Dopis pro Vyměňte politiky.cz

Poté, co jsem si přečetl na stránkách Vymentepolitiky.cz, že naše strana podle této iniciativy patří do kategorie „Strany odpovědné za současný stav včetně Klausovy páté kolony“ jsem se rozhodl napsat jim tento e-mail. Nejde mi totiž do hlavy, jak naše strana vzniklá v roce 2009 může za současný stav? Když jsme ani chviličku nepůsobili v parlamentu? A proč Klausova pátá kolona, když pan prezident nikdy nebyl naším členem, ani nijak jinak ve straně nefiguroval?

„Dobrý den,

úvodem dopisu rovnou píši, že jsem místopředsedou Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji, za kterou i kandiduji v letošních volbách. Píši to jen pro informaci, aby bylo jasné, jak jsem do celé věci zainteresován.

Vaší iniciativě fandím už dlouho a poslední volby ukázali, že jistou důležitost a výsledky Vaše organizace rozhodně má. Velmi mě proto mrzí zařazení Strany svobodných občanů (zkráceně Svobodní) do seznamu Strany odpovědné za současný stav včetně Klausovy páté kolony.

Jednak pan Klaus v naší straně nikdy nefiguroval a nefiguruje a pravděpodobně nikdy nebude, a jednak naše strana nemá nic společného se současným stavem. Jak je patrné na našich webových stránkách https://www.svobodni.cz/ současný stav se nám také nelíbí.

Označení Klausova pátá kolona se mi zná až hanlivý a bulvární, nikoliv hodný nestranné iniciativy, která se snaží současný stav změnit. Připadá mi, že část avizované změny naopak toto označení Svobodných brzdí. Samozřejmě, nespasíme svět, ovšem snažíme se alespoň upozorňovat na problémy, které se v naší zemi nachází a na jejich možná řešení.

Možná Vás překvapí, že v „Klausově páté koloně“ jsou i lidé, kteří současného prezidenta nemají rádi. Také nepatřím k fanouškům pana Klause, ale na řadu věcí jsem stejného názoru jako on. Stejně tak existují věci, na které se naše názory rozcházejí. Na tom nevidím nic špatného a nechápu, proč bych měl být hned s celou stranou označován za klausovce.

Pokud je problém v tom, že v naší straně působí řada lidí, kteří se pohybují nebo pohybovali okolo pana Klause, pak to přičítám hlavně právě podobným názorům na řadu témat. V minulosti byl pan Klaus jediný, který reprezentoval odlišný názor vůči EU a vůbec vůči omezování a další zásahům do tržního mechanismu. To podle mne přirozeně vedlo k tomu, že se okolo něj začali shlukovat lidé podobných názorů. Někteří z těchto lidí poté spolu s dalšími založili naši stranu. Ale na tom není nic špatného ani dehonestujícího. Je-li podle Vás názor Vámi pravděpodobně neoblíbeného státníka špatný proto, že ho vyřkl podle Vás špatný člověk, pak to rozhodně není nestranný a správný přístup. Až už vůbec ne u iniciativy, která se snaží tento stát zlepšit. Myšlenky se přece musejí v první řadě posuzovat podle obsahu.

Mrzí mě, že lidem de facto doporučujete mě osobně nevolit, ač mě vůbec neznáte. A že mě odsuzujete za společný názor s někým Vámi neoblíbeným. Nemám s tím problém jen kvůli sobě samému, ale hlavně kvůli tomuto snadnému zjednodušování, které uplatňujete. Mrzí mě, že iniciativa, do které jsem vkládal jisté naděje, se sníží na úroveň takové iniciativy nehodnou.

Vaší iniciativě jsem fandil, ale toto mě opravdu velice zklamalo.

S pozdravem

Lukáš Týnovský“

Po odeslání tohoto mailu mě kolega upozornil na starší oficiální vyjádření Vyměňte politiky.cz, které rozhodně stojí za přečtení. V podstatě se v něm nezávislá iniciativa otevřeně přiznává k podpoře jedné konkrétní politické strany. Totiž Babišovi Ano 2011. A to už mi bylo jasné odkud vítr fouká. Viz můj článek Babiš, aligátoři, bioplyn a korupce.

Stručně: chudý pan Babiš - největší příjemce dotací v ČR a jediný přimíchávač biopaliv v republice nás nemá rád. A to z prostého důvodu. Protože chceme tyto nespravedlivé dotace a nesmyslné přimíchávání zrušit. A tak zdá se, dělá, co se dá.

Autor: Lukáš Týnovský | středa 10.10.2012 11:34 | karma článku: 28,46 | přečteno: 1486x
  • Další články autora

Lukáš Týnovský

Revoluční přímá volba

21.1.2013 v 12:40 | Karma: 14,81

Lukáš Týnovský

Prezidentská zamilovanost

7.1.2013 v 22:40 | Karma: 19,52

Lukáš Týnovský

Ministerstvo běhu

5.12.2012 v 11:24 | Karma: 9,82