Levice zadlužuje, pravice ne? Blbost!

Viděno očima současných českých médií je to jasné – levicové vlády státy zadlužují a chrabrá pravice je zase v potu tváře oddlužuje. Bohužel pro české novináře je to další blbost a nepravda, kterou šíří.

Stačí se podívat na tolik omílané Řecko, kde na první problémy s rozpočtem a dluhem upozornil Eurostat na podzim 2004. To ovšem už řadu měsíců nevládla levice, ale pravicová vláda Kostase Karamanlise z konzervativní strany Nová demokracie.

Místo toho, aby řecká pravice podle pouček českých novinářů problém s rozpočtem řešila, za dalších pět let vlády ho mnohonásobně zvětšila. Otřesný rozpočtový schodek začala okamžitě řešit teprve následná vláda socialistů strany PASOK, která získala důvěru řeckého parlamentu v říjnu 2009.

A byly to opět hlasy socialistů Jorga Papandrea, které před několika dny schválily drastická opatření na snížení schodku včetně rázného zvýšení daní a ořezání státního sektoru. PASOK má v 300 členném řeckém parlamentu 160 poslanců, pro opatření nutná k záchraně země před bankrotem hlasovalo 172 poslanců. Proti hlasovali spolu s řeckými komunisty a anarchisty i pravičáci z Nové demokracie. „Naordinovali jste tak silnou dávku léku, že hrozí usmrcení pacienta,“ řekl doslova lídr pravice Antonis Samaras.  

Tak kde je údajná pravicová odpovědnost a šetřivost? Prostě blbost.

Abych ale české novináře jen nekritizoval: k podobnému závěru nedávno došel přední komentátor týdeníku Respekt Jan Macháček, kterého rozhodně nelze podezírat ani ze sympatií k levici natož pak k sympatiím k ČSSD nebo dokonce k Jiřímu Paroubkovi. Podle něj například v USA bezezbytku platí, že „pravicoví republikáni zadlužují stát a demokraté se snaží finance vyrovnávat“.

Jak Macháček uvádí, symbol pravicovosti Ronald Reagan nezrušil jediný výdajový program a levicovému Billu Clintonovi odevzdal hospodaření s gigantickým schodkem. Clinton naopak předal veřejné finance po osmi letech vlády v přebytku, aby jeho následník George Walker Bush opět nasekal obrovské dluhy.

A nejde jen o pravolevá schémata ve světě. I Macháček přiznává, že “pravicový ministr financí Miroslav Kalousek – dnes paradoxně největší jestřáb šetrnosti – vedl ministerstvo financí v době, kdy propad hospodářství způsobil gigantický schodek“. Viz - http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/publicistika/_zprava/725454. Zkuste si to přečíst vždy, když na vás někdo vytáhne nesmysl o tom, že levice zadlužuje a pravice šetří.  

 

Autor: Milan Urban | úterý 11.5.2010 18:25 | karma článku: 20,58 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22