Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z kamene do kalkulačky: Historie počítání a matematiky.

Vývoj číselných systémů a jejich klíčová role v matematice a technologii - od primitivních počítacích metod a symbolických zápisů v dávných kulturách k moderním systémům s arabskými číslicemi - představuje zásadní milník. 

 

Před nástupem prvních státních útvarů a před rozvojem moderní matematiky se lidé v pravěku ocitli před výzvou: jak vyjádřit a pracovat s číslami, a to bez moderních číselných systémů, které nám jsou dnes tak samozřejmé? Přirozeným prostředkem pro vyjadrení počtu byly prsty na rukou a nohou, ať už v podobě ukazováčků, prostředníčků, nebo jakékoliv jiné kombinace. Tato metoda počítání na prstech byla intuitivní, ale měla svá omezení, neboť byla omezena na čísla menší než dvacet, což bylo značně nepraktické, zejména pro rozsáhlejší počítání.

Nepoziční číselné systémy.

S postupným rozvojem společnosti a potřebou efektivnějšího způsobu vybírání daní a evidování majetku se stalo zřejmým, že systém zářezů do stěn jeskyní a hliněných destiček již nestačí. Pokud měla společnost udržet přehled o majetku a platbách, potřebovala něco více sofistikovaného. První kroky vedly ke vzniku symbolů a značek, které byly použity k označení určitého počtu. Různé civilizace vytvořily své vlastní systémy zápisu.

Například Mayové používali tečky pro jednotky, vodorovné čáry na patičce pro desitky a svislé čáry pro dvacítky.

Egyptské číslice měly hieroglyfy pro různé řády.

A Římané přišli s používáním písmen pro reprezentaci čísel.

Přestože tyto systémy slouží svému účelu, měly zásadní nedostatky. Byli nepoziční, což znamená, že hodnota číslice nezávisela na její pozici. Nezáleželo na pozici toho kterého znaku a taková čísla mohla být psána v jakémkoli pořadí znaků.Tím pádem bylo obtížné provádět matematické operace a reprezentovat větší čísla. Zvýšená potřeba nových znaků pro vyjadrení větších čísel byla komplikací, a tak například číslo 16326 by u Římanů vyžadovalo znovu a znovu opakovat stejná písmena:

16323 jinak

Dalším problémem byla neschopnost reprezentovat zlomková čísla a záporné hodnoty. Nepoziční systémy byly omezeny na celá čísla, což ztěžovalo práci s abstraktnějšími matematickými koncepty. Aritmetické operace, jako sčítání, odčítání, násobení a dělení, byly obtížné, a provádění složitějších matematických úkolů bylo téměř nemožné.

Historickým nástrojem, který pomáhal s aritmetickými operacemi v nepozičních číselných systémech, byl abakus. Abakus byl tvořen rámem se šňůrkami nebo dráty, na které byly navlečeny korálky nebo jiné počítací jednotky. Jeho využití v nepozičních číselných systémech bylo velmi užitečné pro provádění základních matematických operací, jako jsou sčítání, odčítání, násobení a dělení. Avšak pro dělení bylo potřeba zkušeností a cviku, a používání abakusu vyžadovalo značné dovednosti.

Abakus

Poziční číselné systémy.

Přechod k pozičním číselným systémům přinesl zásadní změnu. V těchto systémech je hodnota každé číslice určena její pozicí v řadě symbolů. Každá pozice má svoji váhu v celkovém čísle v závislosti na své pozici. To znamená, že jednotky se píší jako poslední, desetky druhé od konce, stovky třetí a tisíce čtvrté a tak dále. Tým se umožnilo mnohem jednodušší a flexibilnější zápis čísel.

Jedním z klíčových prvků pozičních číselných systémů byl symbol nuly. Symbol nuly umožnil rozlišit mezi různými hodnotami a znamenal zlem ve vývoji matematických systémů. Abychom mohli napsat číslo 101, musí existovat symbol nuly na druhé pozici pro desetky. V opačném případě bychom dostali číslo 11. Symbol nuly byl zásadní pro matematiku, a bez něj by nebylo možné reprezentovat mnoho čísel a provádět složité operace.

