Jak ušetříme 4x víc, než zrušením porodného? Na benzínu!

V rámci hysterického boje proti příliš vysokému zadlužení vyhlásil Miroslav Kalousek, že TOP 09 zruší porodné. Inu, každý má svůj recept. Kalousek by tím ušetřil 2 miliardy korun ročně. Já navrhuji jinou cestu – konečně zamezit podvodům s benzínem, kvůli kterým jen na DPH uteče státu čtyřnásobná suma – 8 miliard korun ročně.

Tento údaj publikovala společnost Benzina a opírá ho mimo jiné i o šetření kriminální policie, odhalující jen při dovozech z rakouského Lince za loňských sedm měsíců daňový únik ve výši 3,5 miliardy korun. Na trhu se tak podle HN pohybuje okolo 300 milionů litrů nezdaněných paliv, což jsou zhruba 4 procenta tuzemské spotřeby. Na každém litru okradou podvodníci nás motoristy zhruba o pět korun.

Nechci tu teď připomínat, že obrovské daňové úniky z lehkých topných olejů (LTO) ve výši 60 miliard korun z devadesátých let ustaly teprve poté, co vyděšení celníci a policisté předali v roce 1995 údaje o jejich existenci médiím a poslancům sociální demokracie. Tehdejší Klausovy vlády totiž tyto úniky bagatelizovaly a příslušní ministři (Dlouhý, Kočárník) se tvářili, že vlastně neexistují. Nechci ani nic vyvozovat z toho, že za posledních pár let podvody s benzínem opět výrazně stouply.

Chtěl bych jen zdůraznit, že právě v tom je rozdíl mezi naší hurá pravicí a sociální demokracií. Nemusíme totiž státní dluh snižovat jen omezením výdajů sociálního státu. Mnohem  méně bolestněji  i když složitěji, to jde snižováním tolik rozšířených daňových úniků.  A pokud chcete rychlou cestu, jde to i zprůhledněním všech tendrů a zrušením nesmyslných státních výdajů, jako je například soutěž o odstranění ekologických škod. I když to někteří dnes neradi slyší, ve výši 115 miliard korun ji vyhlásil dnes slovně šetřící ministr financí Kalousek. Přesto, že už tehdy bylo jasné, že tu samou práci lze odvést za polovinu takové sumy. Ušetřených 57,5 miliardy by hravě pokrylo nejen onu navrhovanou úsporu zrušením porodného, ale i zrušení růstu důchodů, které TOP 09 naplánovala také.    

P.S. A mimochodem jeden dovětek. Ve svém posledním blogu jsem tady psal, že státní bankrot v České republice rozhodně nehrozí. To jsem to ale od některých diskutujících schytal, že si vůbec dovoluji něco takového naznačit!

Jenže to zdaleka netvrdím jenom já. Před několik dny zveřejnila renomovaná americká agentura Bloomberg žebříček zemí, které jsou nejméně ohroženy státním bankrotem. A světe div se, Česká republika patří z hlediska rizika kolapsu státních financí mezi osm nejbezpečnějších zemí světa. Jsme na tom jen o trochu hůře než Norsko, Nový Zéland nebo Japonsko. A na míle jsme vzdáleni Řecku nebo dokonce nejhorší Argentině. Hodnocení je přitom naprosto objektivní – vychází z porovnání cen pojištění státních dluhopisů na finančních trzích.

 

Autor: Milan Urban | úterý 6.4.2010 10:59 | karma článku: 15,81 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22