Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A co dál, Radku Johne a vy ostatní ..

   Zřejmě to byl hlavně můj dlouhodobý pobyt mimo republiku, kterými dal větší možnost uvědomění si vztahu k našemu národu a k určitým hodnotám více objektivněji. Nemám rád škatulkování a házení do jednoho pytle. Ač si velmi vážím pana Havla, např. pojem čecháčkovství zní, jako by převážná většina Čechů měla ty negativní vlastnosti, které mají přeci lidé všude na světě, ve větší či menší míře. Je to tedy vážně jev pocházející pouze od nás a jak dalece jsme vlastně tímto jevem, jako národ, postiženi?

 

Tyto volby ve mě opět oživily národní hrdost, a to větší, než
nejen z letošního MS, ale dokonce i více než z Nagana. Nejen reprezentanti národa, ale celý národ promluvil. Zvolil drtivě ten program, který
ač bolestný, tak přesto nesobecký vůči našim dětem, jejich potomkům a následujícím generacím.

 Jací lidé kolem nás jsou tedy více či méně spjatí s pojmy jako je  „vyčuránkovství“, resp. ono zmíněné, tzv. čecháčkovství? Tedy s těmi vlastnostmi jako je  sobectví, populismus,
(politická a jiná) úplatnost, arogance, vypočítavost, předstíraný
zájem, pokrytectví, závist atd., apod.? Tyto termíny se zdají být nyní na hony vzdáleny od voličů, kterých se ukázala být převážná většina, což je velmi potěšující trend a i ukázka slábnoucího vlivu generace postihnuté komunismem.

 

Volby jako plebiscit programů a osobností?

Položme si otázku, co vlastně znamenají výsledky posledních voleb. Byla to např. volba
zodpovědnosti nad nezodpovědností? Určitě ano. Ale byl tady rovněž velký pomocník a to
osoba samotného Jiřího Paroubka a jeho negativního působení, s kterým se převážná
část národa prostě neztotožnila. Volby se staly i jakýmsi plebiscitem
na osobu páně Paroubka a nově vzniklé strany dokázaly tento plebiscit
a emocionální rozladění ve společností velmi dobře využít. Jejich mandát je tedy podpořen právě i panem Paroubkem.

 Mnozí voliči jednali, jako když se ryby, či jiná zvířata, leknou před hrozícím nebezpečím a honem hledají útočiště  v nových, i neprobádaných děrách, Do těch starých se již  nevejdou, nebo jsou pro ně též nějak nebezpečné, či nepohodlné. Ty dlouhodobě známé  totiž ztratily punc věrohodnosti a voliči se nasměrovali na méně známé či  neznámé politické subjekty – úkryty. Ač nevyzkoušené, přesto doposud nepoškozené aférami předchozího třímání moci a ztráty hlavy z ní. Otázka je, na jak dlouho a zda voliči dostatečně včas vůbec poznají, jestli u těchto politických subjektů je bezpečné  zůstat či nikoli a zda bude nutné hledat posléze útočiště někde jinde.
Odpor k Paroubkovi a ODS zavanul hlasy k nově vzniklým možnostem s
přijatelným programem..
Před volbami silně pravděpodobné vládní spojení páně Paroubka s komunisty, bylo též pro mnohé nepřijatelné a způsobilo další odliv hlasů od soc. dem. Hlasy se všeobecně přesouvaly od tradičních stran  k vhodnějším alternativám, co se zatím pouze rétoriky, či známých osobností týče (těch vypíchnutých dopředu a doposud s čistým štítem).

Zde udělal především pan Kalousek mistrný tah, kdy jisté pochyby o jeho integritě a charakteru byly výrazně utlumeny osobou pana Schwarzenberga. O to bedlivěji bude třeba chování pana Kalouska sledovat a zjistit i objektivní pravdu o jeho minulosti. Ve funkci finančníka naší země nepotřebujeme nikoho nedůvěryhodného i kdyby sebe lépe jinak kompetentního.

 

 

Otázky důvěry a důvěryhodnosti…

Nově vzniklé vládní strany by se proto neměly tak srdnatě bít v prsa. Naopak. Měly by být skromné, moudré a uvědomit si, že budou nyní
pod velkým drobnohledem médií a voličů.  Do příštích voleb bude již dostatek času, aby volič i u nich zhodnotil jejich působení mnohem objektivněji.

 Zatím se ani jedna z těchto stran příliš nepředvedla, o VV nemluvě.
ODS dostala zasloužený políček, ačkoli působila jako vládní strana ve velice problematických podmínkách, předchozího volebního patu (ten zneužíval např. pan Paroubek k silnému podkopávání činnosti vlády a poškozování obrazu naší země opravdu silně čecháčkovsky. Volit toto chování tedy vyjadřuje též jistě čecháčkovství a z toho vyplývá, že rozhodně  nejsme žádný národ čecháčků). U ODS nicméně chybí větší napojení na myšlení (a info o žití) nejen obyčejných lidí, ale
i těch  méně obyčejných, za které se též považují.

Jak je to vlastně s důvěryhodností nových stran i v kontextu s jejich nedávným chováním. Dalo se očekávat, přes veškerou rétoriku, že mnohé se ukáže právě v momentě, kdy nastoupí na pořad dne tzv. personálie.

Ty byly zpočátku prezentovány jako podružné právě novými stranami, s poukazem na větší důležitost nalezení programových průsečíků. Tento sympatický přístup se ale najednou dostal úplně někam jinam a na personáliích, více než na čemkoli jiném, najednou ležel osud celé nově vznikající koalice.

 Byly to právě Věci Veřejné, které jako první začaly řešit výrazněji personálie a to dost prapodivným způsobem (ačkoli bylo opět slyšeno zpočátku z úst Radka Johna, že personálie jsou to poslední, co by se řešilo). Toto by až  tak nevadilo, někdo musel začít první. Nicméně  chování VV se ukázalo jako  nezodpovědné svým ultimativním přístupem a hrozbou opuštění koalice. Proklamovaná zodpovědnost obdržela velkou trhlinu a nebylo to poprvé.

 Ultimatum rozhodně není důvěryhodné dámy a pánové. Naopak, je přímo silně nedůvěryhodné. Nelze vyžadovat důvěru a zároveň ji násilně nabourávat svým chováním. 
Nelze proklamovat přátelství a zároveň ho dětinsky a automaticky podmiňovat zapůjčením oblíbené hračky.

Petr Nečas by musel být blázen, kdyby nedůvěryhodné chování oplatil plnou důvěrou, kterou
automaticky a zatím zcela nezaslouženě očekáváte.

  

Personálie a Radek John

 Ted jste hozen do vody i vy Radku Johne a záleží pouze a jenom na Vás, jak využijete mandát a pravomoci, které jste získal. Jestli to bude i postup proti proudu, pokud se ukáže být důležitý a potřebný, a nebo jen vezení se po vlnách blaženosti moci a s nimi spojených prebend. Jestli si zvolíte dostatečně reálný a splnitelný cíl, který bude všeobecně a dlouhodobě prospěšný.

 Vznikají nutně otázky, zda můžete plně důvěřovat svému doprovodnému týmu, jestli nejste považován za trojského koně některou osobou z tohoto týmu, pro dosažení  osobních, individuálních cílů a naplnění mocenských ambicí. (To samé ovšem platí i  o straně pana Schwarzenberga …).  Zda někde nepřeceňujete síly a uvážlivě je rozvrhujete. To vše je třeba velmi bedlivě zvažovat
Chování nových politických subjektů je pod velkým drobnohledem všech již nyní. Pokud se  zpočátku povolebních jednání (v pondělí) halasně  deklaruje zodpovědnost a ve středu se už vše zpochybňuje, tak je nad čím se zamyslet.
Výsledkem je, že i jinak zdrženlivý pan Schwarzenberg si posteskne, že např. s VV se neví
co bude za chvíli, což rozhodně není dobrá úvodní vizitka z tak důvěryhodných úst.
Radek John dává sám sebe do polohy, kdy buďto podlehne silovému okolí
anebo se projeví jako samostatný, moudrý politik, který má věci, a to i ty neveřejné, pod kontrolou.
VV si mohli např. vyjednat vznik silně kontrolní pozice nad činností
nejen ministerstva vnitra ale i dalších resortů. Jejich přístup
byl velkým zklamáním a předzvěst negativního vlivu na Radka Johna
z vnitřku vlastní strany. Nyní se ukáže zda RJ udrží svou jistě
zaslouženou popularitu z pořadu Na vlastní oči, jako bojovník proti
korupci, neváhajícímu jít i do velmi nebezpečných situací, pokud je třeba. Uvidíme, zda
stále dokáže prosadit svůj názor, nebo zda se nechá negativně ovlivňovat…