V pozičních soustavách závisí na pozici číslic. Každá cifra má svoji váhu, což znamená, že na různých pozicích v čísle reprezentuje různý počet. Pozice dává číslici váhu, a změnou pozice měníme hodnotu číslice. Například číslo 248 se skládá ze 2 set, 4 desítek a 8 jednotek. Každá pozice určuje, kolikrát daná cifra danou váhu má.

Každá číselná soustava má svůj základ, což je počet cifer, které jsou v ní k dispozici. Většina běžných soustav má desítkový základ, což znamená, že má 10 cifer od 0 do 9. Existují však i jiné soustavy, jako dvojková, která má 2 cifer (0 a 1), nebo šestnáctková, která má 16 cifer (0-9 a A-F).

Důležitým aspektem pozičních číselných systémů je fakt, že na každé pozici může být použita každá cifra. Každá pozice cifře přiřazuje váhu, což umožňuje snadno vyjádřit různé hodnoty. Změnou pozice číslice měníme její váhu, a tím i hodnotu celého čísla.

Leonardo Fibonači hrál klíčovou roli v přechodu na poziční číselné systémy v Evropě. Díky svým cestám a studiu u arabských matematiků přinesl arabský číselný systém a jeho výhody do Evropy. Jeho kniha „Liber Abaci“ z roku 1202 představila tento systém evropskému publiku a poskytla praktické příklady jeho použití, zejména pro obchodníky. Tým významně přispěl k rozvoji matematických znalostí a obchodního sektoru v Evropě. Jeho práce má trvalý vliv na matematiku a ekonomii a je považován za jednoho z významných matematiků středověku.

V pozičních číselných systémech má každá číslice váhu v závislosti na své pozici. Tento způsob zápisu čísel má několik výhod, včetně flexibility a potřeby jen omezeného počtu číslic. Nicméně je tak důležité si uvědomit, že změna hodnoty čísla je poměrně jednoduchá prostřednictvím přidání další čí

 

Závěr:

Vývoj číselných systémů z primitivních metod a nepozičních systémů k pozičním systémům s arabskými číslicemi byl zásadním mezníkem pro matematiku a technologii. Díky tomu můžeme snáze pracovat s velkými čísly, zlomky a provádět složité matematické operace. Leonardo Fibonacci zásadně přispěl k šíření arabských čísel v Evropě, což mělo dlouhodobý vliv na matematiku a obchodní sektor. Poziční číselné systémy jsou základem moderní matematiky a technologie, které nám umožňují lépe porozumět a manipulovat s čísly na zcela nové úrovni.

 

 

Chcete-li dozvědět více o této zajímavé historii, můžete si prohlédnout následující video, které nás provede tímto fascinujícím vývojem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Uhrin | středa 8.11.2023 10:51 | karma článku: 11,42 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Dušan Uhrin

Vánoce v čase: Historie a vývoj svátků.

Prozkoumejte záhadu datumu narození Ježíše Krista a původ vánočních tradic v fascinujícím článku, který nahlíží do historie Vánoc. Od raných křesťanských spisů, politických zvratů, až po spekulace o pohanském kořeni vánoc.

13.12.2023 v 17:55 | Karma: 6,39 | Přečteno: 221x | Diskuse| Videoblogy

Dušan Uhrin

Začátky lidstva: Od primitivního měření času k atomovým hodinám - 2 část

Po minulém článku, věnovaném historickým aspektům počítání dní, hodin, minut a vteřin, se dnes přesuneme k dalším fascinujícím dimenzím času. Zaměříme se na měsíce a roky, prozkoumáme jejich význam.

26.11.2023 v 8:25 | Karma: 6,98 | Přečteno: 137x | Diskuse| Videoblogy

Dušan Uhrin

Začátky lidstva: Od primitivního měření času k atomovým hodinám - 1 část

"Od egyptských slunečních hodin k moderním ciferníkům: Cesta historií měření času. Příjemné čtení a zhlédnutí!"

14.11.2023 v 16:00 | Karma: 9,17 | Přečteno: 146x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 172x
„Historie je svědkem doby, dnem pravdy, životem památky, mistrem života a hlasatelem uplynulých dob.“ Marcus Tullius Cicero římský filozof a státník -106–43 př. n. l.

Seznam rubrik