedostatky , jako například léků proti rakovině, který zvedl vlnu sebevražd pacientů, kteří nedokážou ideologicky snést bolest a nenadchli se příkladem sovětského Meresijeva a místo toho volí dobrovolný odchod ze života. Nedostatek inzulinu je proti tomu úplná banalita.

Jako rozhodný Putinův úspěch lze hodnotit zdražování pohonných hmot, v době kdy je Rusko producent , a na ropě závisí jeho hospodářství, a cena ropy klesá, dokázat cenu benzínu zdražit tak, že je Rusko stát s nejdražšími PHM mezi státy exportujícími ropu a to včetně USA, je skutečně slušný výkon.

Ale i tady je cesta, podobně jako s kurzy valut. Pomalu se uzavírají sázky, kdy rubl překročí hranici a spadne pod magických 70 rublů za dolar, zatím to bylo 69 a , je tu řešení. Putinovou direktivou jsou od ledna 2019 zakázány v Rusku světelné poutače s aktuálními kurzy valut před směnárnami. Nebudeme obyvatelstvo rozptylovat, jak daleko je do nápadu zakázat „totemy“ u benzinek zatím není jasné, ale kdo ví ?.

Jsou tu i jiné úspěchy sovětského, pardon ruského hospodářství. Například penzijní reforma, prozíravě vyhlášená první den  mistrovství světa ve fotbale, jehož organizace vyšla Rusko nevím přesně na kolik ( tuším  to bylo 300-400 miliard rublů, ale najděte si to v případě zájmu na Google ).  No a nejen mistrovství ale i nové rakety a jiné nutné propiety východní supervelmoci tak zaplatí místní důchodci, ( pokud se tedy penze dožijí , což v některých ruských regionech, alespoň podle statistiky, má nulovou pravděpodobnost) Opoziční rozvraceči spočítali, že každý ruský potenciální důchodce tak státu věnuje zhruba milion rublů.

Výše uvedené ekonomické úspěchy  Ruska nejsou všechny, nutno vzpomenout také od ledna plánované zvýšení DPH o dva procentní body, novou daň pro OSVČ a výrazné zdražení komunálních poplatků. Ale kdo by to nedal , za Krym a novou raketu.

Kromě ekonomických úspěchů je oficiální propaganda důvod číslo dvě , proč mi skutečně současné Rusko připomíná SSSR v.2.0..  Pamětníci vzpomenou organizaci Lidové milice. SSSR mělo ekvivalent s názvem DND ( Dobrovolné národní družiny ). Současné Rusko jde s dobou a tak se v roce 2018  začínají objevovat „kyberdružiny „ tj. síť dobrovolných bonzáků kontrolující sociální sítě a hbitě udávající autory nevhodného obsahu.  Pamatuje na ně paragraf 218 ruského tr.zákoníku o extremismu. Je to velice široký paragraf a extremista může být prakticky kdokoliv, kdo se neztotožňuje s oficiální linií.

No ale proč se tomu tak věnuju, vždyť Rusko je daleko ( a pánbůh zaplať za to ) . Ale máme tu nějaké naše politiky . Truboš Zeman se naštěstí dost ztrapnil i v jiných oblastech, navíc zdraví není žádná hitparáda a tak doufám, že jeho moudré řeči o fait accompli Krymu a  rušení sankcí zmizí v zapomnění jak čínské investice v České republice. Ale je tu jiná perla naší politické scény a to Andrej Burešovič Babiš. Paralel mezi jeho kariérou a metodami a  aktivitami jistého V.V.Putina je ,alespoň podle mne , víc než dost. A fakt bych byl nerad aby naši zemi řídil stejnými metodami, jak jeho tajněpolicejní kolega Putin řídí firmu SSSR 2.0.

Rusko mám rád a spousta Rusů je normálních a má už toho taky dost . Na hraně se pohybuje zpěvák a humorista Semen Slepakov a tak na závěr odkaz na jeho poslední písničku „ Těžký rok „ Obsah textu zhruba v tom smyslu, letos to bylo hrůza, ale příští rok to bude perfektní . No a za rok si zazpíváme : letos to bylo hrůza , ale příští rok to bude fakt perfektní.

PF 2019

 

Autor: Václav Dlouhý | úterý 1.1.2019 16:19 | karma článku: 21,41 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Naši na ně klekli

Tedy ne naši z Anobudelípu , ale naši ze země,kde včera sežrali to, co měli na zítra. A doteď je to země, která nás v mnohém inspiruje. Některé jako příklad, co je možné si dovolit, jiné, včetně mě, co nás taky může čekat.

16.12.2019 v 7:45 | Karma: 11,62 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Nesportovní sport

Tak se budeme muset čtyři roky obejít bez „ Sojúz něrušímij...“ resp. jeho novou verzí na většině mezinárodních sportovních akcích. Jestli to bude dobře nebo ne, ukáže budoucnost. Ale Rubikon byl překročen.

9.12.2019 v 16:29 | Karma: 17,38 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Český jelen dotační

Poskok se opatrně přibližoval. To nebylo dobré. Al Babino ztuhl. Módní strniště se mu naježilo tak, že připomínal rozzuřeného ježka. „No čo je ?“ Zavrčel. „ Brusel chce vrátit prachy“ plačtivě oznamoval Poskok. „A to ako ?“

4.12.2019 v 14:46 | Karma: 18,11 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Dobře on , Novotný

Přiznám se, že na primitivní humor táty „baviče“ mám alergii. A mladý, no masakr. Bulvární humus first class. Nesleduji to , a tak jsem donedávna ani netušil, že je mladý starostou Řeporyjí.

3.12.2019 v 17:56 | Karma: 38,59 | Přečteno: 3575x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Jsem rád , že jsem Čech a žiju v Česku.

Nebo v Čechách, Tcheco, ?????,a one small country in central Europe. Prostě tady. Věčně nás něco štve a to i oprávněně, ale z druhé strany mám dojem, že si někdy neuvědomujeme, že se máme docela dobře.

22.11.2019 v 20:31 | Karma: 14,40 | Přečteno: 640x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik