Teambike - divné kolo???

Lidé si pomalu začínají zvykat na různé výstřelky ve světě cyklistiky. Mohli bychom začít už v počátcích, kdy páni v kožených oblecích jezdili na vysokých kolech a odháněje bičíkem dotírající psy udivovali svým samohybem okolí. Později přišlo tandemové kolo pro dva i tři, začaly se objevovat lehokola, tříkolky pro zdatné důchodce, různé typy rikš od běhacích až po šlapací a mohl bych tady pokračovat a možná i nastiňovat budoucnost…

Teambike v DlouhéZbynik Vacek

Co jsem ale ještě neviděl a teprve nedávno jsem to uviděl, byl teambike. Kolo pro šest lidí s řidičem, které svým zjevem připomíná spíše přerostlou postavičku z knihy „Ze života hmyzu“. Obcházel jsem kolem tohoto pekelného stroje zprvu s nedůvěrou – vždyť jak se asi jede těm, co jedou pozadu… Aha, zapomněl jsem napsat, že tohle kolo je vlastně kruhové a sedí se kolem něj jak na Artušově dvoře.

Nedalo mi to a zaplatil jsem si spolu s dalšími vyjukanými lidmi (povětšinou cizinci, teambike najdete v Praze, často je k vidění na Staroměstském náměstí) okružní jízdu. Všichni jsme seděli dokola a šlapali. Skvělý zážitek. Všichni jsme si jízdu užívali, holky ječely, lidé se za námi otáčeli a my jsme mávali a řičeli jak na pouti. Pravda, do kopců tohle kolo příliš není, ale užijete si zábavy jen co je pravda. Tak jsem se začal pídit po podrobnostech a od řidiče vyzvídat detaily. Kolo je německá práce, šířku má asi jako fabie a váží kousek přes 200 kg. Šlapat nemusí všichni, ale pro pohodlnou jízdu by měla většina osazenstva přidat nohu k dílu.

O nedlouho potom jsem konečně zjistil, komu tahle ztřeštěná věc patří. Firma Praha Bike, která již několik let provozuje v Dlouhé ulici půjčovnu kol a cizince projíždí po Praze na kole s průvodcem, koupila teambike jako další atrakci. Dobrá koupě, vždyť většina lidí nikdy nic takového neviděla.

A mluvíme-li zde o nevidění, musím se zmínit o dalším zážitku, které s tímto pavoučím kolem mám. Určitě si pamatujete na Ovocném trhu kavárnu Světluška, do které nepronikne ani paprsek světla, ve které vás obsluhují nevidomí a vy si vyzkoušíte alespoň na chvíli, co to znamená, nevidět kolem sebe zhola nic. Před kavárnou zastavil teambike. Z kavárny vyšli všichni obsluhující nevidomí a nasedli! Trklo mě to! Vždyť potřebuje vidět jen řidič! Je to skvělá možnost pro nevidomé projet se na kole. Jak pavoučí kolo jelo, byl slyšet jejich smích a viděl jsem neuvěřitelné nadšení. A to nadšení sdílím o to víc, protože jsem se dozvěděl, že Praha Bike spolupracuje s organizací, která se zabývá nevidomými. Půjčuje jim tandem a teambike a hlavně jim poskytuje azyl u sebe v Dlouhé ulici, kde má vlastní kavárnu-bar. Kéž by se takhle chovaly všechny společnosti.

Přijďte si taky teambike vyzkoušet, a nebo se jet třeba podívat s průvodcem po krásách našeho hlavního města, které k nám, cyklistům, zdá se, není zrovna nejpřívětivější… Čím víc nás v ulicích bude, tím lépe, a magistrát třeba už konečně pochopí, že i cyklista je součástí provozu a potřebuje svou bezpečnou infrastrukturu, jak tomu je například v západních zemích nebo v Hradci Králové.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyněk Vacek | úterý 22.7.2008 19:03 | karma článku: 11,31 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Zbyněk Vacek

Kdyby jenom Duchcov...

30.5.2013 v 12:30 | Karma: 32,81

Zbyněk Vacek

Chceme studovat "v závorce"?

6.12.2009 v 21:25 | Karma: 13,49

Zbyněk Vacek

Konec rikš v Praze?

22.6.2008 v 13:01 | Karma: 17,10