Nicméně si jistě zaslouží kredit za upřímnou zpověď Janku
Kroupovi v MF Dnes, kde ukázal, že je schopný uznat veřejně chybu, což je vlastnost u současných politiků stále velmi vzácná. (mimochodem, Janek Kroupa se jeví jako zajímavý potenciální poradce)

Pyrrhovo vítězství nových vládních stran

Ultimativní jednání nově vzniklých politických a vládních subjektů ( i ze strany top) je ale pro tyto strany  Pyrrhovým vítězstvím.
Bude jistě zajímavé, jak se vypořádají se sociální sférou, zdravotnictvím a celou realizaci reforem. Už nyní jsou viděny jejich obavy z příliš velkého sousta… Uvidíme též, jak se udrží nespojitost mezi vnitrem a firmou ABL, když už nyní  bratr Víta Bárty žádá o účast na miliardovém  tendru MV.

Když by mi můj bratr prodal prosperující firmu o kterou mám velký zájem (na kterou asi navíc hned nemám volný cash), tak by cena byla jistě nižší, než prodej na volném trhu a zřejmě by si tudíž zasloužil jisté procento ze zisku i kdyby nemělo být veřejně deklarované. A to nemluvě o reálných, nepsaných dohodách mezi bratry, účinných i po zániku vládního postu pana Bárty. Co zabrání panu Bártovi, získat zpět ABL v době, kdy bude posilněn vládní zkušeností, vlivy a důležitými kontakty? Opravdu je jeho hlavním cílem a motivem služba národu?

  Jak může strana působit důvěryhodně, když tak viditelná osoba pana Bárty působí opačně a rozhodně tomu nepřispělo jeho dětinské špičkování s panem Kalouskem a lavírování ve spojenectví, v době tak silně deklarované zodpovědnosti všech zúčastněných.

 Nelze  se proto jistě divit nedůvěře pana Nečase, který jednal s  pány mnoho dní, tudíž je musí znát mnohem lépe, než my ostatní. Důvěra ale pánové není vynutitelná, ta
se musí zasloužit a zatím dosavadní průběh vyvolával spíše
pochybnosti, než utužení důvěry, která nemůže vzniknout ze dne
na den.  Je zde totiž důležitý  proces delšího poznávání a i zjišťování, do jaké míry se slova daných subjektů kloubí s jejich činy.

 

 Je opravdu zvolena nejlepší možná kvalita?
Pan Nečas měl volit především podle těch nejlepších kvalit pro tu kterou
danou pozici. I posuny ohledně vládních míst v rámci samotné  ODS nepůsobí příliš věrohodně, neboť nejsou  opřeny o co nejlepší kvalifikaci dané osoby pro daný ministerský post.

V otázce kvalit pro výkon dané funkce nelze jistě zpochybňovat např. osobu  pana Schwarzenberga  a mezi vhodné kandidáty na ministra financí určitě patří i pan Kalousek.  Pouze čas ukáže, jak si noví ministři budou vést a jak účinně budou spolupracovat na daných cílech. Otazníky se vznášejí nad ostatními  ministry neznámých jmen. Jste si pánové jistí, že jste zvolili ty nejlepší lidi, kterými disponujete pro dané posty?

  

A co sociální otázky?

