Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Horofolklór - Lotru 2017 - I. část

Horofolklór - pojem vybraný ze slovníku naší horofolkové kapely Past je nesportovní putování po horách s prvky romantiky a bláznovství. Tento rok padl los na Rumunské pohoří Lotru.

Rumunsko je stále ještě krajina svobodných a hrdých horalů, ačkoliv uspěchanost a odcizenost západní civilizace se zvolna dostává i sem. Je jednou z našich oblíbených lokalit. Stále se tu ještě dá pojíždět stopem, ale na frekventovanějších silnicích je čekací doba výrazně delší. Je milé stopnout si orezlou Dacii, které se houpá na zrcátku růženec. Starým dobrým zvykem turisty vždy bývá nabídnout řidiči nějaký příspěvek na benzín. Ten ale někdy odmítne, jelikož pomoc bližnímu je bohulibý počin. Většina starších Rumunů, ale patrně i těch mladších, jsou věřící křesťané. Boha nosí v srdci mnohem hlouběji, nežli našinec.

Naše parta zamířila k horám Rumunska již poněkolikáté. Pro Čamtyho byl tento trek  premiérový. Podrážky mých a Luďovo bot už dřív brousilo kamení Rodny, Calimanu, Fagaraše, Paringu, Capatin, Bihoru, Vladeasy. Nyní jsme si vybrali pro naše desetidenní cestování pohoří Lotru. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lotru

hřeben Lotru

Vlak vyrazil z Plzně po sedmé ráno. V posledních letech byly bohužel zrušeny některé noční spoje a některé upraveny tak, že jsou neefektivní, zejména pro cílové stanice bližších destinací. Proto jsme cestovali přes den s přestupy v Praze, Budapešti a Simerii. Pohoří Lotru je od západu nejdostupnější z města Petrosani, kam jsme dorazili kolem sedmé hodiny ranní. Poklidné provinční město se naší základnou stalo už po několikáté. Přesto jsme nebyli schopni vypátrat zastávku autobusu, ze které nás měl odvézt autobus do turistického střediska Obarsia Lotrului. Trochu zmatení jsme se vrátili do centra a v osvědčené kávičkárně nasáli vůni Balkánu. Restaurace opodál, zatím ještě zavřená, připomněla jeden z minulých výletů.  

Káva nás uklidnila, třeba to nebyla úplně ta pravá balkánská. V Rumunsku, jakožto i jinde ve světě, není snadné bez znalosti jazyka vysvětlit, že chce člověk „turka“. Zejména v době kávovarů, kdy se v Rumunsku pokládá tak trochu za přežitek. Hodili jsme batohy na záda a vydali se pěšky po silnici. Nadvakrát jsme dostopovali do poslední bašty civilizace, Obarsie Lotrului, osady nedaleko jezera Vidra. Pak jsme se vydali podél potoka Balu na hřeben, k vrcholu Tampy, vysoké kolem 1800 m n.m.

výstup pod Tampu

Terén byl od samého počátku velmi zajímavý. V úseku od kopce Tampa k vrcholu Piatra Alba (2178 m n.m.) končila oblá náhorní plošina kamenitou strží. Putovali jsme zhruba tři dny, než jsme dosáhli Steflesti (2242 m n.m.), nejvyššího vrcholku tohoto pohoří. Jeho hřeben má charakter klasických polonin. Na náhorních pláních se pásla stáda ovcí. Místy rostla  kosodřevina, někde byl terén kamenitější, s množstvím rozesetých skalek.   

skupinové foto - Lotru 2017

Měli jsme štěstí na počasí. Celou dobu bylo poměrně slunečno. Jen jednou nás déšť uvěznil ve stanu. Postavili jsme po poledni a pobyli v něm celý další den. Pokud má člověk dostatek času, není nutné promoknout. Na hřebeni visely mraky, které tvořily hustou mlhu všude kolem. Bloudit v nich není dobrý nápad. Mnohem lepší je počkat, až vyjde znovu slunce, zejména pro náruživé fotografy, kteří pak v rozpadající se mlze loví zajímavé záběry.

