Léto, poločas pro rekapitulaci?

Léto je v plném proudu a i když je to doba dovolených, většina z nás někdy zažívá větší časový pres než kdykoli v průběhu roku.

Chceme s čistým svědomím odjet na dovolenou a nemuset přemýšlet, co jsme zapomněli zařídit, a tak se snažíme radši zařídit všechno a hned. Léto je ale zároveň ideálním okamžikem k zastavení se a rekapitulaci. Pro mě jako finanční ředitelku je pololetí významným mezníkem. Heslem přelomu června a července je „pololetní závěrka“. Je třeba ohlédnout se s akcionářem i vedením naší firmy zpátky a zhodnotit první pololetí, případně na základě dosavadních výsledků a vlivů aktuálního roku vytýčit priority a provést korekci plánů na zbytek roku. Léto je pro manažera také zkouškou schopnosti motivovat zaměstnance. Na základě výsledků za prvních šest měsíců se sluší pochválit, povzbudit a definovat oblasti s rezervami i potenciálem do zbytku roku. Pozornost lidí a soustředění na práci ale klesá s tím, jak stoupá rtuť na teploměrech a blíží se jejich vlastní dovolená. A po návratu to nebývá lepší. Všichni to známe z vlastní zkušenosti – návraty z dovolené „do reality“ jsou krušným obdobím. A je úkolem manažera pomoci lidem najít motivaci k práci. Mně se osvědčily osobní rozhovory s klíčovými vedoucími týmů a stanovení osobních cílů s průběžnou kontrolou po zbytek roku. Všichni se pak lépe soustředíme na to podstatné.

Je přitom důležité si uvědomit, že druhé pololetí je i není stejně dlouhé jako to první. Červenec a srpen jsou ovlivněny čerpáním dovolených a velká část prosince pak vánočními svátky. A najednou tak ze šesti měsíců dostáváme vlastně jen tři celé měsíce, kdy jedeme na plný plyn. Všichni víme, že co se nestihne do listopadu, už nedoženeme.

Podobnou rekapitulaci v poločase ale provádím i v osobní rovině. Nejsem velkým příznivcem novoročních předsevzetí, nicméně člověk se s koncem roku neubrání myšlenkám, co by chtěl příště dělat jinak.  Takže se s pololetím zastavím a podívám se, jestli se mi to opravdu daří nebo jsem sklouzla do starých kolejí.  Co jsem vlastně na letošek vlastně měla v plánu a co jsem už stihla, případně kde bych měla „přitlačit“. Možná je to dané i mojí profesí, ale ráda mám přehled :-). Věřte mi, že tohle červencové rozjímání se mi už párkrát vyplatilo. Připomněla jsem si, co je důležité a co méně…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Urválková | úterý 28.7.2015 17:33 | karma článku: 6,11 | přečteno: 176x