 Zajímalo by mě i to, kdy se budou řešit i mnohé palčivé sociální otázky, které
současné zákony nepokrývají a jejichž neřešení  přináší velká lidská
utrpení.Tady jsem očekával ze strany VV větší aktivitu. Řešení korupce
je fajn, ale myslím, že zde byste měl využít i toho, o čem jste natáčel i v pořadu
Na vlastní oči, Radku Johne.  Např. jak se z důchodců stávají bezdomovci, a jak si vyjednávají místa pod mostem (s těmi už delší dobu bez přístřeší), jen proto, že nejsou schopní utáhnout nájem.  Pro nápravy v sociální oblasti  opravdu soc. dem. (navíc stále arogantní i když dětinsky - bezzubě) nepotřebujete. Pánové ze soc. dem. vskutku neprokázali po volbách (a o to méně v době svého vládnutí) z nutné státnické moudrosti, kvalifikovanosti a zodpovědnosti naprosto nic.

Nyní je zcela na vás, Radku Johne, zda se usadíte na politickém nebi, kde
jste nováčkem, jako stálice, či jestli váš politický život bude mít
pouze jepičí charakter. Teď máte šanci ukázat, zda ve vás dříme dostatečná
zodpovědnost, přímost, a jestli dokážete nadřadit zájmy celku nad
své vlastní nebo jiných jedinců. Zda si udržíte, do této doby, zatím pouze lehce pošramocenou dobrou  pověst  a jestli se přerodíte ve státníka  moudrého, schopného získat a využít podstatné info pro efektivní vládnutí. V politika, odolnému tlaku mocenských struktur i ve vlastních řadách.

Osoba Petra Nečase příjemně překvapila a puštěním silových  ministerstev prokázala onu státnickou moudrost, jaká našim politickým teenagerům chybí. Zatím hodně čertíků vylezlo právě od nich.

 Pouze větší zkušenost v pozici lídra našemu Péťovi chybí a především větší sebevědomí. Jinak by pro něj bylo nejlepší vyjednávat pouze podporu pro svou vládní menšinu, pokud by chtěl prosadit maximum z programu ods.

Miloš Zeman dokázal takovou podporu dohodnout i s opozicí. Proč by to pak nešlo s programově podobnými stranami. Nebo si myslíte, že by v klíčových záležitostech volily proti Vám s komunisty a soc. dem. i kdyby nebyly ve vládě?

 

Nenechte se vydírat Petře  Nečasi. Máte velkou příležitost ukázat, co ve vás je, prosím, nepromarněte ji.

 

Autor: Tom Vácha | pátek 9.7.2010 11:37 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1729x
  • Další články autora

Tom Vácha

Prezident Pavel by se měl zasadit o mnohem účinnější pomoc devastované Ukrajině,

v podobě urychlených dodávek potřebných vzdušných sil, letectva a dalekonosných raket, nikoli jen se zlomkovým dosahem těch ruských.

10.7.2023 v 21:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Zvítězilo férové jednání, upřímnost a kompetentnost

Tyto atributy jednoznačně charakterizovaly jednoho z kandidátů, a zároveň nově zvoleného prezidenta, a to i přes jeho přechodné zdravotní problémy, s kterými musel v posledním týdnu předvolební kampaně zápolit.

31.1.2023 v 9:06 | Karma: 20,11 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Vzrůst epidemie vyžaduje zodpovědnější osobní přístup

Opravdu nechápu výmluvy všech, co se nenechali a nenechají očkovat a přitom nemají žádné zdravotní důvody, aby tak neučinili.

28.10.2021 v 14:44 | Karma: 8,44 | Přečteno: 164x | Diskuse

Tom Vácha

Opravdu chceme takového premiéra?

Jako červená nit se táhnou a množí důkazy o lživém, podvodném a sebestředném jednání premiéra Babiše. Přitom mu naprosto nevadí, že takové jednání oslabuje pozici naší země mezinárodně a škodí zcela evidentně našim národním zájmům.

8.10.2021 v 8:27 | Karma: 22,69 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Nezvolení Petra Fialy nebylo náhodné

Nejen předvolební, ale i celé povolební období slyšíme z médií, na téměř každodenní bázi, striktně jakékoli odmítání spolupráce s hnutím ANO. Za žádnou cenu a za žádných podmínek. Zkostnatěle a bez ohledu na výsledky voleb.

27.11.2017 v 18:30 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1897x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
obyčejný člověk

Seznam rubrik