Progresivní daň je dnes jen další trest za úspěch

Náš budoucí president se dnes opět do médií otřepal a vypadla z něj progresivní daň. Už mi to věčné danění celkem leze krkem a přitom stačí tak málo, aby člověk šel na finančák s úsměvem zaplatit daně tak jak má.  

Politici jsou jako hasiči. Jednou hasí požár v rozpočtu, pak hasí dluhy a nakonec společně uhasí žízeň ve sněmovně za tři padesát! Peklo! Ono platit daně je normální a každý, kdo je platí si to uvědomuje. Problém je spíše v tom, kde poté ty daňe zkončí!

Osobně nemám zásadní problém s progresivním zdaněním i když jej považuji za trest pro úspěšné a bič na zaměstnance. Ano, přesně tyhle dvě věci to totiž jsou. Pro příklad daňového pásma vyššího – od 100 tisíc. Když budete vydělávat 102 tisíc měsíčně, tak zajdete za zaměstnavatelem a řeknete mu, že chcete jen 99 tisíc. On to rád udělá, protože ví, že na tom vyděláte a on taktéž, když zaplatí méně na odvodech. Nemluvím už ani o tom, že si zaměstnanec může koupit vlastní auto a ze 130ti tisíc sjet na devadesátdevět a pěknej cesťáček k tomu. A taky je to doma s prostředníkem nahoře. A legálně! A bič? Ano, pamatuju, na situaci, kdy jeden tak trochu méně chytrý zaměstnanec chtěl pořád přidat. Byl neodbytný až trochu oražený, jenže si nespočítal, že už nyní je pod dalším daňovým pásmem – například 30 tisíc. Zaměstnavatel si řekl nu což, tak mu tu pětistovku přidám. Zaměstnanec odešel s pocitem výtězství a když přišla výplatnice, byl sprostý jak dlaždič neb zjistil, že má o pár tisíc méně. Jo, tak na to ta progresivní daň je taky dobrá …

Poslední dobou už jen čekám, kdy ti papaláši zdaní i vzduch co dýcháme. Pořád se zadlužujeme, šetří se na papíře až se z úředníků kouří, daně se zvedají a vymýšlejí jen aby nebyly totální průšvih. Zatím to jediné co jsem pocítil bylo bohužel jen to zvedání daní. Prý je i štíhlejší státní zpráva, ale nějak jsem to na chování a přístupu ouřadu ani nepocítil. Pořád vytrvale buzerujou a mnohdy i nad rámec zdravého rozumu. Škoda. Tady totiž je ten zakopaný pes!

Nemám problém plati progresivní daně nebo i něco přidat jinde, ale očekávám, že za to něco dostanu! Vyjedu ráno z domu a mám co dělat, abych nenechal kolo od auta v některé z těch tisíců děr a když se vybabrám za roh, stojí tam buzer chlupatej s plácačkou a začne poučovat o tom jak se nejezdí v protisměru! A když mu řeknu ať si de spravit ty díry, kterým sem se vyhýbal, tak mi vypálí dva liry pokuty, aby městská kasa měla na další lumpárny! Přijedu na úřad, kde 9 z deseti ksichtů je kyselejch, protože jsem je vyrušil z raní kávy, čest vyjímkám. Tak si holt musím počkat. A když už se z úřadu dostanu konečně do práce a přečtu si ranní tisk, zjistím, že Klaus pustil kámoše podvodníky z basy a ti co tam ještě ani nebyli maj taky pardon! Justice nefunkční, kdy donést spis z jednoho soudu na druhý ve vzdálenosti 800 metrů trvá déle než dva měsíce, krucinál, to je rychlost!!! O tom jak mnohdy soudy soudí nemá smysl ani mluvit, opět čest vyjímkám. Večer po půlnoci, když si du lehnout se lehce podívám na to cirkusové představení v televizi, myslím, že se to jmenuje přenos z poslanecké sněmovny a přejde mě chuť platit daně úplně a je jedno zda jsou progresivní či nikoliv. Dodnes si pamatuju výlev soudruha Rátha o zlodějích, chudák zkončil ve vazbě sám … to bylo asi tak jako když zloděj křičí chyťte zloděje. Prostě fraška!

Nemám problém zaplatit progresivní daň. Nemám problém se složenou daňovou kvótou nad 60%, ale k sakru něco za to chci! A co? Třeba ty hladké krásné silnice, fungující justici, chlupáče co se na mě usměje a poradí, poslaneckou sněmovnu a nikoliv cirkus cvičených opiček kmotrů, usměvného a nápomocného úředníka, který nejdříve použije zdravý rozum, než pitomý předpis. Prostě normální věci. Cesta z tohohle našeho marastu není ve zvyšování daní, ale v kultivaci práva, státní správy a prostředí. Na lidskou slušnost a zodpovědnost zákonů a přehršel úřadů netřeba!   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Ugrin | čtvrtek 7.2.2013 14:26 | karma článku: 44,26 | přečteno: 9288x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98