Nakupujte hezky česky

Z pohledu lovce slev bydlíme na strategickém místě. Do 15 minut chůze od domu máme Lídl, Penny, Tesco,  Kaufland a Albert ( ex Interspar).

Bohužel lovci slev nejsme, tak nám spíš vadí ten hluk z blízké křižovatky, ale každý máme něco. Nemáme žádné preference ,  nakupujeme většinou to,  co potřebujeme a kdy to potřebujeme a tam kde to máme zrovna po cestě. Ale někdy to není jen tak.

Před týdnem jedu po  trase Penny-Lídl-Domov a volám ženě jestli něco nemám vzít. Dostávám jednoduché zadání : máslo, mléko, chleba. „A stav se v Penny, máslo stačí čtvrtka, a to v Lídlu nemají“ , dodává.  Jdu do Penny, čtvrtku másla mám. „Začíná to dobře“ pomyslím si, … a pletu se. 

Musím ještě upřesnit, že pod mlékem si konkrétně představuji „ čerstvé, plnotučné“ a jako chleba            „ tmavý toustový „. Hledám mléko a vidím ono „ čerstvé plnotučné“ se slevou 50 %.  Pennyho lidumilnost  je mi podezřelá a kontroluji záruční lhůtu. Pak přemýšlím jestli do rána vypiju litr mléka. Nevypiju. Kontroluji, jestli ještě nemají třeba jiného výrobce. Nemají. Ale vždyť  ono to  „ čerstvé, plnotučné „ je spíš jen takové přání, touha, sen,… člověk nemůže mít všechno, přesvědčuji sám sebe. Přece kvůli pitomýmu mlíku nepojedu jinam.  Beru bleděmodrou tekutinu ze sousedního regálu, nevím co to je ,ale název začíná slovem „ čerstvé .... „ a jdu pro chleba.  Tady je vidět bohatství tržní ekonomiky, mají tady hned čtyři druhy, bohužel  všechny světlé.  Znova váhám, ale pak zahlédnu etiketu  „ jemný toustový chleba máslový „.  A  vzpomenu si, jak jsme to onehdy pojídali  čtrnáct dní a to jen proto,  že nám to přišlo špatné vyhodit. Děti v Africe hladoví a my…. Ale tu pachuť oleje dostal člověk z huby nejdřív tak v poledne.  Vzpomínka  je to tak silná, že vztekle odhazuji bleděmodrou tekutinu do ponožek v akci a jdu k pokladně. Ale odnáším si tu čtvrtku másla, až takový hrdina zase nejsem.   

Za minutku parkuju u Lídlu. Polsko německý second hand tentokrát nezklamal. I když v případě onoho „ čerstvého plnotučného „ mi v Lídlu vždycky přijde, že to je jen takový optimistický nápis a ne popis výrobku. U jediné otevřené pokladny obligátní scéna.  Chlapík přede mnou táhne vozík, kterému se pod tíhou nákupu rozjíždí kolečka, za ním já s mlékem a toustovým chlebem a za mnou pán s kouskem sýra.  Během čekání u pokladny  si uvědomuji, že nemám cigarety.  „ Z důvodů rozšíření prodejní plochy je provozovna zrušena „  oznamuje mi cedulka na místě , kde byl v Lídlu ještě před týdnem tabák.  Sedám do auta a uvažuji, jestli se náhodou nerozšiřuje taky Kaufland. Naštěstí  zatím ne,  a tak za pouhou hoďku  jsem  konečně s celým nákupem včetně cigaret  doma .

Ale aby to nevypadalo, že jsem na ty konkrétní řetězce  nějak vysazený. Dneska ráno nám zase došlo mléko do kafe, a ráno bez kafe s mlékem, no prostě není to ono.  Je teprve sedm ráno a tak vyrážím do non-stop  Tesca.  Po cestě  dostanu nápad.  Ke kafi koblížky. Takové ty obyčejné, s tou červenou nebo žlutou sladkou hmotou uvnitř.  Mléko v pohodě a jdu pro koblihy a zjišťuji, že Tesco má na to,  co potřebuji  jiný názor. Můžu mít včerejší koblížky s nugetou, s pudinkem, nebo  spousty strakatých předražených donutů, ale koblih s pseudomarmeládou dneska nejsem hoden.  Tak nic, máme doma ještě ten zbytek chleba z Lídlu, hlavně, že mám to mlíko.

Reklamy se snažím ignorovat, ale občas mě nějaká zaujme , hlavně svojí bizarností, například, když se slovy „ Z lásky k Česku“ prezentuje něco ,co  si říká KAUF - LAND. Ale už chápu reklamní návod           „ Nakupujte hezky česky „, znamená to :  „ Koukejte sežrat  to, co jsme vám sem přivezli, vy mrchy uremcané „  :-).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Dlouhý | pátek 8.5.2015 9:09 | karma článku: 24,76 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21