Umí český manažer odpočívat?

Upřímně, moc ne. Dokázal to i nedávný průzkum společnosti Touchdown, podle kterého zůstává o dovolené ve spojení s kanceláří celých 70 procent z nich.

Značí to zodpovědný přístup k práci a „svým“ lidem nebo spíše to, že většina manažerů prostě nedokáže oddělit soukromí od pracovního života? Za sebe bych se v minulosti přikláněla spíše ke druhé možnosti. Ale musím se pochválit: v posledních letech se mi daří odpojit svět práce od soukromí mnohem lépe, obzvláště od narození mého synka.

Pryč je hektická doba devadesátých let, kdy mnozí využili nové situace a pustili se do vlastního podnikání. Prací pak trávili i šestnáct, osmnáct hodin denně. Sami pak zpětně připouštěli, že to nebylo správné. Rozpadaly se rodiny, trpělo zdraví. Mladší ročníky už to vědí a nehodlají stejnou chybu opakovat. Dnešní manažer nechce věnovat veškerý svůj čas jen práci, ale také rodině a „dokonce“ i nějakým koníčkům.

Zároveň ale moderní technologie přinášejí stále větší flexibilitu a komfort v komunikaci, což má ambivalentní dopad v podobě vyřizování pracovních telefonátů a e-mailů mimo pracovní dobu. Vše se sice vyřeší rychleji, avšak často na úkor vlastního volna. Dnešní manažer tedy sice opouští kancelář v šest, zpravidla ale nevypíná telefon a e-maily průběžně pročítá, i když by je mohl nechat na druhý den. Stejně tak na dovolené zůstává „na příjmu“, protože má pocit, že musí: tlačí různé termíny a často je přesvědčen, že se bez něj v práci prostě neobejdou. Volný čas tak do určité míry přestává být volným a nepřináší potřebný odpočinek a duševní regeneraci. Manažer se sice věnuje rodině, duchem ale zůstal – byť částečně - v práci.

Velká část manažerů si také bere volno maximáně na týden nebo 10 dní v kuse. Přitom je prokázané, že teprve dva týdny dovolené přinesou skutečné odpoutání od pracovního prostředí a problémů, a tedy i kýžený odpočinek a kompenzaci.

Možná si to ani neuvědomujeme, ale náš organismus ano a jednoho dne nám to všechno sečte. Každý přece potřebuje relaxovat. Pokud to neděláme a jsme dlouhodobě neustále ve stresu, dříve či později se dostaví zdravotní problémy či syndrom vyhoření. A když už se dostaví, je mnohem náročnější obnovit své síly a najít pocit štěstí, abychom danou práci dělali s radostí. Generální ředitel Oracle vyžadoval po svých vrcholových manažerech, aby třikrát denně meditovali. Fajn nápad, vyrovnaní a odpočinutí lidé jsou spokojení lidé a takoví přece tvoří úspěšnou firmu.

Takže odpočívejme a relaxujme. Vyměňme oblek nebo kostýmek za tričko a kraťasy, plácněme sebou do trávy a užívejme si okamžik, kdy po nás nikdo nic nepotřebuje a můžeme se věnovat jen sobě a své rodině. Dýchejme zhluboka a naslouchejme svému tělu (a nepodceňujme jeho varovné signály!). Totéž umožněme našim lidem, a pokud je to jen trochu možné, nevolejme jim a nemailujme, když jsou na dovolené! Také si zaslouží oddych.

Užijme si dlouhou dovolenou a udělejme radost svým blízkým či kolegům: co třeba zase jednou poslat z dovolené namísto esemesek se smajlíky pár prázdninových pohlednic s opravdovou poštovní známkou?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Urválková | pátek 28.8.2015 7:56 | karma článku: 6,90 | přečteno: 386x