Manažerka a dobrá matka v jedné osobě - mise nemožná?

Nikoli! Je to náročné, ale ne nemožné, jak dokazují příklady mnoha úspěšných manažerek matek a trochu snad i ten můj vlastní. (Ale zeptat se budete muset za pár let mého malého syna!) Toto spojení má dle mého názoru i své výhody. Troufám si tvrdit, že mateřství manažerkám vysloveně svědčí: trpělivost, pochopení a schopnost zvládnout maximum v minimálním čase, tomu se matka musí chtě nechtě naučit - a v zaměstnání jsou to schopnosti více než užitečné. Najednou mnohem shovívavěji kolegovi či podřízenému znovu vysvětlujete to, co napoprvé nepochopil.

Nepřipomíná vám to něco, maminky? Platí to ale i obráceně: zkušenosti, které jste za léta manažerské praxe posbíraly, při výchově potomka jako když najdete. Systematičnost, time management, schopnost argumentovat i delegovat. A ano, i psychická odolnost. No neberte si dítko na noc k sobě do postele, když víte, že to není z výchovného hlediska úplně správně... Jenže když ono tak žadoní. Vysvětlete puberťákovi, že na ten „mejdan století“ prostě nepůjde, přestože „všichni spolužáci tam budou a vy jste v tuto chvíli ta nejhorší matka pod sluncem“.

Jak se ženě podaří skloubit kariéru s mateřstvím, to do značné míry závisí také na přístupu zaměstnavatele. Ve virtuálním 21. století, kdy jsme všichni neustále „na vlně“, existují chaty, skype, videokonference a nejrůznější komunikační vychytávky, není žádný problém neřešitelný, a dokonce ani není nutné kvůli tomu sedět v kanceláři (bohužel čeští zaměstnavatelé na to přicházejí jen velmi pomalu). Home office, stlačené pracovní týdny, sdílené pracovní úvazky, ale i firemní školky – možností, jak vyjít maminkám vstříc, je mnoho. Největší  výhodou je přirozeně chápavý partner, který nelpí na zažitých genderových stereotypech, a samozřejmě i hlídací babičky se hodí.

Kariéra a mateřství se tedy vůbec nemusí vylučovat. Mimochodem potvrzuje to více než dobře i příběh sedmatřicetileté viceprezidentky společnosti Google Marissy Mayerové, která se v roce 2012 rozhodla přijmout nabídku pozice generální ředitelky Yahoo. Nového zaměstnavatele neodradil dokonce ani šestý měsíc jejího těhotenství. Jak je vidět, stačí cílevědomost a odhodlání se s tím poprat a všechno jde. Přesně jak říká můj oblíbený citát: Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá výmluvy.

Miluji svoji rodinu a miluji svoji práci. Díky pochopení mého muže se mi myslím daří oboje skloubit. A zlé jazyky, které tvrdí, že žena, která se nevzdá své kariéry, nemůže být dobrou matkou, ty – zcela upřímně – s radostí ignoruji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Urválková | pondělí 4.8.2014 10:37 | karma článku: 9,66 | přečteno: 867x