Lotru není pohoří zcela opomíjené, ale rozhodně nepatří k hojně navštěvovaným. Pastevci a  dřevaři jsou vážnější a odměřenější, než jinde. Nemají chuť se kontaktovat, nabízet sýr, nevyptávají se na cigarety, ani na nic jiného. Jakoby neměli chuť vpustit do svého světa nic z toho, co do něj nepatří. Nevyfotila jsem ani jednu z domorodých tváří. Hned na začátku jsme na hřebeni potkali dva polské off-roady. Příroda byla ale mocnější a nakonec vyhrála i nad silnými motory. Cesta se zúžila, stejně jako skalnatý hřebínek, po kterém vedla, a dál už bylo dovoleno projít jen těm, kteří šlapou po svých.

auta

Za Negovanu Mare (2135 m n.m.) jsme museli opustit oblíbené dvoutisícovky. Naposled jsme přespali pod vrcholem, mezi hustou kosodřevinou. Navečer hnal ovčák svoje stádo od napajedla k nedaleké salaši. Bylo to právě ve chvíli, kdy jsme stavěli stan. Nestáli jsme o lidskou společnost a chovali se tiše, nenápadně. Co však unikne lidskému uchu, neunikne uchu psímu. Smečka vořechů všech možných psích plemen pobíhala bojově kolem kosodřeviny, ve které jsme tábořili, a do dálky vyštěkávala depeši o vetřelcích. Dovnitř porostu se ale neodvážila. Jakmile zjistila, že se uvnitř pohybují lidé, její bojový zápal pozvolna ochabnul. Psi se jeden po druhém vytráceli, až zmizeli úplně. 

tábor v kosodřevině

A jak to dopadlo, se dozvíme v druhém díle.

Více obrázků viz fotogalerie: http://arwenp.rajce.idnes.cz/Rumunsko%2C_Lotru_2017/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ilona Ubryová | středa 25.10.2017 16:36 | karma článku: 11,77 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Ilona Ubryová

"Wonder woman" má jasno

Tento článek není recenzí akčního filmu, jehož se okrajově dotýká. Jeho obsah má nečekaně zcela jiné vyústění.

12.2.2018 v 16:31 | Karma: 10,22 | Přečteno: 436x | Diskuse| Osobní

Ilona Ubryová

Léčba psychopatie prostřednictvím antibiotik

Pokud si potřebujete načechrat splihlé sebevědomí, nebo nažehlit komplexy, prozradím vám fígl kolegyně Košpety. Košpeta je nadaná umělkyně a můj osobní psycholog.

11.12.2017 v 16:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 606x | Diskuse| Osobní

Ilona Ubryová

Horofolklór - Lotru 2017 - II. část, závěr

Horofolklór - pojem vybraný ze slovníku naší horofolkové kapely Past je nesportovní putování po horách s prvky romantiky a bláznovství. Tento rok padl los na Rumunské pohoří Lotru.

27.10.2017 v 15:56 | Karma: 8,37 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Ilona Ubryová

Neobyčejná setkání lidského druhu - „Knihovnice“

Chtěla bych chodit světem s otevřenýma očima, abych nepřehlédla zajímavé lidi, kteří z nějakého důvodu vstupují do mého života. Jejich návštěva trvá někdy roky, někdy je to okamžik, ale žádný z nich nepřichází s prázdnýma rukama.

30.8.2017 v 16:05 | Karma: 12,39 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní

Ilona Ubryová

Hledání Pravdy

Hledání Pravdy není věc jednoduchá. Stoupá se k ní strmě vzhůru. Než před ní ale člověk stane, je třeba nejdřív najít kouzelný Džbán, nahlédnout, zda neukrývá poklad a putovat dál.

20.7.2017 v 15:54 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 471x
Ve středu mého zájmu stojí člověk a to, co ho obklopuje, ať už je to příroda, anebo jeho vlastní dílo. Ať cestuji, skládám písně, zpívám, nebo píšu vždy je to především o tomto.

Seznam rubrik